Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Κλήσεις σε απολογία για Ζαρούλια, Αρβανίτη, Κουκούτση και Κούζηλο
Κλήσεις σε απολογία απέστειλαν οι ανακρίτριες της υπόθεσης της Χρυσής ...
Απέρριψαν την αίτηση αποφυλάκισης του Ν. Μιχαλολιάκου
Το συμβούλιο εφετών απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του Αρχηγού της ...
Αίτηση αποφυλάκισης υπέβαλε ο Νίκος Μιχαλολιάκος
Αίτηση αποφυλάκισης υπέβαλε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Γιατί απέρριψαν οι ανακρίτριες την αίτηση αποφυλάκισης του Μιχαλολιάκου

Γιατί απέρριψαν οι ανακρίτριες την αίτηση αποφυλάκισης του Μιχαλολιάκου

Τη φράση «εσείς λέτε ότι η δημοκρατία αποκαταστάθηκε το 1974, εμείς λέμε ότι αποκαταστάθηκε το 1967» που διατύπωσε από το βήμα της Βουλής την ημέρα γιορτής για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, επικαλούνται, μεταξύ άλλων, οι ανακρίτριες της υπόθεσης στη διάταξη με την οποία απορρίπτουν την αίτηση αποφυλάκισης του γενικού γραμματέα του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάταξή τους οι κυρίες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου επισημαίνουν ότι η Χρυσή Αυγή διατηρεί μέχρι σήμερα την ίδια ιδεολογική κατεύθυνση, «ήτοι το θαυμασμό στον Αδόλφο Χίτλερ και το ναζιστικό καθεστώς ως και το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου» καθώς επίσης και την άρνηση του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας «παρά τις περί αντιθέτου δημόσιες όψιμες διαβεβαιώσεις του κατηγορουμένου», των βουλευτών και των στελεχών του. Οι δύο ανακρίτριες χρησιμοποιούν την επίμαχη φράση περί της «δημοκρατίας που αποκαταστάθηκε το 1967» ως ένδειξη που καταδεικνύει την ιδεολογία που διακατέχει τη Χρυσή Αυγή και «της εντεύθεν πρακτικής της δράσης της».

Στον Νίκο Μιχαλολιάκο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ανακρίτριες αποδίδουν τον πλήρη έλεγχο της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και το ότι καθορίζει τις αρχές και το πλαίσιο όπως και τα μέσα δράσης της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της Χρυσής Αυγής, «ανεξάρτητα αν γνώριζε ή όχι κάθε επιμέρους δράση της». Μάλιστα στη διάταξη, προς επίρρωση της θέσης αυτής των δικαστικών λειτουργών, φαίνεται να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής:

α) Η οργανωμένη επίθεση από 20 άτομα, μέλη της Χρυσής Αυγής, σε βάρος του ανοιχτού κοινωνικού χώρου «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, στις 30-6-2008, με συνέπεια την καταστροφή του χώρου και τον τραυματισμό δύο νέων ατόμων, ενός Έλληνα και ενός Ισπανού, από τους οποίους ο ένας κινδύνευσε να πεθάνει.

β) Η οργανωμένη επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη στις 10-7-2013 εντός του οποίου γινόταν μάθημα αγγλικής γλώσσας σε μικρά παιδιά τα οποία φυγαδεύτηκαν για να γλιτώσουν.

γ) Η οργανωμένη επίθεση σε βάρος του Παύλου Φύσσα.

δ) Η επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στον Πειραιά. Οι ανακρίτριες φέρεται να θεωρούν ότι, εάν αφεθεί ελεύθερος ο Νίκος Μιχαλολιάκος, θα συνεχίσει την ίδια εγκληματική δραστηριότητα. Δεν δέχονται επίσης τους ισχυρισμούς του περί αδυναμίας του, λόγω της κρατήσεώς του να ασκήσει τα βουλευτικά του καθήκοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δικαστικοί λειτουργοί υπογραμμίζουν ότι ο αρχηγός του κόμματος έχει δυνατότητα να ζητήσει σχετική άδεια από το αρμόδιο όργανο της Πολιτείας, δηλαδή «το Συμβούλιο των Φυλακών».

Όπως αναφέρεται μάλιστα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι «δήθεν» πολιτικές επιπτώσεις της προσωρινής κρατήσεώς του τις οποίες επικαλείται ο κατηγορούμενος, δεν ασκούν οποιαδήποτε έννομη επιρροή στη κρίση των δικαστικών αρχών ούτε επηρεάζουν τη δικαστική διερεύνηση της κατηγορίας σε βάρος του ίδιου, των βουλευτών, των στελεχών και των μελών της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα οι δύο δικαστικοί λειτουργοί από την έρευνα που διενεργούν, έχουν εντοπίσει νέους κατηγορούμενους προς τους οποίους έχουν αποστείλει κλήσεις σε απολογία για συγκεκριμένες ενέργειες της οργάνωσης. Έτσι, εντός των αμέσως επόμενων ημερών έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση άλλα 12 άτομα τα οποία φέρονται να συνδέονται μεταξύ άλλων με τις δικογραφίες που αφορούν:

- Την ανθρωποκτονία Πακιστανού ποδηλάτη στα Πετράλωνα.

- Την επίθεση σε 17χρονο μαθητή από το Παλαιό Φάληρο.

- Την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» στην Ηλιούπολη.

- Τον εμπρησμό στο καφέ μπαρ «Κουαντρό» στην πλατεία Αμερικής, ιδιοκτησίας αλλοδαπού.

Τις επόμενες ημέρες οι δύο Εφέτες θα αποφανθούν και για την αίτηση αποφυλάκισης του βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά της οποίας την απόρριψη έχει ήδη προτείνει ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στις ανακρίτριες της υπόθεσης της ΧΑ ο πρόεδρος των φωτορεπόρτερ, Μ. Λώλος, για το πρωινό περιστατικό
Το πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, Μάριο Λώλο, κάλεσαν σε ...
Σήμερα οι συμπληρωματικές απολογίες Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού
Σε συμπληρωματική απολογία από τις ανακρίτριες που χειρίζονται την ...
Τον ρόλο αστυνομικών στην παράνομη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής μελετούν οι ανακρίτριες
Την εμπλοκή αστυνομικών οργάνων στην εγκληματική δράση της Χρυσής ...
Υπόθεση Χ.Α.: Οι ανακρίτριες ζητούν την άρση της ασυλίας των μη υπόδικων βουλευτών
Την άρση ασυλίας των μη υπόδικων υπολοίπων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ...
Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Χρήστος Παππάς
Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος ...
Σε απολογία καλούν οι εφέτες - ειδικές ανακρίτριες τους βουλευτές της Χ.A. Γερμενή, Ηλιόπουλο και Μπούκουρα
Κλήσεις σε απολογία έλαβαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, των οποίων ...
Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Βίκτωρα Ρέστη
Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη. Ο ...
Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Λαυρεντιάδης
Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας ...
Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε η Βίκυ Σταμάτη
Αίτηση αποφυλάκισης υπέβαλλε εκ νέου η σύζυγος του πρώην υπουργού 'Ακη ...