Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Η νέα κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη στη συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδριάζει την Πέμπτη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑκατά την οποία ...
Η Ευρώπη και οι αξίες της (άποψη)
Του Δημοσθένη Δαββέτα* Από  1η Ιανουαρίου η Ελλάδα έχει τη προεδρία της ...
«Κρίσιμες για Ελλάδα και Ευρώπη οι ευρωεκλογές»
Ως τις πιο κρίσιμες εκλογές, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Είναι κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη»

«Είναι κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη»

«Η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα», σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έπειτα από τη σημερινή συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Μπαρόζο σχολίασε λέγοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν την πλήρη υποστήριξη της Κομισιόν για τους επόμενους έξι μήνες. «Προσπαθούμε όλοι μαζί να ολοκληρώσουμε το νομοθετικό μας έργο πριν το Μάιο και τις εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει χρήση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί πλέον βρίσκεται στο μέσο σημείο της κρίσης των διαρθρωτικών ταμείων. Παλιά μπορούσε να αφομοιώσει ένα μικρό ποσό των κονδυλίων, τώρα είναι η τέταρτη στη σειρά». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει χρήση αυτών των κονδυλίων, τονίζοντας, ότι γνωρίζει πώς υπάρχουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αναφορικά με την ύφεση στη χώρα σημείωσε: «Ελπίζουμε να μπορέσει να βγει και στις αγορές το 2014. Στηρίζουμε την κυβέρνηση και τις εντυπωσιακές θυσίες των Ελλήνων». Όπως παραδέχθηκε, «το βάρος που έχει αναλάβει ο ελληνικός λαός. Καταλαβαίνω το βάρος των Ελλήνων. Η Κομισιόν υποστηρίζει την Ελλάδα, οι προσπάθειες των Ελλήνων είναι εντυπωσιακές και το αποτέλεσμα είναι θετικό».

Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξή του στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «είμαστε στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου» και ότι «αυτή δεν είναι αυτή η στιγμή να σταματήσουμε». Βάσει των λεγομένων του, πρέπει να γίνουν περισσότερα στο θέμα της φορολόγησης και ζήτησε από την Ελλάδα να κάνει χρήση της Task Force για να υλοποιήσει όλα τα προγράμματά της.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη δέσμευσή του και την επένδυσή την οποία κάνει στο θέμα της Ελλάδας. «Η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν είναι προς όφελος της Ελλάδας, με στόχο να μπορέσει να ξανακερδίσει τις διεθνείς αγορές.

O πρωθυπουργός, ευχαριστώντας πρώτα τον κ. Μπαρόζο για τα καλά του λόγια και την εποικοδομητική συνάντηση, αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες, ανάπτυξη, συνοχή, τραπεζική ενοποίηση και μεταναστευτική πολιτική, πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ελληνική προεδρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη και καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις αγωνίες των πολιτών. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη προεδρία. Οι Έλληνες αθλητές στον μαραθώνιο της ελληνικής προεδρίας δεν θα κουραστούν, αντιθέτως θα αποδείξουν την αντοχή τους, καθώς στόχος είναι να γίνει η ΕΕ πιο στέρεα».

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση. «Είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ θα βγει πιο δυνατή από την κρίση. Ο στόχος μας είναι η απασχόληση, η συνοχή, η εμβάθυνση της ένωσης και ιδιαίτερα της νομισματικής ένωσης» σχολίασε ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και διαχείρισης των συνόρων.

«Είναι μια φιλόδοξη ατζέντα αυτή της προεδρίας, αλλά επίσης και ρεαλιστική. Στόχος είναι να φέρει τους ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εκείνους. Θα συνεργαστούμε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιστεύω πολύ στον διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», κατέληξε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Αυτός θα είναι ο Μάης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς»
Ανάγκη πλήρους αλλαγής της πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρώπη σημειώνει ...
Δρόμος μέσα από την Ελλάδα ή την Τουρκία για το φυσικό αέριο
Η ενεργειακή συνεργασία είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί ...
«Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί το “ξεπούλημα” των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης»
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς τιμή   της ...
Η Ελλάδα θα μπορούσε να «γκρεμίσει» την Ε.Ε.
Μπορεί στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις πριν από περίπου ένα χρόνο, οι ...
Ο Τσίπρας υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος ...
«Η φωνή του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η φωνή της αντίστασης και της ελπίδας»
«Ισχυρό συμβολισμό της ελπίδας για την Ευρώπη» αποτελεί η ...
Τσίπρας: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα new deal
Η λύση για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο είναι η αναδιάρθρωση του ...
ΔΗΜΑΡ: Η Ευρώπη να αλλάξει την πολιτική της άνισης ανάπτυξης
«Η Ελλάδα θέλει να γίνει το χρέος βιώσιμο και να ανταποκριθεί στις ...
Υπάρχει καλύτερη Ευρώπη και τη θέλουμε λέει ο Λέτα
«Πάτησε» Ελλάδα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα ο οποίος ...