Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σε υψηλό 44 μηνών η ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο
Σε υψηλά 44 μηνών «σκαρφάλωσε» η ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο. ...
Γερμανία: Σε υψηλό 18 μηνών η μεταποίηση
Σε υψηλό 18 μηνών «σκαρφάλωσε» η μεταποιητική δραστηριότητα στη ...
Σε υψηλό 43 μηνών η ελληνική μεταποίηση-
Σε υψηλό 43 μηνών «σκαρφάλωσε» τον Ιούλιο ο δείκτης μεταποίησης στην ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Σε υψηλό 51 μηνών η ελληνική μεταποίηση το Νοέμβριο

Σε υψηλό 51 μηνών η ελληνική μεταποίηση το Νοέμβριο

Στο υψηλότερο επίπεδο 51 μηνών αναρριχήθηκε το Νοέμβριο ο δείκτης PMI που παρακολουθεί την ελληνική μεταποίηση. Βρέθηκε στις 49,2 μονάδες έναντι 47,3 μονάδων ένα μήνα νωρίτερα.

Σύμφωνα με την Markit, καταγράφεται οριακή αύξηση της παραγωγής αγαθών, σταθερή τάση στα επίπεδα νέων παραγγελιών αλλά και υποχώρηση της απασχόλησης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό απ΄ ότι στο παρελθόν.

Όπως αναφέρει η Marit, τα επίπεδα νέων παραγγελιών σταθεροποιήθηκαν μετά την υποχώρηση του προηγούμενου μήνα και τα επίπεδα απασχόλησης μειώθηκαν με βραδύτερο ρυθμό, ενώ η εξέλιξη και των δύο παραμέτρων συνέβαλε επίσης στην αύξηση της τιμής του δείκτη PMI.

Τα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια Ελλήνων κατασκευαστών αυξήθηκαν ελάχιστα κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, δίνοντας, ως εκ τούτου, ένα τέλος στην περίοδο συρρίκνωσης που ξεκίνησε στα τέλη του 2009. Ωστόσο, η ανάπτυξη περιορίστηκε μόνο στον τομέα καταναλωτικών αγαθών, ενώ οι παραγωγοί ενδιάμεσων και κεφαλαιουχικών αγαθών κατέγραψαν χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής.

Τα επίπεδα των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι κατασκευαστές παρέμειναν αμετάβλητα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, μετά την υποχώρηση που κατέγραψαν κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών. Η εισροή παραγγελιών από πελάτες του εξωτερικού περιορίστηκε για τρίτο συνεχή μήνα, με τον βραδύτερο, ωστόσο, ρυθμό στην ιστορία της έρευνας.

Παρά τις αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής στον τομέα, τα συνολικά επίπεδα απασχόλησης στον τομέα της μεταποίησης εξακολούθησαν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Κατόπιν τούτου, καθώς οι εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων ακολούθησαν τη γενική τάση προσλαμβάνοντας πρόσθετο προσωπικό, ο συνολικός ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν ο λιγότερο σημαντικός σε διάστημα περίπου τεσσάρων ετών.

Οι αδιεκπεραίωτες εργασίες περιορίστηκαν επίσης με βραδύτερο ρυθμό τον Νοέμβριο. Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε έντονα σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο της έρευνας, καταγράφοντας τον ασθενέστερο ρυθμό στην τρέχουσα περίοδο των 65 μηνών που παρατηρείται συνεχής υποχώρηση.

Τα αποθέματα τόσο των προμηθειών όσο και των ετοίμων προϊόντων, τα οποία διατηρούν οι κατασκευαστές, μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, ενώ ανεπιβεβαίωτα στοιχεία επισήμαναν τις πρωτοβουλίες για συνεχή περιορισμό των αποθεμάτων ως τον κύριο λόγο της μείωσης. Παρόλ΄ αυτά, οι ρυθμοί υποχώρησης ήταν βραδύτεροι σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ακολουθώντας πιστά την τάση που καταγράφεται σχετικά με την αγοραστική δραστηριότητα των κατασκευαστών, η οποία, σε γενικές γραμμές, μειώθηκε σχεδόν οριακά σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της έρευνας του Νοεμβρίου υπέδειξαν επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης προμηθειών για εικοστό πρώτο συνεχή μήνα, καθώς, σύμφωνα με αναφορές των μελών του πάνελ, η επιμήκυνση ήταν αποτέλεσμα των ελλείψεων που καταγράφηκαν στα αποθέματα των προμηθευτών. Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο επιδεινώθηκε η απόδοση των προμηθευτών ήταν ο λιγότερο σημαντικός από τον Οκτώβριο του 2012.

