Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Συνάντηση Σαμαρά- Έτινγκερ για τα ενεργειακά
Mε τον αρμόδιο για θέματα ενέργειας επίτροπο, Γκίντερ Έτινγκερ ...
Συνάντηση Σαμαρά με επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ
Συνάντηση με τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, είχε στο ...
Αναβλήθηκε η επίσκεψη Έτινγκερ στην Αθήνα
Αναβλήθηκε η επίσκεψη στην Αθήνα του επιτρόπου για θέματα Ενέργειας ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Στην Αθήνα ο Έτινγκερ-Επαφές με Σαμαρά, Μανιάτη και Παπαγεωργίου

Στην Αθήνα ο Έτινγκερ-Επαφές με Σαμαρά, Μανιάτη και Παπαγεωργίου

Στην Αθήνα καταφτάνει σήμερα, Παρασκευή ο επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, αρμόδιος για τα θέματα Ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Έτινγκερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά (ώρα 14:30, στο Μέγαρο Μαξίμου) και στη συνέχεια με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και τον υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου (ώρα 18.00, στο υπουργείο Περιβάλλοντος).

Στο μεταξύ, πρωτοβουλία, με στόχο να λυθεί το πρόβλημα των νοικοκυριών που δεν έχουν ρεύμα, αναλαμβάνει η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και την παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κκ. Χατζηδάκη και Μανιάτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη ΔΕΗ για τις περιπτώσεις εκείνες, των οικογενειών που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν, ώστε η ΔΕΗ θα επαναφέρει το ρεύμα.

Στη σύσκεψη, επίσης, συζητήθηκαν τρόποι μείωσης του κόστους ενέργειας.  Σε εξέλιξη, όπως είναι γνωστό, βρίσκονται διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom για τη μείωση της τιμής εισαγωγής του καυσίμου σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών. Από πλευράς ΔΕΠΑ τονίζεται ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, δεν αποκλείεται ωστόσο και η εναλλακτική της προσφυγής στη διαιτησία (όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις), αν κριθεί σκόπιμο.

Επίσης, εξετάστηκαν οι δυνατότητες συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους στα επόμενα στάδια, μετά την εισαγωγή, θέμα που σχετίζεται ωστόσο και με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ στο πλαίσιο του διαγωνισμού που αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκε το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις Εταιρίες Παροχής Αερίου, ύστερα από την πρόταση της τρόικας να καταργηθεί το μονοπωλιακό καθεστώς διανομής που ισχύει τώρα. Από πλευράς ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι η όποια αλλαγή, θα πρέπει να γίνει με σχεδιασμό και σε μεταβατικά στάδια, δεδομένου ότι οι ισχύουσες άδειες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, οπότε υπάρχει ζήτημα έγερσης απαιτήσεων αποζημίωσης από τους επενδυτές.

Για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, σημαντική «ανάσα» αναμένεται με την εφαρμογή των συμβάσεων διακοψιμότητας (σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα), που παρέχει τη δυνατότητα έκπτωσης στα βιομηχανικά τιμολόγια με αντάλλαγμα τον περιορισμό ή τη διακοπή της παροχής ρεύματος προς τις επιχειρήσεις, σε περιόδους που θα κριθεί αναγκαίο και μετά από προειδοποίηση.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση είναι υπό συζήτηση με την τρόικα, προκειμένου να υπογραφεί και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης, όπως ανέφερε άλλωστε και στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, τονίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το ενεργειακό κόστος είναι κομβικής σημασίας για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και ότι, χωρίς να παραγνωρίζονται τα προβλήματα της ΔΕΗ και της αγοράς, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ακόμη έγινε επισκόπηση, εξάλλου, της πορείας εφαρμογής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνει πώληση έως και 51 % του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, διαχωρισμό και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» που θα περιλαμβάνει παραγωγικό δυναμικό (λιγνίτες, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά), που αντιστοιχεί στο 30% της σημερινής ΔΕΗ και είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση, με διάθεση του 17% των μετοχών. Εξετάστηκε ακόμη το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, που ξεκινά από τη δυσκολία ή αδυναμία των καταναλωτών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και μεταφέρεται προς τα πίσω, στους παραγωγούς ενέργειας και τη ΔΕΠΑ που τους προμηθεύει με φυσικό αέριο.

Οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ διαμορφώνονται τώρα στα 250 εκατ. ευρώ, ποσό σχετικά χαμηλό σε σχέση με τα 450 εκατ. ευρώ που είχε φτάσει πριν λίγους μήνες. Εξ αυτών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με καθυστέρηση άνω των 60 ημερών κυμαίνονται στα 70 εκατ. ευρώ, μειωμένες επίσης σε σχέση με τα 250 εκατ. ευρώ που είχαν φτάσει το 2012.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Επιστροφή και για Μανιάτη!
Επιβεβαιώνεται και εμπράκτως ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας για τον ...
Καθησυχαστικοί για Μανιάτη
Στον Ολυμπιακό υπήρξε απρόοπτο με τον Γιάννη Μανιάτη στην προπόνηση ...
Έτινγκερ: Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας
Μπορεί να είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και ...
Συνάντηση Μανιάτη-Τζον Μπάιντεν
Με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν θα συναντηθεί ο υπουργός ...
Δεκτή από το υπουργείο Περιβάλλοντος η αίτηση της ENEL για έρευνες υδρογονανθράκων
Δεκτό έγινε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής ...
Έτινγκερ: Θα καθυστερήσουν οι συζητήσεις με τη Ρωσία για το σχέδιο του South Stream
Ο Επίτροπος της ΕΕ για ενεργειακά θέματα κ. Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι ...
Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για το Πάρκο Τρίτση
Σύσκεψη με θέμα το Πάρκο Τρίτση πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό ...
Έτινγκερ: Στα 10 δισ. το νέο πακέτο για την Ελλάδα
Στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένει ο ευρωπαίος Επίτροπος Ενεργείας, ο ...
Το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους άφησε ανοιχτό ο ...