Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Λουκέτο σε τρεις συνεταιριστικές τράπεζες
Στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών, ...
Συνεταιριστικές Τράπεζες: Προθεσμία ως τις 30/11 για την ανακεφαλαιοποίηση
Μέχρι τις 30/11 καλούνται οι Συνεταιριστικές Τράπεζες όλης της χώρας να ...
Έρχονται «λουκέτα» στις συνεταιριστικές τράπεζες
Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ (adamopoulou@paragogi.net) Με λουκέτα απειλούνται 14 ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Συνεταιριστικές: Κακά μαντάτα από την πρώτην φάση ανακεφαλαιοποίησης-Τελευταία ευκαιρία για επιβίωση

Συνεταιριστικές: Κακά μαντάτα από την πρώτην φάση ανακεφαλαιοποίησης-Τελευταία ευκαιρία για επιβίωση

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

«Σύγκρυο» έχει πιάσει τους μεριδιούχους συνεταιριστικών τραπεζών, καθώς τα στοιχεία που προκύπτουν από την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι καλά. Η σχετική διαδικασία, κατά συνέπεια, παρατείνεται μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, που σημαίνει πως οι τράπεζες έχουν ακόμα μία ευκαιρία, μήπως και εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

 

Πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά άτυπη παράταση, ενώ η πρώτη είχε δοθεί ως τις 30 Νοεμβρίου. Σημειώνεται πως με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι συνεταιριστικές όλης της χώρας καλούνταν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια ως τις 22 Νοεμβρίου.

Η αρχική αισιοδοξία, πως και οι έξι συνεταιριστικές τράπεζες που συμμετέχουν στο πρώτο στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης, θα γλιτώσουν το «λουκέτο», έχει επισκιαστεί. Επισημαίνεται πως ως προς το σύνολο πρόκειται για 13 συνεταιριστικές τράπεζες (14 μαζί με την Πανελλήνια Τράπεζα), οι υπόλοιπες θα ανακεφαλαιοποιηθούν αργότερα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τις έξι, δύο τράπεζες βρίσκονται εντός του στόχου 9%, τρεις έχουν «μαζέψει» ένα ικανοποιητικό μέρος κεφαλαίων, ωστόσο δεν έχουν «πιάσει» το στόχο, ενώ μία είναι στο όριο.

Συγκεκριμένα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια, οι Δυτικής Μακεδονίας, Ευβοίας και Σερρών αναμένεται να «περάσουν» σε καθεστώς εξυγίανσης, ενώ μία εκ των δύο ή η Δωδεκανήσου ή η Ηπείρου οδηγείται σε «λουκέτο».

Αξίζει να επισημανθεί, ότι και οι δεκατρείς συνεταιριστικές θα πρέπει να αντλήσουν 63 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό σηματοδοτεί την αύξηση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%, που είναι και το ζητούμενο. Οι πρώτες έξι θα πρέπει να «μαζέψουν» 58 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σε πραγματική βάση, συνολικά οι συνεταιριστικές θα πρέπει να «εξοπλιστούν» με 82 εκατ. ευρώ, αφού τα 19 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν το «μαξιλάρι ρευστότητας», προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μελλοντικής εκκαθάρισης, όπως ακριβώς προέκυψε το Μάρτιο του περασμένου έτους, με τις τράπεζες Αχαΐας, Λέσβου-Λήμνου και Λαμίας, τις άδειες των οποίων ανέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Παρότι οι τράπεζες τέθηκαν σε εκκαθάριση, οι καταθέτες διασφαλίστηκαν πλήρως, καθώς τα υπόλοιπα των καταθέσεων -ύψους κοντά στα 340 εκατ. ευρώ- μεταφέρθηκαν στην Εθνική Τράπεζα.

Μετά το «ξεσκαρτάρισμα», τί;

Όσες συνεταιριστικές βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται, τότε θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά στο μέλλον. Για όσες αποτύχουν, θα ακολουθηθεί διαδικασία εξυγίανσης, η οποία προβλέπει τον διαχωρισμό τους σε «καλή» και «κακή» τράπεζα (good bank-bad bank), με το «καλό» κομμάτι να απορροφάται από κάποια άλλη τράπεζα συστημική ή μη συστημική. Υπενθυμίζεται πως ανάλογο «σκηνικό» στήθηκε για μη συνεταιριστικές τράπεζες, όπως ATEbank, Proton Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ τις δικές τους «bad banks» πρόκειται να αποκτήσουν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, αλλά και ότι οι μεριδιούχοι θα αναλάβουν το βάρος, καθώς θα πρέπει να περιμένουν την εκκαθάριση της τράπεζας για να πάρουν πίσω μέρος του κεφαλαίου τους, στην περίπτωση, βέβαια, που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι θετικό.

Αυστηρότερο πλαίσιο

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Ελλάδος «τρέχει» ειδική έκθεση με τις συνεταιριστικές τράπεζες, η οποία θα πρέπει να «περάσει» στα χέρια του οικονομικού επιτελείου, απ’ όπου και αναμένεται να εγκριθεί.

Στην έκθεση θα προβλέπεται η εφαρμογή ενός σχεδίου για τον εξορθολογισμό του κλάδου, στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επισημαίνεται, δε, ότι η ΤτΕ προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός πιο αυστηρού πλαισίου για τη λειτουργία των συνεταιριστικών τραπεζών της χώρας.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση -λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της ΤτΕ- θα πρέπει να προχωρήσει στα απαραίτητα νομικά και θεσμικά βήματα για την εφαρμογή του σχεδίου για τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης θα γίνει σταδιακά και με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες καθεμιάς από τις υπόλοιπες συνεταιριστικές τράπεζες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη και την ανάπτυξη των εργασιών τους.

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συνάντηση Γεροβασίλη με κλιμάκιο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών
Θέματα σχετικά με τις συνεταιριστικές τράπεζες συζήτησαν κατά την ...
ΕΚΤ: Όχι σε
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ελληνικές ...
Τσακαλώτος: Να ενταχθούν στην ανακεφαλαιοποίηση οι συνεταιριστικές
Σε επίσημη δήλωση για το θεσμό των Συνεταιριστικών Τραπεζών, προχώρησε ...
Συνεταιριστικές Τράπεζες: Στον
Της Βούλας Μαλαίνου Στον «πάγο» παραμένουν οι «ζυμώσεις» για ...
Συνεταιριστικές: Μετά το Νοέμβριο η αναδιάρθρωση, κλειδί τα 11 δισ. του ΤΧΣ
Της Βούλας Μαλαίνου Μετά τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε ...
Κακά «μαντάτα» για ΠΑΟΚ!
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΟΤΟΕ: Ζητά να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στις τρεις υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές τράπεζες
Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των τριών τραπεζών -Δωδεκανήσου, ...
Συνάντηση Στουρνάρα με τους μικρομεσαίους για τις συνεταιριστικές τράπεζες
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα είχαν οι πρόεδροι ...
Ο κρίσιμος Νοέμβριος για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες!
Της Βούλας Μαλαίνου Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ανακεφαλαιοποίηση ...