Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 19C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
«ΣΥΡΙΖΑ & ΑΝΕΛ ετοιμάζουν μια ερμαφρόδιτη πολιτική συμμαχία»
«Ετοιμάζεται να δημιουργηθεί μία ερμαφρόδιτη πολιτική συμμαχία», ...
Σε πολιτικό φορέα συγκροτείται το «Σχέδιο Β»
Οριστικοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη Συγκρότησης του «Σχεδίου Β» ως ...
Τσίπρας:Αναγκαία προϋπόθεση η συνεργασία των χωρών του Νότου
  Την ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου μετώπου από τις πολιτικές δυνάμεις ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αντίθετος με τη στρατηγική των συνεργασία δηλώνει ο γ.γ. του ΚΚΕ

Αντίθετος με τη στρατηγική των συνεργασία δηλώνει ο γ.γ. του ΚΚΕ

Αποστάσεις από την στρατηγική των συνεργασιών κράτησε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM». Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι οι πολιτικές συνεργασίες που οδηγούν στη δημιουργία ενός κόμματος πλήττουν την αυτοτέλεια και επικαλέστηκε το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχουμε καταλήξει σε ένα βασικό συμπέρασμα που ισχύει απόλυτα και σήμερα. Δεν μπορείς να μπαίνεις σε πολιτική συμμαχία και συνεργασία με πολιτικά κόμματα που οδηγούν αυτό το συνασπισμό να μετεξελίσσεται σε ενιαίο κόμμα. Και βεβαίως, εκεί έχεις τη διάλυση του ΚΚΕ που ήταν ο στόχος ο βασικός και δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα κόμματα και δείτε τον τωρινό ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε ως Συνασπισμός των κομμάτων, με συνιστώσες και ξεχωριστά κόμματα που έκαναν μια συνεργασία και μπήκε ξανά το γνωστό ζήτημα: να ενοποιηθούμε, να έχουμε ενιαία άποψη και γραμμή.

Όχι ότι το έχει καταφέρει, αλλά γίνεται ενιαίο κόμμα. Άρα, μπαίνοντας το ΚΚΕ σε έναν τέτοιο συνασπισμό, χάνει την αυτοτέλειά του. Και το συμπέρασμα που βγάλαμε από το 1991, μελετώντας αυτή την πείρα και εξελίσσοντας την άποψη αυτή με το πέρασμα των χρόνων, επιβεβαιώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Όχι μόνο κοιτώντας την πολιτική πραγματικότητα, αλλά και τα κόμματα που αποτελούσαν το συνασπισμό αυτό και τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτή την άποψη, το να χάνεις την ιδεολογική πολιτική αυτοτέλεια είναι το ένα κρατούμενο.

Το δεύτερο είναι ότι δίνουμε βάρος, με τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου, σε αυτό που λέμε «λαϊκή συμμαχία». Συμμαχία ή συνεργασία ή συμπαράταξη πρέπει να γίνει σε επίπεδο κοινωνικών δυνάμεων. Δεν είναι θέμα κορυφής, να καθίσουν να συζητήσουν αρχηγοί και να βρουν ένα, δύο, τρία πράγματα και να συμφωνήσουν σε κάποιες αρχές προγράμματος. Αυτή η συμμαχία, εκτός του ότι έχει κοντά ποδάρια και καμία προοπτική, αναμφίβολα έχει πολλές παρενέργειες που τις πληρώνει το εργατικό κίνημα.

Ο ίδιος ο λαός με τις επιλογές που οδηγούν εκεί, μετατοπιζόμενος συνεχώς σε επιλογές για να βρούμε την κοινή συνισταμένη, την συνιστώσα και την κοινή γλώσσα. Όταν, από την άλλη μεριά, υπάρχουν διαφορές κορυφαίες για κεντρικά πολιτικά ζητήματα και τη φύση του πολιτικού συστήματος που ζούμε – γιατί εμείς λέμε ότι αυτό το σύστημα πλέον έχει φτάσει σε ένα σημείο που σαπίζει συνεχώς και δεν μπορεί να βελτιωθεί πια με επιμέρους μεταρρυθμίσεις.

