Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Ο άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματός του - Μουρακάμι Χαρούκι
Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο Ο άχρωμος Τσουκούρου ...
Βιβλίο: Η παιδική ηλικία του Ιησού - Τ. Κουτσί
Ο νομπελίστας συγγραφέας Κουτσί υπογράφει ένα αλληγορικό μυθιστόρημα ...
Οι μηχανές της ιστορίας - Αναστάσης Βιστωνίτης
Οι Εκδόσεις ΟΛΚΟΣ κυκλοφορούν το βιβλίο του Αναστάση Βιστωνίτη με ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Βιβλίο: Tις μικρές ώρες - Χαρούκι Μουρακάμι

Βιβλίο: Tις μικρές ώρες - Χαρούκι Μουρακάμι

Ένα κείμενο αλληγορικό, ένα παιχνίδι σκιών και φωτός, μια λυρική αφήγηση στην οποία αφηρημένες εικόνες μιας φωτογραφικής αισθητικής.


Χαρακτήρες που τους ακολουθούμε ακόμη κι όταν κοιμούνται, ένας ονειρικός κόσμος, σκέψεις που καταγράφονται, ο ορθολογισμός που αποσύρεται μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, άνθρωποι που μέσα στη νύχτα χάνουν την ομοιομορφία που τους υπαγορεύει η μέρα και βρίσκουν ξανά την ατομική τους υπόσταση είναι μερικά από τα στοιχεία που συλλειτουργούν ώστε να δημιουργηθεί από τον συγγραφέα ένας ολόκληρος αφηγηματικός κόσμος που στοχεύει να δείξει κυρίως ότι η ατομική συνείδηση εμφανίζεται τις μοναχικές ώρες, τις μικρές ώρες, τις ώρες της νύχτας.


Μια γυναίκα η Μάρι βρίσκεται τα μεσάνυχτα σε κάποιο κοσμικό εστιατόριο στο κέντρο της πόλης. Το τραπέζι της  θα γίνει το κέντρο της ιστορίας αφού διάφορα συμβαίνουν και διάφοροι τύποι όπως η μάνατζερ ενός ροζ ξενοδοχείου κι ένας τρομπονίστας περνούν από εκεί και της ζητούν διάφορα πράγματα. Κάποιος έχει επιτεθεί σε μια κοπέλα που δουλεύει στο ξενοδοχείο, ένα φορτισμένο περιβάλλον υπάρχει ολόγυρά της, η ατμόσφαιρα είναι θολή και αδιαπέραστη κι ενώ εκείνη δε θέλει να αναμιχθεί σε τίποτα δε θα καταφέρει να παραμείνει αμέτοχη. Θα εμπλακεί σε καταστάσεις ακριβώς επειδή είναι νύχτα και η νύχτα γίνεται η αφορμή να καμφθούν οι αντιστάσεις της.


Η νύχτα συνωμοτεί με το πεπρωμένο, κρύβει αλήθειες και νοσηρές καταστάσεις, αόρατα νήματα κινούνται και μερικοί άνθρωποι ακροβατούν στο χείλος της παρανομίας, του εγκλήματος ενώ δίπλα τους άλλοι αδιαφορούν κι άλλοι εμπλέκονται για πρώτη φορά. Και παράλληλα κάποιοι άλλοι κοιμούνται. Κάποιοι δρουν ενώ κάποιοι άλλοι παραμένουν αδρανείς, κάποιοι παθητικά συνεχίζουν να είναι αδιάφοροι, υπνωτισμένοι στη συλλογική συνείδηση που επιβάλλουν οι κανόνες της μέρας. Και υπάρχουν κι αυτοί που παραμένουν σε λήθαργο σχεδόν τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και της μέρας. Ο υπαινιγμός του Μουρακάμι είναι σαφής και διατρέχει ολόκληρο το κείμενο.


Κι όλα αυτά συμβαίνουν κάπου στο Τόκιο, χωρίς ο γεωγραφικός αυτός περιορισμός να υποβάλλει τον αναγνώστη σε απαραίτητους συνειρμούς. Το Τόκιο είναι απλώς ένας τόπος, μια γεωγραφική περιοχή για την οποία λίγα πράγματα γνωρίζει ο αναγνώστης αφού η πλοκή του βιβλίου εξελίσσεται σε έναν τόπο που βαθμιαία αρχίζει να οριοθετείται. Άλλωστε ο συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται να θέσει τους γεωγραφικούς άξονες της ιστορίας. Η ιστορία θα μπορούσε να εξελίσσεται οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε τόπο που ζει και κινείται στη σφαίρα της αστικής ποικιλομορφίας, όπως ακριβώς συμβαίνει σε συγκεκριμένες μεγαλουπόλεις του κόσμου.


Ένα κείμενο αλληγορικό, ένα παιχνίδι σκιών και φωτός, μια λυρική αφήγηση στην οποία αφηρημένες εικόνες μιας φωτογραφικής αισθητικής ξεδιπλώνονται μπροστά  στα μάτια του αναγνώστη, όπως αυτή που παρουσιάζει το γυμνό δωμάτιο ή τον ύπνο της Έρι της αδελφής της Μάρι που έχει πέσει σε λήθαργο είναι το μικρό αυτό βιβλίο που υπογράφει ο Χαρούκι Μουρακάμι. Η μουσική που ακούγεται στο βάθος και διασπά την προσοχή, το ροζ ξενοδοχείο και η συγκεκριμένη αοριστία με την οποία ο Μουρακάμι παρουσιάζει τους ήρωές του. Ένα παιχνίδι σουρεαλιστικό στο οποίο αρέσκεται ο Μουρακάμι. Ένα παιχνίδι στο οποίο όλα ξεκινούν να εμφανίζονται ακαθόριστα  για να συγκεκριμενοποιηθούν σταδιακά και να μορφοποιήσουν έτσι το αίνιγμα, την ομιχλώδη αντανάκλαση της ζωής στη τέχνη.


Το βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι, με τίτλο Tις μικρές ώρες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μισανθρωπία - Θωμάς Τσακαλάκης
Από τις εκδόσεις Σμίλη κυκλοφορεί το βιβλίο Μισανθρωπία. Η τελευταία ...
«Το Γεγονός...»  -  Ελένη Μητροπούλου
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Όστρια το βιβλίο  «Το Γεγονός...» - Ένα ...
Μικρές ιστορίες για να γίνεις μεγάλος (2) - Σοφί  Καρκέν
Από τις εκδόσεις Gema κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο της  Sophie Carquain, Μικρές ...
Διάγραμμα ιστορίας του Νεοελληνικού Θεάτρου -  Θόδωρος Χατζηπανταζής
Από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορεί το βιβλίο του ...
Μικρές ιστορίες για να γίνεις μεγάλος – Σοφί Καρκέν
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gema, το εξαιρετικό βιβλίο της Σοφί Καρκέν, ...
Μικρές κυρίες - Λουίζα Μέι Άλκοτ
Από τις εκδόσεις Μίνωας και την σειρά Γαλάζια Βιβλιοθήκη κυκλοφορεί το ...
Καθημερινές εικόνες: έκθεση της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς
Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς για ένατη χρονιά, πραγματοποιεί στα ...
Βιβλίο: Ο Γερμανός Μουτζαχεντίν - Boualem Sansal
Σε ένα βιβλίο, δύο ημερολόγια, δύο μαρτυρίες, δύο περίοδοι της ιστορίας ...
Μπαμπούλες πανεπιστημίου: Δραματοποιημένη αφήγηση, στον Ιανό
Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και ο Ιanos παρουσιάζουν με δραματοποιημένη ...