Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Ένα βήμα ακόμα, για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Γραμματικού
Ολοκληρώθηκε ο Ανταγωνιστικός Διάλογος για τη Μονάδα Επεξεργασίας ...
Προχωρά η β’ φάση για τα απορρίμματα στο Γραμματικό
Με πέντε ενώσεις προσώπων και εταιρειών θα προχωρήσει η β’ φάση της ...
Πέντε εταιρείες στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τα απορρίμματα
Με την προεπιλογή των εταιρειών που θα συνεχίσουν στο επόμενο στάδιο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Προχωρά η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κερατέα

Προχωρά η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κερατέα

Στη δεύτερη φάση περνά ο διαγωνισμός για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κερατέα, καθώς εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής το σχέδιο της Πρόσκλησης στον Ανταγωνιστικό Διάλογο.

Το έργο που πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από Κοινοτικά και Ιδιωτικά Κεφάλαια (ΣΔΙΤ), εντάσσεται στο πλαίσιο του ψηφισμένου από τη Βουλή, Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αττικής.

Η Μονάδα χωροθετείται στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Νοτιοανατολικής Αττικής (Κερατέας) στη θέση «Φοβόλες» σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 4122/2013.

Είχε προηγηθεί συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Λαυρεωτικής ώστε να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση.

Η συνολική ετήσια δυναμικότητα της Μονάδας ανέρχεται σε 80.000 τόνους σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με την 94/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής.

 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Η περίπτωση της Κερατέας πρέπει να μείνει χαραγμένη στην μνήμη όλων μας για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η προσπάθεια επιβολής στις τοπικές κοινωνίες από την Κεντρική Διοίκηση έργων χωρίς διάλογο και ενημέρωση. Σήμερα και μετά από δέκα σχεδόν χρόνια αναβολών προχωράμε μπροστά με σύμπνοια και αποφασιστικότητα. Αφήνουμε πίσω μας και αποκαθιστούμε τις ανεξέλεγκτες χωματερές που πλήγωσαν το περιβάλλον, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Κερατέας. Αφήνουμε πίσω μας την υγειονομική ταφή του συνόλου των απορριμμάτων και με τα νέα έργα περνάμε στην εποχή της διαχείρισης των απορριμμάτων ως πόρων που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των παιδιών μας και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντός μας». 

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής, ο οποίος ενημέρωσε ότι ο δήμος ολοκλήρωσε και υπέβαλε στις αρμόδιες αρχές τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή της Μονάδας.

Η Πρόσκληση σε Ανταγωνιστικό Διάλογο που εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή καταρτίσθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ.

Σκοπός του Διαλόγου είναι η διερεύνηση και ο προσδιορισμός των μέσων που μπορούν να ικανοποιήσουν με τον βέλτιστο τρόπο την υλοποίηση του έργου, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και των εταιρειών που συνεχίζουν στον διαγωνισμό επί των τεχνικών, χρηματοοικονομικών και νομικών του πτυχών.

Μετά την ολοκλήρωση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα ακολουθήσει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους διαγωνιζομένους. Η ανάθεση της σύμβασης θα γίνει με βάση την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη τρεις διαγωνισμοί από τον ΕΔΣΝΑ για την κατασκευή ισάριθμων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Γραμματικό, Ά. Λιόσια και Φυλή. Στους διαγωνισμούς συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα κατασκευής τριών Μονάδων Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων.

Άγνωστο που θα γίνει το έργο

«Τα πράγματα εξακολουθούν να εμφανίζονται συγκεχυμένα στα θέματα της χωροθέτησης της μονάδας και των περιοχών που θα εξυπηρετεί, αφού η απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ αναφέρεται σε έργο του ΠΕΣΔΑ και στην ΟΕΔΑ ΝΑ Αττικής. Θα είναι το Οβριόκαστρο και θα εξυπηρετεί όλη την ΝΑ Αττική, που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ ή θα είναι οι Φοβόλες και θα εξυπηρετούνται μόνο οι δήμοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού;» αναρωτιούνται στην Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Φωτό: Αρχείου

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων προτείνει η Ρ. Δούρου
Την πρόταση του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» σχετικά με ένα νέο μοντέλο ...
«128 Κερατέα: Μια πραγματική ιστορία»
Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η ...
Διετή αναστολή του τέλος απορριμμάτων ζητά η ΚΕΔΕ
Ένα φλέγον ζήτημα, αυτό του ειδικού τέλους ταφής απορριμμάτων, ...
Στις Φοβόλες ο ΧΥΤΑ της Κερατέας
Δεν τίθεται θέμα παράτασης προθεσμίας στην κατασκευή του έργου «Χώροι ...
Ερωτηματικά δημιουργεί η μεταφορά ανακυκλώσιμων (;) απορριμμάτων από τη Μύκονο στην Αθήνα
Τα μέλη της κίνησης πολιτών «Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη ...
Μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων Κερατέας και Λιοσίων
Ολοκληρώθηκε η α’ φάση των διαγωνισμών για τις Μονάδες Επεξεργασίας ...
Μάχη εργολάβων για τα 2 δισ. των απορριμμάτων
Στην τελική φάση μπαίνουν τις επόμενες έξι εβδομάδες τέσσερις από τους ...
Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο δ. Αθηναίων
Την απόφαση για κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην ...
Στον Ελαιώνα ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων
Την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή του ...