Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Προστασία της κύριας κατοικίας των οικονομικά  ακόμα και με μονομερή νομοθετική ρύθμιση
 Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, για τους ...
Στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ
Νομοθετική παρέμβαση για την προστασία των περίπου 100.000 δανειοληπτών ...
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του το ν/σ για τους δανειολήπτες
Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία από τα κόμματα που στηρίζουν ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πλειστηριασμοί: Τί μπορούν να κάνουν οι δανειολήπτες

Πλειστηριασμοί: Τί μπορούν να κάνουν οι δανειολήπτες

Μια μεταβατική λύση θα πρέπει να αναμένεται και στο θέμα των πλειστηριασμών, όπου οι «συνεργάσιμοι δανειολήπτες», εφόσον πληρούν μια σειρά οικονομικών χαρακτηριστικών, θα εξακολουθήσουν να έχουν προστασία για την πρώτη κατοικία.

Σε κατάθεση νομοθετικής πρότασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και χωρίς συμφωνία με την τρόικα, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Ευ. Βενιζέλο, τον Δ. Αβραμόπουλο, τον Γ. Στουρνάρα κι άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα καταθέσει ρύθμιση μέχρι το τέλος του χρόνου, η οποία θα προβλέπει ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως και 180.000 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με εξαίρεση όσων έχουν καταθέσεις ή έξτρα εισοδήματα. Ακόμη, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει και διάταξη, με την οποία θα προβλέπεται έως και τριετής προστασία, αν και στελέχη της κυβέρνησης διευκρίνιζαν ότι ίσως αυτή επανεξετάζεται κάθε χρόνο, εάν βελτιώνεται και η κατάσταση της οικονομίας.

Το ιρλανδικό μοντέλο και στους πλειστηριασμούς σκέφτεται να εφαρμόσει το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε «συνεργάσιμους» και αξιόπιστους δανειολήπτες τη δυνατότητα να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους και το 2015.

Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προβλέπει την προστασία της κύριας κατοικίας για δανειολήπτες που δεν έχουν περιέλθει σε οριστική αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείου τους, άρα δεν μπαίνουν στο νόμο Κατσέλη και από την άλλη, αυτή τη στιγμή δεν πληρώνουν τις δόσεις τους, άρα δεν μπορούν να υπαχθούν ούτε στη ρύθμιση για τους ενήμερους δανειολήπτες και αφορά σε όλα τα δάνεια.

Προϋπόθεση για τη «σωτηρία» του ακινήτου θα είναι η καταβολή έστω και κάποιου ποσού στην τράπεζα, ενώ με την καταβολή της πρώτης δόσης θα «παγώνουν» όλα τα αναγκαστικά μέτρα τουλάχιστον για 6 - 12 μήνες, και για όσο συνεχίζονται οι καταβολές δεν θα μπορεί να γίνει πλειστηριασμός. Η δόση θα είναι σε συνάρτηση με το ύψος των εισοδημάτων, αλλά και τη μεταβολή που έχουν υποστεί, με στόχο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

«Σημείο αιχμής» μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και τρόικας παραμένει το ύψος της αντικειμενικής αξίας, που θα αποτελεί κριτήριο για την προστασία. Οι εκπρόσωποι των δανειστών κατεβάζουν πολύ τον πήχη, ενώ η ελληνική πλευρά ζητά να προστατεύονται ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 150.000 ευρώ, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες το ποσό ν’ ανέβει και στις 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, το 50% των στεγαστικών δανείων αφορά ακίνητα με αντικειμενική αξία που δεν ξεπερνά τις 135.000 ευρώ, ενώ το 80% των ακινήτων συνδέεται με ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.

Στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς είναι και η προστασία δανειοληπτών που πήραν τα δάνειά τους πριν την κρίση, με διαφορετικά οικονομικά δεδομένα και έχουν ήδη αποπληρώσει ένα σημαντικό κομμάτι. Το 50% των στεγαστικών δανείων ελήφθη πριν το 2004, το υπόλοιπο 45% από το 2004 έως το 2008 και μόλις το 5% από το 2008 έως το 2011.

«Ασπίδα» για τους αδύναμους

«Ασπίδα» για τους πραγματικά αδύναμους προσπαθεί να χτίσει η κυβέρνηση στο θέμα της άρσης αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Η λύση που προωθεί η κυβέρνηση θα προβλέπει ουσιαστικά 4 βασικές παραμέτρους, σύμφωνα με τις οποίες θα απαγορεύονται οι κατασχέσεις ακινήτων από τις τράπεζες, σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων από νοικοκυριά:

1) Πόσα χρόνια έχει σταματήσει να αποπληρώνεται το δάνειο και το ακίνητο βρίσκεται υπό το καθεστώς προστασίας. Από τη στιγμή που ένα δάνειο παύει να εξυπηρετείται, μέχρι να βγει στο… σφυρί, μεσολαβεί μία χρονική περίοδος 2,5-3 ετών. Και αυτό, γιατί η σύμβαση του στεγαστικού καταγγέλλεται μετά τις 90 ημέρες καθυστέρησης, ενώ στις 180 ημέρες, η καθυστέρηση κρίνεται οριστική και πλέον ενεργοποιούνται οι νομικές διαδικασίες.

Το διάστημα μετά τους 6 μήνες μέχρι να υπάρξει απόφαση κατάσχεσης και εν συνεχεία δικαστική απόφαση για έναν πλειστηριασμό μπορεί να ξεπεράσει και τα 3 χρόνια, ανάλογα με τις αναβολές που θα λάβει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης σκέπτονται να ορίσουν μέγιστο όριο της προστασίας τα 5 χρόνια. Αν δηλαδή ένα ακίνητο πήρε αναστολή πλειστηριασμού το 2008-2009 να βγει το 2014, εκείνο που προστατεύτηκε το 2010 να βγει από το καθεστώς το 2015 κ.ο.κ.