Άλλα πολιτικά κόμματα μπορεί να το θεωρούν έτσι. Εμείς, σ’ αυτό είμαστε κάθετοι και επιμένουμε ότι έχουμε δίκιο και προσπαθούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό να ακούσει τι του λέει το ΚΚΕ, διότι θα είναι πια πολύ αργά, όταν αυτό συνειδητοποιηθεί. Ακόμα και για τα θέματα της υγείας, των πλειστηριασμών και της παιδείας έχουμε διαφορές. Ακόμα και για ζητήματα της καθημερινότητας έχουμε διαφορές με τέτοιες δυνάμεις. Πόσο μάλλον αν πας σε έναν τέτοιο πολιτικό σχηματισμό και εμείς έχουμε μια τέτοια αντίληψη.

Δεν είναι σωστό ότι δεν έχουμε πολιτική συμμαχιών ή δεν συμμαχούμε. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η πιο πλατιά, λαϊκή πρόταση που απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα και τον ελληνικό λαό. Είναι η πρόταση που δεν χωρίζει το λαό σε άνεργους, αγρότες, γυναίκες, αριστερούς και δεξιούς ή κεντρώους, σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Μιλάμε για το λαό και όχι για τα κόμματα, διότι υπάρχουν εκεί διαφοροποιήσεις. Εμείς, βάζουμε τη διαχωριστική γραμμή στο λαό. Πού ταξικά βρίσκεται καθένας. Αν είναι άνεργος ή εργάτης, αν είναι υπάλληλος, έχει κοινά συμφέροντα με τις επιμέρους, βέβαια, διαφορές ανάλογα τον κλάδο και τις διαφοροποιήσεις διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων.

Αλλά ο αντίπαλος είναι κοινός: το σύστημα, το κράτος, η αντιλαϊκή πολιτική. Και βεβαίως, την τάξη που έχει την εξουσία σήμερα, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Δεν είναι το ίδιο ο εφοπλιστής, ο τραπεζίτης, ο μεγαλοβιομήχανος με τον απλό λαό. Εκεί λοιπόν μιλάμε για συνεργασίες στο πλαίσιο του λαού και εκεί πρέπει να δημιουργηθεί η πλατιά συμμαχία. Και θεωρούμε ότι εκεί δεν έχουν ρόλο τα πολιτικά κόμματα.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συμμετέχουν σε τέτοια λαϊκή συμμαχία, στο λαϊκό κίνημα με τον τρόπο που υπάρχει αυτή η φύτρα που εμείς σκεπτόμαστε, η συνεργασία ανάμεσα στα εργατικά κινήματα, του ΠΑΜΕ, των αγροτικών συλλόγων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των γυναικών, των φοιτητών και των σπουδαστών και της ΚΝΕ κτλ. Εκεί μέσα θεωρούμε ότι δεν πρέπει να είμαστε ως κόμμα. Να μην είμαστε ως κόμμα. Το ίδιο και για άλλα κόμματα. Εκεί πρέπει να δουλεύει το ΚΚΕ σ’ αυτή τη συμμαχία μέσω των μελών και των φίλων του».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σ. Σουλεϊμάν: «Έχω 2 προτάσεις από άλλα κόμματα»
  Δυο προτάσεις από άλλα πολιτικά κόμματα, αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί η ...
Οι θέσεις της «ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία»
Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η δικομματική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ...
Οι 101 που συνυπογράφουν τη «Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία»
Τη διακήρυξη αρχών έδωσε στη δημοσιότητα η Δημοκρατική Αριστερά - ...
«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν μπορεί να κυβερνήσει»
Ο Πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος, σε ...
Τατσόπουλος: Λάθος η συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, όχι σε συνεργασία με ΑΝΕΛ
Αντίθετος με την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να διοργανώσει ...
ΣΥΡΙΖΑ + ΑΝΕΛ = ΣΑΝΕΛ…
Με μεγάλη δόση ειρωνείας και πολιτικού χιούμορ ο εκπρόσωπος της ...
Βρούτσης: Δεν με απασχολεί το πολιτικό κόστος
Ελεύθερος από το άγχος του πολιτικού κόστους δηλώνει ο Υπουργός ...
Πολύδωρας: Δεν μίλησα για συνεργασία
Σε διάψευση της είδησης ότι μίλησε για συνεργασία της Χρυσής Αυγής με ...
Στουρνάρας: Στήριξη και από άλλες πολιτικές δυνάμεις
Σε επενδυτικό φόρουμ, που διοργάνωσε σήμερα η Eurobank, ο υπουργός ...