Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Moody’s: Αρνητική εξέλιξη για την οικονομία οι τυχόν πρόωρες εκλογές
Ο κίνδυνος για την ελληνική οικονομία θα αυξηθεί σε περίπτωση πρόωρων ...
Η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά την οικονομία-Το δάνειο και το πολιτικό ρίσκο
Το πολιτικό ρίσκο είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική ...
Θα πληρώσει το πολιτικό ρίσκο η οικονομία
Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η ελληνική οικονομία καιν η ελληνική ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Οι αγορές προσμετρούν και πάλι το πολιτικό ρίσκο

Οι αγορές προσμετρούν και πάλι το πολιτικό ρίσκο

Οι αγορές, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση της Moody’s με την οποία αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία, αρχίζουν πλέον να προσμετρούν στις προσδοκίες το μελλοντικό πολιτικό ρίσκο, κυρίως όμως την ικανότητα και τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, ουσιώδη αναδιάρθρωση του δημοσίου με απολύσεις και διαρθρωτικές κινήσεις, ενώ αρκετοί επενδυτικοί οίκοι βλέπουν σύντομα πρόωρες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, καθώς η πολυπόθητη ανάπτυξη, μάλλον δεν θα έρθει ούτε το 2014.

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s ήταν αναμενόμενη, ήταν όμως κατώτερη των προσδοκιών. Η αγορά ανέμενε αναβάθμιση στην κλίμακα Β3 και η Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα μόνο κατά 2 κλίμακες σε «Caa3».

Η αγορά ανέμενε η Ελλάδα να καταταχθεί στην κλίμακα Β3, αρκετά υψηλότερα δηλαδή από το «Caa3» και σε εναρμόνιση με τις αξιολογήσεις που δίδουν για την ελληνική οικονομία οι έτεροι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's και Fitch.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, αναγνωρίζεται η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα και φέτος και του χρόνου. Επίσης, σημειώνεται η πολύ μεγάλη μείωση του κόστους της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, δηλαδή η πληρωμή των τόκων και ότι η ελληνική οικονομία μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης φαίνεται ότι ανακάμπτει.

Να σημειωθεί, ότι είχε προηγηθεί το Δεκέμβρη του 2012 η αναβάθμιση από τον οίκο S&P και τον Μάιο του 2013 από τον οίκο Fitch. Πάντως και ο οίκος Moody’s και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν ότι το 2014 δεν θα υπάρχει θετικό πρόσημο, αλλά οριακή ύφεση 0,5%, καθώς η Moody’s «βλέπει» τον κίνδυνος της μεταρρυθμιστικής κόπωσης.

Η Moody’s αναγνωρίζει πως ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2014 αντανακλά το εύθραυστο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους διεθνείς δανειστές της.

Η Moody’s θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, στην περίπτωση που προκύψει ο συνδυασμός των εξής παραγόντων:

- Αποκλιμάκωση της πολιτικής αβεβαιότητας,

- συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι ικανές να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας,

- η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, που να μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμα για να υποστηρίξουν τη μείωση του χρέους.

Στον αντίποδα, η Moody’s θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, στην περίπτωση που επιβραδυνθεί η εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος, λόγω της αύξησης του πολιτικού ρίσκου και της μεταρρυθμιστικής κόπωσης. Αν αυτό συμβεί, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η προσπάθεια της Ελλάδας να καλλιεργήσει προσδοκίες ανάπτυξης και να παράξει πρωτογενή πλεονάσματα, κατά τα επόμενα χρόνια.

Citigroup: Η ύφεση θα φέρει εκλογές

Ύφεση έως και το 2015 «βλέπει» για την Ελλάδα η Citigroup, η οποία εκτιμά πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περαιτέρω τουλάχιστον, για ακόμα δύο χρόνια. O αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί: 1) το 2013 κατά -3,3% του ΑΕΠ, 2) το 2014 κατά -1,9% του ΑΕΠ, 3) το 2015 κατά -0,5% του ΑΕΠ. 

Η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την Ελλάδα αποδίδεται στην περαιτέρω αύξηση των φορολογικών «βαρών» και στη μείωση των δημόσιων δαπανών, οι οποίες αμφότερες συντελούν στην απομύζηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς εμποδίζουν την έλευση της ανάπτυξης για το 2014 και το 2015.
Όσον αφορά το χρέος, οι διαπραγματεύσεις για την πρόσθετη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενδέχεται να καταστούν επικίνδυνες για τη χώρα, καθώς αναμένεται να επιφέρουν νέα πολιτική αβεβαιότητα και νέες πρόωρες εκλογές!

Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για το χρέος

Για τον Ιούνιο του 2014 παραπέμπουν τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κύκλοι του Eurogroup, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα ήθελε πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας «μια παραχώρηση» στο θέμα αυτό, ωστόσο πηγές των Βρυξελλών διέρρευσαν «ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο».

Όπως ανέφεραν συγκεκριμένα οι πηγές του Eurogroup, μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα προκύψει αργότερα απ’ ό,τι προγραμματιζόταν, καθώς η Αθήνα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Και στις δεσμεύσεις αυτές ανήκει, μεταξύ άλλων, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, αλλά και συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα.

Η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει, επίσης, ότι η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας προβλέπεται να γίνει τον Απρίλιο και τότε θα διαπιστωθεί εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών που επικαλείται η εφημερίδα, ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν αρέσει στον Σαμαρά, ο οποίος θα προτιμούσε να πάει στις ευρωεκλογές έχοντας διασφαλίσει από πριν ένα θετικό μήνυμα. Αλλά κυρίως αυτό είναι που δεν θέλει η καγκελάριος Μέρκελ ακριβώς εξαιτίας των ευρωεκλογών, διευκρινίζει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα παρατηρεί, επίσης, πως οι τόνοι μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών έχουν ανέβει και πως ο κ. Σαμαράς θα προτιμούσε να παρακάμψει την τρόικα και να διαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους του και κυρίως με τη Γερμανία.

Κάνει, τέλος, ειδική μνεία στους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών και επισημαίνει ότι εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, η οποία παραμένει τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Χωρίς «κούρεμα» δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές

Το επιτόκιο το οποίο θα κληθεί να καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές πιθανότατα να μην είναι μικρότερο από την τρέχουσα απόδοση του 8,7%, εάν δεν ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το Reuters.

Οι εκτιμήσεις για το χρέος έως το 2020 διαφέρουν σημαντικά, αναφέρει το Reuters. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα είναι στο 124% του ΑΕΠ, ενώ ο ΟΟΣΑ βλέπει το χρέος στο 157% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την ανάλυση η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θα είναι δύσκολη εάν δεν ληφθούν μέτρα. Αυτά μπορεί να είναι η παράταση στη λήξη των ομολόγων και η μείωση των επιτοκίων, αν και η πιο ριζική λύση θα είναι ένα «haircut» στα ομόλογα που κατέχει ο επίσημος τομέας.

Χωρίς όμως να ληφθούν μέτρα για την ουσιαστική μείωση του χρέους, οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα προτιμήσουν τους μακροπρόθεσμους τίτλους, ή αν τους προτιμήσουν θα ζητήσουν υψηλές αποδόσεις. Το πιθανότερο σενάριο είναι να τοποθετηθούν σε βραχυπρόθεσμους τίτλους έντοκων γραμματίων.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις
«Η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει ...
Oμπάμα: Οι αγορές έχουν αποτιμήσει το ρίσκο απο την Ελλάδα
«Οι αγορές έχουν αποτιμήσει το ρίσκο που προέρχεται από την οικονομική ...
Φέσσας: Το οικονομικό ρίσκο της χώρας παραμένει συνδεδεμένο με το πολιτικό ρίσκο
 Πρέπει να μεγαλώσουν οι μικρές επιχειρήσεις, να γίνουν πιο ...
Ζανιάς: Η αισιοδοξία επιστρέφει για την ελληνική οικονομία
Η αισιοδοξία επιστρέφει για την ελληνική οικονομία τόνισε ο πρόεδρος ...
«Υποβασταζόμενο» από τη Moody’s το Χ.Α.- Άνοδος για δεύτερη μέρα
Σε ανοδική τροχιά για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκε το ...
GS: Οι ευρωεκλογές αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο κυρίως στην Ελλάδα
Oι ευρωεκλογές της Κυριακής αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο σε αρκετές ...
DJ: Ελληνική έξοδος στις αγορές ως τον Ιούνιο για 4-5 δισ. ευρώ
Το σχέδιο της Ελλάδας για την επιστροφή της στις αγορές αποκαλύπτει ...
Θα επανέλθει το πολιτικό ρίσκο στο Χ.Α.;
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή, πολλοί εκφράζον το φόβο ...
Χατζηδάκης: Στα 15 - 18 δισ. ευρώ το κενό χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία
Σε κρίσιμη φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής ...