Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τα νέα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση για ...
Ποιες αλλαγές φέρνει το 2015 σε συντάξεις και εφάπαξ
Νέα δεδομένα για τον υπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων και ...
Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
Διαψεύδει, με ανακοίνωσή της, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή σημερινά ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

ΙΚΑ: Προσοχή στις ημερομηνίες για τον υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και των ορίων ηλικίας

ΙΚΑ: Προσοχή στις ημερομηνίες για τον υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και των ορίων ηλικίας

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι με τις ημερομηνίες οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) σχετικά με την ακριβή ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ώστε να μην αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να χάσουν μέρος της σύνταξης ή να συνταξιοδοτηθούν με μεγαλύτερο όριο ηλικίας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τον υπολογισμό του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση λαμβάνεται υπόψη και η ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου.

Σε γενικό έγγραφο της Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, το οποίο υπογράφεται από την γενική διευθύντρια Χαρίκλεια Γδοντάκη, διευκρινίζεται ότι το όριο ηλικίας ως κριτήριο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή έναρξης ή λήξης δικαιώματος ή υπολογισμού του ποσού της σύνταξης, δεν συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου, αλλά θεωρείται ότι συμπληρώνεται την προηγούμενη ημέρα της ημερομηνίας γέννησης στις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Επομένως, όταν η ημερομηνία γέννησης είναι η πρώτη ημέρα ενός μήνα, το έτος συμπληρώνεται με την παρέλευση 12 μηνών και συγκεκριμένα με την παρέλευση και της τελευταίας ημέρας του δωδεκάτου μήνα, ο οποίος ημερολογιακά είναι ο προηγούμενος εκείνου της γέννησης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

α) Άνδρας ασφαλισμένος με 4.500 ημέρες εργασίας, ο οποίος έχει γεννηθεί την 1.1.1948, συμπληρώνει το 65ο έτος της ηλικίας του, τα μεσάνυχτα της 31.12.2012. Κατά την ημερομηνία αυτή θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης, με πλήρη σύνταξη και από την 1.1.2013 και μετά μπορεί να το ασκήσει.

Αντίθετα, εάν έχει γεννηθεί στις 2.1.1948, επειδή η ημερομηνία συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας του είναι τα μεσάνυχτα της 1.1.2013, θεμελιώνει κατά την ημερομηνία αυτή συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη δεδομένου ότι από 1.1.2013 αυξάνεται το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη κατά δύο έτη (67ο έτος).

β) Στην περίπτωση τέκνου, δικαιούχου σύνταξης λόγω θανάτου τού γονέα ασφαλισμένου, το οποίο γεννήθηκε την 1.5.2000, το δικαίωμα συνταξιοδότησης λήγει στις 30.4.2018, ημερομηνία κατά την οποία συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του. Εάν όμως η ημερομηνία γέννησης είναι η 2.5.2000, το δικαίωμα λήγει την 1.5.2018.

γ) Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για μητέρες ανηλίκων τέκνων, οι απαιτούμενες (5.500) ημέρες ασφάλισης πρέπει να συμπληρώνονται έως την προηγούμενη από την ημέρα ενηλικίωσης του παιδιού. Έτσι, τέκνο που γεννήθηκε στις 12.1.1992 ενηλικιώνεται στις 11.1.2010, επομένως η μητέρα ασφαλισμένη εφόσον συμπληρώνει τις 5.500 ημέρες ασφάλισης έως τις 11.1.2010, κατοχυρώνει δικαίωμα σε πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της και μειωμένη με τη συμπλήρωση του 50ου έτους της ηλικίας της.

Τέλος, στο έγγραφο διευκρινίζεται ότι με τα κριτήρια αυτά θα εξετάζονται όλες οι εκκρεμείς περιπτώσεις, ενώ για λόγους χρηστής διοίκησης δεν θα θιγούν οι ασφαλισμένοι στους οποίους έχει αναγνωριστεί λήξη δικαιώματος συνταξιοδότησης σε μεταγενέστερο χρόνο, λόγω εσφαλμένης εκτίμησης ως προς τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας. Αντίθετα, ορίζεται ότι «υποθέσεις που έχουν κριθεί δυσμενώς θα επανεξετάζονται μόνο υπό την προϋπόθεση υποβολής αίτησης από τους ενδιαφερομένους».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πολυνομοσχέδιο: Περικοπές, φόροι και χαράτσια
Το αργότερο μέχρι το Σάββατο θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από το ...
Ασφαλιστικό: Οι «βόμβες» άρχισαν να πέφτουν!
Aνοιχτό “παράθυρο” για περαιτέρω αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας, ...
Ολα τα νέα μέτρα σε ασφαλιστικό και εργασιακό
Σημαντικές επιβαρύνσεις στο σύνολο των ασφαλισμένων και συνταξιούχων ...
Ποινές-σοκ για τις πρόωρες
Ποινές που κατεβάζουν τις συντάξεις ακόμη και στα 305 ευρώ για όσους ...
Η ιδανική διαφορά ηλικίας σε ένα ζευγάρι
Υπάρχουν αρκετές έρευνες που έχουν μελετήσει ττην επίπτωση της ...
Ξεκινούν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το πρόγραμμα της πρόσληψης 6.000 ανέργων ηλικίας 25- 66 ετών
Ξεκινά στις 4 Δεκεμβρίου στις 10:00 το πρωί, η υποβολή αιτήσεων για ...
Γιώρκας για Ράπτη: «Δεν με απασχόλησε το θέμα της ηλικίας»
«Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά» και αυτό ισχύει στην περίπτωση του Λούκα ...
Βρούτσης: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση
«Η ομαλή καταβολή των συντάξεων είναι εγγυημένη και διασφαλισμένη για ...
Διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ τα περί αύξησης ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης
Διαψεύδει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ δημοσιεύματα που αφορούν στην ...