Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μητσοτάκης: Η νομιμότητα δεν έχει χρώμα, δεν είναι μπλε, πράσινη ή ροζ
«Η νομιμότητα δεν έχει χρώμα, δεν είναι μπλε, πράσινη ή ροζ», δήλωσε ...
Εφαλτήριο προπονητών ο Ολυμπιακός
Ο Ολυμπιακός έχει αποτελέσει βήμα καριέρας και σκαλοπάτι εξέλιξης για ...
Βήμα-βήμα προς τη διαθεσιμότητα-Για πόσους
Με βήμα γοργό κινούνται οι διαδικασίες για τη διαθεσιμότητα 4.599 ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Μητσοτάκης: Η αξιοπιστία χτίζεται βήμα - βήμα και με μεγάλη δυσκολία

Μητσοτάκης: Η αξιοπιστία χτίζεται βήμα - βήμα και με μεγάλη δυσκολία

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα κράτος που θα αποτελέσει εφαλτήριο προόδου για τις επιχειρήσεις, αλλά και αλληλεγγύης για τους πολίτες, τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής Οικονομίας», ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η παραπάνω υπόθεση προϋποθέτει «να δούμε την κρίση ως ευκαιρία.

Στη γενιά μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε αλλαγές που πριν από λίγα χρόνια θα έμοιαζαν εξωπραγματικές. Στο χέρι μας είναι να την αρπάξουμε».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης, ένα σχέδιο που στηρίζεται, όπως είπε, σε τρεις κεντρικούς πυλώνες:

- Πυλώνας πρώτος, η αξιολόγηση όλων των δομών του δημοσίου με έμφαση στα υπουργεία ώστε να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο του κράτους στις νέες του μειωμένες διαστάσεις.

- Πυλώνας δεύτερος, να επαναξιολογήσουμε το προϊόν που θα παράγει κάθε δημόσια διαδικασία και να φροντίσουμε αυτή να πραγματοποιείται με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, με τη χρήση του απαραίτητου ανθρωπινού δυναμικού, χωρίς σπατάλες και με τη χρησιμοποίηση βέλτιστων πρακτικών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

- Πυλώνας τρίτος, να αποκτήσουμε ως Ελληνικό κρότος για πρώτη φορά μία σύγχρονη στρατηγική διαχείρισης των ανθρωπίνων πόρων που διαθέτουμε. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους ως φορείς της ποιότητας και του ήθους που απαιτεί η μεταρρύθμιση.

Στο πρόσωπο του κάθε δημοσίου υπαλλήλου ο πολίτης δεν πρέπει να βλέπει έναν αντίπαλο, αλλά ένα στήριγμα στους δύσκολους καιρούς.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ευκαιρία που παρουσιάζεται στη χώρα μας για την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες, όπως τόνισε, πρέπει να συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις:

«1. Να αποκτήσουμε ως πολιτικό σύστημα την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Η πρόκληση για μας, είναι να δώσουμε νέο περιεχόμενο στον ταλαιπωρημένο και παρεξηγημένο όρο της μεταρρύθμισης. Προχωρούμε στις απαραίτητες αλλαγές, όχι γιατί μας τις επιβάλλουν κάποιοι τρίτοι, αλλά γιατί τις πιστεύουμε και τις θεωρούμε αναγκαία προϋπόθεση για την ανόρθωση της χώρας.

2. Να υπάρχει μια πλατιά κοινωνική αποδοχή για την ανάγκη αυτών των αλλαγών. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την στήριξη της σιωπηλής πλειοψηφίας της κοινωνίας που απαιτεί το κράτος και η δημόσια διοίκηση να λειτουργούν με όρους ελάχιστου κόστους και βέλτιστου αποτελέσματος. Δεν αρκεί η φραστική μεταμέλεια για τις πρακτικές του παρελθόντος.

Η απαλλαγή από τις κακές συνήθειες αποδεικνύεται με πράξεις και όχι με λόγια. Η αξιοπιστία χτίζεται βήμα - βήμα και με μεγάλη δυσκολία, αλλά γκρεμίζεται πολύ εύκολα όταν απέναντι μας έχουμε μία κοινωνία καχύποπτη και οργισμένη. Απαιτείται απόλυτη συστράτευση όλων των εμπλεκομένων και φυσικά κοινός βηματισμός».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Βήμα, βήμα στο Παγκόσμιο» (vids+pic)
Βήμα με βήμα θα προχωρήσει η Εθνική Νέων (U19) στο Παγκόσμιο της Κρήτης, ...
Οδηγός βήμα προς βήμα: Πώς να κάνεις ερωτικό μασάζ
Θέλω να μιλήσω για ένα από τα ωραιότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν ...
Αγωγή Κατρούγκαλου κατά της εφημερίδας
Αγωγή κατά της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» κατέθεσε σήμερα ο αναπληρωτής ...
Δεκτός αύριο από τον Παπούλια ο Μητσοτάκης
Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει αύριο, Παρασκευή ο ...
Μητσοτάκης: Είμαι αποφασισμένος να χαράξω τη γραμμή που θα μας χωρίζει από το παρελθόν
Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε ο υπουργός ...
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται την άδεια του κ. Τσίπρα, για τίποτα
«Το μήνυμα περί ανατροπής δεν έπιασε τόπο» δήλωσε σήμερα ο υπουργός ...
Μητσοτάκης: Υπόθεση των Ελλήνων η διοικητική μεταρρύθμιση
«Η Ελλάδα δεν έχει πια τεράστια δημόσια διοίκηση» τονίζει ο υπουργός ...
Μητσοτάκης: Εναι δύσκολο να κάνουμε δυο πράγματα ταυτόχρονα
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήκωσε το ...
Μητσοτάκης: Απορρίπτει την τακτική του
«Δεν είμαι ο υπουργός των απολύσεων, αλλά της αξιολόγησης» τονίζει ο ...