Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Τραπέζι και δώρα για τους άπορους από το δήμο Αθηναίων
Το καθιερωμένο πασχαλινό τραπέζι στρώνει και φέτος για όσους ...
Έκτακτα μέτρα για τους άστεγους στην Πάτρα
Σε καταλύματα του δήμου για να προστατευθούν από το κρύοΈκτακτα μέτρα ...
Χαρτογράφηση των περιοχών των αστέγων από τον δήμο Αθηναίων
Αναζητούνται χώροι διαμονής και διανυκτέρευσης.. Στην αναλυτική ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για τους άστεγους

Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για τους άστεγους

Τη λήψη εκτάκτων μέτρων προστασίας για τους άστεγους αποφάσισε ο δήμος Αθηναίων, εν όψει της σταδιακής πτώσης της θερμοκρασίας έως το Σαββατοκύριακο και για όσες ημέρες οι δύσκολες καιρικές συνθήκες το απαιτήσουν.

Μετά από ευρεία σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη, αποφασίστηκε να τεθούν, από σήμερα, σε 24ωρη έκτακτη λειτουργία, σε πρώτη φάση, δύο θερμαινόμενοι δημοτικοί χώροι, ενώ σε ετοιμότητα για την υποδοχή αστέγων βρίσκεται ήδη και ο ξενώνας αστέγων του δήμου Αθηναίων.

Οι χώροι αυτοί είναι οι εξής:

α) Το Πολιτιστικό Κέντρο του 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35)

β) και η Λέσχη Φιλίας Κυψέλης στην οδό Κίου 5 (210- 8624449)

γ) Το Υπνωτήριο του δήμου Αθηναίων, της οδού Αλικαρνασσού 49, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου. Στο κτίριο αυτό εκτός από διανυκτέρευση παρέχεται πρόσβαση σε συσσίτιο, γιατρούς και μπάνιο. Η λειτουργία των χώρων θα καλύπτεται από κοινωνικό επιστήμονα (κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, κοινωνιολόγο) φύλακα και εθελοντές και στους χώρους θα υπάρχουν 150 υπνόσακοι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα λειτουργεί η τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης του δημότη 1595, ως γραμμή ενημέρωσης για άστεγους συμπολίτες μας, καθώς και τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Ομάδες έργου του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) θα πραγματοποιούν, σε συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επιτόπιες παρεμβάσεις (street work), προκειμένου να ενημερώνονται οι άστεγοι συμπολίτες μας για τους διαθέσιμους χώρους αλλά και να προσφέρονται, όπου χρειάζεται, φάρμακα και ζεστό ρόφημα. 

Επίσης, ενημερώνονται τα Αστυνομικά Τμήματα, στην ευθύνη των οποίων βρίσκονται τα σημεία υποδοχής αστέγων, για τη συνδρομή τους ως προς τη φύλαξη των χώρων κατά τη βραδινή βάρδια. Έχει ήδη γίνει επικοινωνία με την 1η ΔΥΠΕ για την ενημέρωση και τη διασύνδεση με τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Θα συνεχιστεί και φέτος η συνεργασία των κοινωνικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη για την υποστήριξη των αστέγων. Το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), η PRAKSIS, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, oι Γιατροί χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, η ομάδα εθελοντισμού της PROTECTA, η Θετική Φωνή και ο ΟΚΑΝΑ, το ΕΘΕΑ Exelixis έχουν ήδη δηλώσει «παρών» στη συμμαχία που στήθηκε για τις συνθήκες των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το ΚΥΑΔΑ από την έδρα του, Πειραιώς 35, θα συντονίζει και φέτος τις ομάδες που θα παρεμβαίνουν στους δρόμους της πόλης σε εικοσιτετράωρη βάση, θα προωθεί προς όλους τις αναφορές για την ύπαρξη αβοήθητων αστέγων στο δρόμο και θα καλύψει τις ανάγκες των αστέγων σε κλινοσκεπάσματα, φαγητό και μικρογεύματα εντός και εκτός των κέντρων φιλοξενίας που θα ανοίξουν, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες των άλλων φορέων σε υλική βοήθεια.

Απολογισμός των ζημιών στο δήμο Αθηναίων

Εν τω μεταξύ, στον αριθμό των 104,ανέρχονται τα δέντρα τα οποία έπεσαν από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Αθήνα. Τα δέντρα αυτά γρήγορα αποσύρθηκαν, όπως επίσης και κλαδιά από άλλα 86 δέντρα.

Οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του δήμου Αθηναίων, από τις πρώτες πρωινές ώρες εργάστηκαν πυρετωδώς και αφού κατέγραψαν τα σημεία που υπήρχε πρόβλημα, με τη βοήθεια γερανοφόρων μηχανημάτων και συνεργείων από εδάφους, απέσυραν τους πεσμένους κορμούς των δέντρων, αλλά και κλαδιών, που είτε εμπόδιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων, είτε αποτελούσαν κίνδυνο για τους πεζούς. Την όλη επιχείρηση επέμβασης συντόνισε  ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος  κ. Άγγελος Αντωνόπουλος.

Τα συνεργεία της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθ’ όλο το 24ωρο,  λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας.

Δεν σημειώθηκαν ατυχήματα, παρά μόνο ένας ελαφρύς τραυματισμός από πτώση δέντρου στην οδό Σταδίου, καθώς τα περισσότερα δέντρα είχαν κλαδευτεί τα τελευταίαδύο χρόνια. Για προληπτικούς λόγους ο Εθνικός Κήπος σήμερα παρέμεινε κλειστός, ενώ ολιγόωρη διακοπή παρατηρήθηκε στους δρόμους:  Μιχαλακοπούλου, Ιερά Οδός, Πέτρου Ράλλη, Ορφανίδου, Σταδίου, Μενεκράτους  και στη συμβολή των οδών Αδριανείου και Θωμαίδος, προκειμένου να απομακρυνθούν τα πεσμένα δέντρα και κλαδιά.

Τα δέντρα θα αντικατασταθούν κατά τη φυτευτική περίοδο την Άνοιξη.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τα «στέκια» των αστέγων και τα «καταφύγια» που «κουρνιάζουν» τις νύχτες
Το φαινόμενο των αστέγων έχει ξεκινήσει να παίρνει και στην Πάτρα ...
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στον δήμο Αθηναίων
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας ο Δήμος ...
Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Αθήνα
Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων ανακοινώνει ότι ...
Στρώνει πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ο δήμος Αθηναίων
Για ακόμη μια χρονιά, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου ...
Πρωτοχρονιάτικο γεύμα αγάπης από το δ. Αθηναίων
Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, όπως και τις ...
Τραπέζι αγάπης «στρώθηκε» στο δ. Αθηναίων
Ζωντανή μουσική και παραδοσιακά εδέσματα περιελάμβανε το φετινό ...
Ο δήμος Αθηναίων στρώνει εορταστικά τραπέζια
Για ακόμη μια χρονιά, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου ...
Από τις 14 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείου του δήμου Αθηναίων
Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων ανακοινώνει ότι ...
Ο δήμος Αθηναίων καθαρίζει τις ιστορικές οδούς
Σε συνεργασία με δραστήριες ομάδες πολιτών ο δήμος Αθηναίων ξεκινά ...