Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Γεωργιάδης: Ρίχνει ευθύνες στους γιατρούς για το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ
Στη συνεχιζόμενη τρίμηνη απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ απέδωσε ο ...
Αύριο η απόφαση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ
Αύριο θα κριθεί το μέλλον της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Η ...
Παράταση απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έως 19/12 και 24ωρη απεργία αύριο στα δημόσια νοσοκομεία
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο νοσοκομεία, Κέντρα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Ομόφωνα αποφάσισε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων να κληθούν σε ακρόαση, στις 11 Δεκεμβρίου, όλοι οι βασικοί φορείς που εμπλέκονται στην πρωτοβάθμια υγεία, παρόντος και του αρμόδιου υπουργού, Άδ. Γεωργιάδη.

Στόχος της Επιτροπής είναι να αποσαφηνιστούν οι θέσεις τους σε ό,τι αφορά τόσο τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια υγεία, όσο και τα αιτήματα τους σε σχέση και με τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Νωρίτερα, ο κ. Γεωργιάδης, ενημερώνοντας την Επιτροπή για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της υγείας, μίλησε για εξαντλητικό διάλογο που ξεκίνησε το υπουργείο και στον οποίο, όπως υποστήριξε, είχαν προσκληθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ενώ κατηγόρησε τη συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ότι επέδειξε «μαξιμαλιστική σύγκρουση». Επέμεινε, δε, ότι μοναδικό αίτημα των συνδικαλιστών ήταν η δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας. Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στον υπουργό Υγείας, κατηγορώντας τον για υποκριτική στάση.

«Μιλάτε για εξαντλητικό διάλογο τη στιγμή που είχατε αποφασίσει, εδώ και καιρό, την έγκριση του σχεδίου της Task Force που θα επιφέρει τεράστια δυσλειτουργία στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία» υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ανδρέας Ξανθός. Κάθετα αντίθετος με τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Το ίδιο επικριτικός ήταν και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Μελάς, ενώ από την ΔΗΜΑΡ, η Αικατερίνη Μάρκου επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου για την αναταραχή που επικρατεί στον χώρο της υγείας. Εξάλλου, από το ΠΑΣΟΚ, τόσο ο Δημήτρης Κρεμαστινός, όσο και ο Γιάννης Κουτσούκος δήλωσαν ότι είναι υπέρ της κινητικότητας, απαντώντας έτσι στον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος κάλεσε όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, να ξεκαθαρίσουν αν συντάσσονται με το εκβιαστικό αίτημα, όπως είπε, των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να υπογράψει χαρτί που θα τους εξαιρεί από το μέτρο της διαδικασίας.

«Εμείς είμαστε υπέρ της κινητικότητας. Μπορεί όμως το υπουργείο να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ;» ρώτησε ο κ. Κουτσούκος για να απαντήσει ο κ. Γεωργιάδης: «Από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της αξιολόγησης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν δέχονται ούτε καν την κινητικότητα». Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μίλησε για «συγκρουσιακές απόψεις που ακούγονται από την πλευρά κυβέρνησης, οι οποίες δεν κάνουν καλό» αλλά και «για μεταρρύθμιση που κυριαρχήθηκε από συγκρουσιακά στοιχεία».

«Ήταν κακό πριν την ολοκλήρωση της μελέτης που ακούστηκαν αριθμοί απολύσεων. Έγινε λάθος» τόνισε ο κ. Ρήγας και συμπλήρωσε: «Δεν σας ζητάω, ούτε θέλουμε να υπογράψετε κανένα χαρτί για να εξαιρεθούν από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να εκβιάζει, αλλά ούτε και να εκβιάζεται από καμία συντεχνία. Εμείς θα στηρίξουμε τη μεταρρύθμιση, αρκεί να είναι ολοκληρωμένη. Πρέπει να γίνει με διάλογο, χωρίς βιασύνη και με σοβαρότητα».

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κρίση» αντέτεινε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει αδρανής. Θα αναλάβει την ευθύνη των εξελίξεων. Επειδή δεν μου αρέσει να κρύβομαι, εφόσον η απεργία είναι επ' άπειρον δεν έχουμε καμία άλλη λύση από την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων». «Είμαστε πρόθυμοι, δεν έχουμε καμία αντίρρηση να συζητήσουμε και να κάνουμε διάλογο για τα πάντα, πλην της αντίρρησης που έχουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Την Τρίτη η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
Στις 10 το πρωί της Τρίτης ξεκινά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ...
Αίτημα ενημέρωσης για τον έμπολα απο τη Βουλή
Nα ενημερώσει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τα ...
Νέα κόντρα Άδωνι - γιατρών για τη διαθεσιμότητα
Η δημοσιοποίηση του ΦΕΚ για τη διαθεσιμότητα γιατρών και νοσηλευτικού ...
Γεωργιάδης: Να μην εμπλακεί η αστυνομία στις καταλήψεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ
Να μην εμπλακεί η αστυνομία στις καταλήψεις που πραγματοποιούν από το ...
Απεργιών συνέχεια στην Υγεία
Πανυγειονομική απεργία σήμερα ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη ...
Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη
Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης του ...
Νέα παράταση της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έως 10 Ιανουαρίου
Νέα παράταση της πανελλαδικής απεργίας των γιατρών του Εθνικού ...
Αυξάνονται από 200 σε 400 οι επισκέψεις σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ
Μέτρα για τους ασφαλισμένους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ...
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γιατρών έξω από το υπ. Υγείας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γιατρών αυτή την ώρα έξω από το υπουργείο ...