Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Δωρεά μασκών από την Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής
Υγειονομικό υλικό και συγκεκριμένα μάσκες μιας χρήσεως διατέθηκαν ...
Το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη δυτικής Αττικής για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού
Το δικό του μήνυμα στέλνει ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής με ...
Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με τους Μελισσοκόμους της Δυτικής Αττικής
Με περίπου 60 μελισσοκόμους από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Μήνυμα της αντιπεριφερειάρχη δυτικής Αττικής για την Ημέρα Εθελοντισμού

Μήνυμα της αντιπεριφερειάρχη δυτικής Αττικής για την Ημέρα Εθελοντισμού

Το έτος 2001 είχε ονομαστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών «Διεθνές Έτος Εθελοντισμού» και ως επακόλουθο ο ίδιος φορέας κατοχύρωσε την 5η Δεκεμβρίου ως «Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού».

Η έννοια «εθελοντισμός» είναι εξαιρετικά ευρεία, καθώς μπορεί να συμπεριλαμβάνονται δράσεις από την εθελοντική αιμοδοσία έως και τη μετά θάνατο προσφορά μελών του ανθρώπινου σώματος για επιστημονικούς σκοπούς… Συνήθως όταν αναφερόμαστε σε εθελοντές εννοούμε διασώστες, πυροσβέστες, ιατρούς και συναφείς ειδικότητες υγείας, διοργανωτές αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, φιλανθρωπικές και περιβαλλοντικές ομάδες.

 

Ας δούμε κάποια ενδιαφέροντα σχετικά στοιχεία:

 

Στη Γαλλία, την πρώτη χρονιά μετά το 2001, ο χρόνος που προσφέρθηκε σε εθελοντικές εργασίες, αντιστοιχούσε σε περισσότερες από 716.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Στην Πολωνία, τη χρονιά που έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας περίπου 5,4 ( 18% )   εκατομμύρια πολίτες ασχολήθηκαν με τον εθελοντισμό. Η οικονομική αξία του έργου τους, εκτιμήθηκε ότι ανήλθε στα 124 εκατομμύρια ευρώ.

Στη Γερμανία κάθε χρόνο 23 εκατομμύρια πολίτες ( 36% ) συμμετέχουν σε διάφορα είδη εθελοντικής εργασίας.

Στην Ιρλανδία το 33% του ενήλικου πληθυσμού περίπου 1.287.000 άτομα ασχολείται με τον εθελοντισμό.

Οι Βέλγοι αφιερώνουν 5 ώρες την εβδομάδα σε εθελοντικές δραστηριότητες χωρίς αμοιβή που ισοδυναμεί με 200.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Στο Ηνωμένο βασίλειο 23 εκατομμύρια άνθρωποι προσφέρουν εθελοντικά κάθε χρόνο, αποτελώντας ένα εργατικό ισοδύναμο με 180.000 εργαζόμενους, αποφέροντας περισσότερα από 65 δις ευρώ ετησίως ή 7,9 % του ΑΕΠ.

Στις ΗΠΑ οι εθελοντικές οργανώσεις φαίνεται ότι αποτελούν μεγάλη οικονομική δύναμη, αφού φτάνουν τις 1.140.000 και εμφανίζουν έσοδα 621 δις $, ποσό που αποτελεί το 6,2% της αμερικανικής οικονομίας.

Στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αττική, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα που έγινε μέσω των ΚΕΠ, σε τυχαίο δείγμα 1000 ατόμων της Αττικής, ποσοστό 70% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ σε εθελοντικές ομάδες για την επίτευξη ενός σκοπού, ενώ μόνο το 3,8 % δήλωσε ότι είναι μέλη μιας οργανωμένης ομάδας. Επίσης το 40% δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει προσωπικά σε οποιαδήποτε κίνηση εθελοντών, ενώ το 16% απάντησε ότι γνωρίζει με σιγουριά το ζήτημα της εθελοντικής προσφοράς.

Στη Δυτική Αττική υπάρχουν πολλές εθελοντικές ομάδες, οι οποίες αποδίδουν αξιόλογο έργο τόσο σε ποσοτικό, όσο και σε ποιοτικό επίπεδο.

Ως Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής στηρίζουμε τη δράση τους προσφέροντας είτε καύσιμα για τα οχήματα, είτε εξοπλισμό για την εύρυθμη λειτουργία τους. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε στη διοργάνωση εκδηλώσεων που έχουν ως αντικείμενο το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη βοήθεια στο συνάνθρωπο όπως η Συνάντηση Πολιτιστικών  Φορέων Δυτικής Αττικής, το Let’s Do it Greece, το άλμα ζωής, το Open Days,  ενώ έχουμε προχωρήσει σε δενδροφυτεύσεις στο Βουρκάρι και στη Μαγούλα καθώς και σε καθαρισμούς δρόμων, παραλιών και πλατειών. 

Πρόσφατα οργανώσαμε με επιτυχία την πρώτη στην Περιφέρεια Αττικής ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην πολιτική προστασία όπου τέθηκαν τα προβλήματα και οι δυσχέρειες στη δράση τους.

Θα ήθελα από καρδιάς να συγχαρώ όλους τους εθελοντές της περιοχής μας που στις δύσκολες αυτές μέρες που περνάμε αφιερώνουν τον πολύτιμο χρόνο τους στο συνάνθρωπο και στην αναβάθμιση του τόπου μας.

Είναι σημαντικό, φίλες και φίλοι, να κατανοήσουμε πως με τον οργανωμένο εθελοντισμό θα περιοριστούν παράγοντες που χαρακτηρίζουν τη σημερινή νοοτροπία μας, όπως το σκεπτικό του ατομικισμού και της εσωστρέφειας στο μικρό οικογενειακό πυρήνα με αποτέλεσμα την αδιαφορία ή καλύτερα την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα κοινά. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και να πιστέψουμε ότι ο κόσμος αλλάζει και από εμάς

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Επίσκεψη Περιφερειάρχη Αττικής στα μεγάλα έργα της Σαλαμίνας
Τη Σαλαμίνα επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ...
Με παρέμβαση της αντιπεριφέρειας δυτικής Αττικής αξιοποιείται το «Αγροκήπιο»
Με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα ...
Ευκαιρία απασχόλησης στον αγροτικό τομέα για τους νέους της δυτικής Αττικής
Τη δυνατότητα να προσέλθουν από 18 Μαρτίου – 16 Μαΐου 2014 στη Διεύθυνση ...
Κάλαντα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής
Η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα Δήμου υποδέχτηκε και ...
Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
«Σε τι βαθμό εξασφαλίζονται στην Ελλάδα τα άτομα με αναπηρία, ότι θα ...
Μήνυμα της περιφέρειας δυτικής Αττικής για το Aids
Με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της ...
Μήνυμα Περιφερειάρχη Αττικής, για την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδους Διαβήτη
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε με αφορμή τον ...
Αθώοι 4 υπάλληλοι της δυτικής Αττικής που είχαν τεθεί σε αργία
Επανήλθαν στην υπηρεσία μετά την αθωωτική απόφαση του Πειθαρχικού ...
Σύσκεψη για την άμεση λειτουργία του πυροφυλακίου του Προφήτη Ηλία Μαγούλας
Με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Σταυρούλας ...