Σε άλλους επιμέρους τομείς των προμηθειών, οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν αύξηση των μέσων τιμών αγοράς τον Νοέμβριο. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν μέτριος, ωστόσο επαρκής για να αντιστρέψει την οριακή υποχώρηση των τιμών εισροών του Οκτωβρίου. Μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι ο χάλυβας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν μεταξύ άλλων τα προϊόντα στα οποία καταγράφηκε αύξηση των τιμών.

Οι τιμές εκροών εξακολούθησαν να υποχωρούν δεδομένων των έντονων ανταγωνιστικών πιέσεων και των συνακόλουθων προσπαθειών να τονώσουν τις πωλήσεις. Παρότι ο βραδύτερος από τον Σεπτέμβριο του 2011, ο ρυθμός μείωσης των τιμών εργοστασίου παρέμεινε έντονος.

Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit και συγγραφέας της έκθεσης για την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI δήλωσε ότι:

«Τα στοιχεία της έρευνας του Νοεμβρίου παρουσιάζουν πιο θετικές εξελίξεις σε πολλά μέτωπα, κυρίως υποδεικνύοντας αυξημένα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια για πρώτη φορά μετά τα τέλη του 2009, μολονότι η αύξηση ήταν σχεδόν οριακή. Η σταθερή τάση στα επίπεδα νέων παραγγελιών, μετά τη νέα μείωση κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο μηνών, ήταν μία ακόμα αισιόδοξη εξέλιξη, παρότι ανεπαρκής για να συνεχιστεί η αύξηση της παραγωγής.

Εν τω μεταξύ, οι ρυθμοί μείωσης των επιπέδων απασχόλησης και αγοραστικής δραστηριότητας ήταν οι βραδύτεροι σε διάστημα περίπου τεσσάρων ετών, παρέχοντας περαιτέρω ενδείξεις ότι οι αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις έχουν εξασθενήσει.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, τα στοιχεία της έρευνας του Νοεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Το κόστος εισροών που κλήθηκαν να καταβάλουν οι κατασκευαστές αυξήθηκε ελαφρώς από τον Οκτώβριο, ενώ οι επιχειρήσεις απορρόφησαν την επιπρόσθετη επιβάρυνση κόστους και εξακολούθησαν να πραγματοποιούν σημαντικές περικοπές στις χρεώσεις τους, εν μέρει λόγω του έντονου ανταγωνισμού».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σε χαμηλό 22 μηνών η ελληνική μεταποίηση
Σε χαμηλό 22 μηνών διολίσθησε η ελληνική μεταποίηση τον Απρίλιο. ...
Σε χαμηλό 7μήνου η ελληνική μεταποίηση τον Ιούνιο
Σε χαμηλό επταμήνου υποχώρησε η ελληνική μεταποίηση. Ειδικότερα, ...
Μειώθηκε ο δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία το Νοέμβριο
Μείωση 8,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία ...
Στο 49,6% ο PMI της ελληνικής μεταποίησης
Στο 49,6 διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο ο δείκτης PMI που παρακολουθεί την ...
Υποχώρησε περαιτέρω τον Οκτώβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης ...
Σε υψηλό 18 μηνών η μεταποίηση στην Κίνα
Σε υψηλό 18 μηνών «σκαρφάλωσε» τον Οκτώβριο ο μεταποιητικός κλάδος στην ...
Ιταλία: Συρρικνώθηκε η μεταποίηση τον Σεπτέμβριο
Συρρικνώθηκε η ιταλική μεταποίηση τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Αύγουστο ...
Βιομηχανία: Πτώση 13,4% στον ΓΔ νέων παραγγελιών
Mείωση κατά 13,4% παρουσίασε o γενικός δείκτης Νέων Παραγγελιών στη ...
Βραδύτερος ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής στην Ελλάδα τον Απρίλιο
H παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα συρρικνώθηκε τον Απρίλιο ...