Αυτό σημαίνει ότι προηγούνται τα δάνεια που «κοκκίνισαν» προ της διετίας 2008-2009, αλλά δεν πρόλαβαν τότε να βγουν στο… σφυρί. Επίσης, μελετάται να μπουν πρώτα στη λίστα και όσα ακίνητα έχουν προσημειωθεί για δάνεια που έπαψαν να εξυπηρετούνται το 2008-2009.

2) Η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Σήμερα, στο καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς υπάγονται ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα προταθεί να μειωθεί στις 180.000 ή 150.000 ευρώ, ώστε να καλύπτει πραγματικά τα χαμηλότερα και μεσαία οικονομικά στρώματα.

Επιπλέον, δεν μπορεί να φέρει την ίδια «προστασία» ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 100.000 ή 150.000 ευρώ με μία...βίλα αξίας 500.000 ευρώ, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες.

3) Το ύψος του ανεξόφλητου δανείου. Στο ΥΠΑΝ υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση ένας δανειολήπτης που πλήρωσε 3 ή 6 ή 12 δόσεις του στεγαστικού του και μετά σταμάτησε και δεν έχει ρυθμίσει με κάποιον τρόπο το δάνειό του, με εκείνον που έχει αποπληρώσει το κεφάλαιο ή μεγάλο μέρος των τόκων.

Σε αυτήν την παράμετρο θα μπορούσε να προσμετρηθεί στα υπέρ του δανειολήπτη, εάν για την αγορά του ακινήτου διέθεσε και δικά του χρήματα πλην του δανείου.

4) Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι. Είναι οι κατηγορίες δανειοληπτών, που το οικονομικό επιτελείο θέλει πρωτίστως να διασφαλίσει, όπως έγινε και με το νόμο για τη ρύθμιση των ενήμερων ενυπόθηκων δανείων.

Τι μπορούν να κάνουν οι δανειολήπτες

Η απειλή του πλειστηριασμού είναι μπροστά. Τρεις είναι οι ελάχιστες απαραίτητες κινήσεις που μπορούν να κάνουν οι δανειολήπτες:

1) Πληρώνετε ένα ποσό κάθε μήνα: Ασχέτως του ύψους της μηνιαίας δόσης σας, για στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, καταθέστε ένα ποσό στην τράπεζα. Το ποσό αυτό μπορεί να είναι ακόμα και 50 ευρώ. Το ζητούμενο είναι να φαίνεται ότι υπάρχει κίνηση στο δάνειο και ότι εσείς ως δανειολήπτης, μεριμνάτε γι’ αυτό.

2) Ενημερώστε την τράπεζα για τα οικονομικά σας: Ενημερώστε την τράπεζα για την τρέχουσα οικονομική σας κατάσταση. Δηλαδή, για τυχόν μειώσεις στον μισθό ή τη σύνταξη σας, για την απώλεια της εργασίας σας κ.λπ.

3) Ζητείστε ρύθμιση του δανείου σας: Επιδιώξτε μία ρύθμιση στα μέτρα σας, ώστε να μπορείτε να πληρώνετε κάθε μήνα τη δόση σας και το δάνειο σας να εμφανίζετε ενήμερο.

Πλέον στο πλάνο έχουν μπει τα «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης». Δηλαδή, αν οι μηνιαίες αποδοχές σας είναι 1.000 ευρώ και το ύψος της μηνιαίας δόσης σας είναι 600 ευρώ, θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί σε τέτοιο τρόπο ώστε το νοικοκυριό να μπορεί να πληρώνει τα πάγια έξοδα που είναι: φως, νερό, τηλέφωνο, φυσικά διατροφή και δαπάνη για φροντιστήρια των παιδιών (σε περίπτωση που υπάρχει).

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Δέσμευση Σαμαρά για νομοθετική ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε φράγκο-Λύση και από Τσίπρα
Για τη ρύθμιση του θέματος που προέκυψε με τις συναλλαγματικές ...
Πως σώζονται δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ με ρύθμιση του Βρούτση
Λύση στο πρόβλημα 97.343 οικογενειών εργαζομένων, που έχουν λάβει ...
«Φρένο» της κυβέρνησης στην τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών
«Φρένο» βάζει η κυβέρνηση στην απαίτηση της τρόικας να ...
Τι πρέπει να προσέξουν οι δανειολήπτες στο «ραντεβού» τους με την τράπεζα
Σε ρύθμιση του δανείου του με τις τράπεζες θα μπορεί να προχωρά ο κάθε ...
Τι πρέπει να προσέξουν οι δανειολήπτες στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων
Το νέο μοντέλο ρυθμίσεων για ενήμερα και «κόκκινα» δάνεια χτίζει η ...
Έρχεται 6μηνη παράταση στο πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες
Παράταση, τουλάχιστον έξι μηνών, εξετάζει να δώσει το υπουργείο ...
Ποιοι ακόμη δανειολήπτες υπάγονται στο ν/σ ευνοϊκής μεταχείρισης
Στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών με ...
Περίοδο χάριτος 48 μηνών στους δανειολήπτες από το ΥΠΑΝ
Περίοδο χάριτος μεγίστης διάρκειας 48 μηνών, συμπεριλαμβανομένων ...
Ρυθμίσεις χρεών μόνο για συνεπείς και … πλούσιους!
Με τη συμφωνία κυβέρνησης με την Τρόικα, για τα "κόκκινα" ενυπόθηκα ...