Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Ανάκληση της απόφασης για τον Αστέρα Βουλιαγμένης ζητούν περιφερειακοί σύμβουλοι
Στην επικαιρότητα με μεγάλη ένταση παραμένει η απόφαση της ...
Ειδική ενημερωτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
H ολοκλήρωση κατασκευής της Μικρής Περιμετρικής Πατρών στην κορυφή των ...
Περιφέρεια Αττικής: 18η Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής
Συνεδριάζει την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 και ώρα 15:00, το Περιφερειακό ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Πόλεμος» για το «φιλέτο» του Αστέρα

«Πόλεμος» για το «φιλέτο» του Αστέρα

Με αφορμή τα γεγονότα που έγιναν κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (29/12), ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε: «Δυστυχώς η λογική της «καλής βίας» έχει εμποτίσει το DNA ορισμένων. Όταν διαφωνούν με μια διαφορετική άποψη, θεωρούν ότι, στο όνομα της κοινωνίας, μπορούν να βρίζουν, να απειλούν και να τραμπουκίζουν.
Η λογική αυτή είναι επικίνδυνη για την κοινωνία και τη Δημοκρατία. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συζητούσε τη Γνωμοδότηση για μια Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ακίνητο του Αστέρα Βουλιαγμένης. Δεν είχε αρμοδιότητα ούτε για την πώληση, ούτε για το διαγωνισμό, ούτε για το τίμημα.
Λεπτομέρειες άνευ σημασίας για κάποιους που ήρθαν με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσουν επεισόδιο για να διακοπεί η συνεδρίαση.
Το συνηθίζουν άλλωστε, κάθε φορά που δεν τους αρέσει μια απόφαση.
Επί 4 ώρες, σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις, δεχόμασταν συνεχείς ύβρεις, λοιδορίες και απειλές. Και όλα αυτά υπό την καθοδήγηση και την παρακίνηση Περιφερειακών Συμβούλων και Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Θλιβερές φιγούρες μιας θλιβερής νοοτροπίας που προτάσσει το κομματικό συμφέρον σε βάρος του εθνικού. Που θυσιάζει τους θεσμούς στο βωμό της κομματικής γραμμής. Που ενδιαφέρεται μόνο για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία.
Οι «επισκέπτες» Περιφερειακοί Σύμβουλοι χθες κάθισαν επί 4ωρο, προκειμένου να επιτελέσουν το κομματικό τους καθήκον. Και, αφού κόλλησαν τα ένσημα του κομματικού πατριωτισμού, αποχώρησαν με ήσυχη συνείδηση.
Κατανοώ την αγωνία τους να αναρριχηθούν στην ιεραρχία του νέου τους κόμματος στο οποίο μεταπήδησαν.
Ο καθένας κρίνεται ……
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ήταν και είναι χώρος διαλόγου και συνθέσεων και δεν θα επιτρέψουμε να το μετατρέψουν κάποιοι σε «δοκιμαστικό σωλήνα» της πρακτικής που θέλουν να επιβάλλουν ….
Τέλος, θέλω να επισημάνω τη στάση του Δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Σπύρου Πανά που, αν και διαφωνούσε με την απόφαση, καταδίκασε τα γεγονότα και δήλωσε ότι αυτοί οι δήθεν «αγανακτισμένοι» σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το Δήμο και το σύνολο των δημοτών της πόλης του και δεν τους αναγνωρίζει».

Η θέση της Αττικής Συνεργασίας- Όχι στο Μηνμόνιο

Ανακοίνωση εξέδωσε η αντιπολιτευόμενη περιφερειακή παράταξη ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ που καταγγέλλει στους πολίτες της Αττικής «τους περιφερειακούς συμβούλους της «παράταξης Σγουρού», που καίγονται να γνωμοδοτήσουν υπέρ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, στα πλαίσια πώλησής του σε ιδιωτικά συμφέροντα. Εισήγαγαν σε συζήτηση την γνωμάτευση στην Σ.Μ.Π.Ε. του ΕΣΧΑΔΑ λίγες μέρες αφού είχαν λήξει οι προθεσμίες για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του Αστέρα. Πώς ήταν τόσο σίγουροι οι επενδυτές ότι το εγκεκριμένο χωροταξικό θα εξυπηρετούσε τα επιχειρηματικά τους πλάνα; Πώς ήταν τόσο σίγουροι για την θετική γνωμάτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής; Εναντιόμεθα στη συγκεκριμένο ξεπούλημα καθώς όλα τα στοιχεία (νομικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά) είναι αντισυνταγματικά, παράνομα και ζημιογόνα για το ελληνικό δημόσιο. Η περιοχή θα πουληθεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την αντικειμενική της αξία (αντικειμενική αξία: 8.000 ευρώ/τ.μ., αξία πώλησης περίπου 1000 ευρώ/τ.μ). και το Δημόσιο θα εισπράξει το 20%. Το ΤΑΙΠΕΔ, ως Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (δηλαδή Δημοσίων κτιρίων) δεν δικαιούται να εκποιεί δημόσιες εκτάσεις, περιοχές απολύτου προστασίας, όπως σαφώς χαρακτηρίζονται οι συγκεκριμένες εκτάσεις στο ΠΔ 254/04 (αρχαιολογικοί χώροι, δάση, κ.α). Και αυτό για να χτίσουν 40.000 τ.μ. κατοικίες και να επεκτείνουν την δόμηση σε περιοχές απολύτου προστασίας, γιατί σύμφωνα με τις απόψεις τους, η περιοχή τις χρειάζεται. Σημειώνεται δε ότι ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στην ομιλία του, χαρακτήρισε αδιαφανή και πρωτοφανή τη διαδικασία που ακολουθείται καθώς όχι μόνο δεν ζητήθηκε η γνώμη του, αλλά δεν υπάρχει καν ενημέρωση. Στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν διατυπώνει αντίρρηση στην αλλαγή της ιδιοκτησίας του Αστέρα, επισημαίνει ρητά ότι είναι απόλυτα αντίθετος αυτή, να γίνει, έχοντας ως προϋπόθεση την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και ως συνέπεια τη δραματική αλλαγή της φυσιογνωμίας της περιοχής. Κάποιοι φαίνεται είχαν αναλάβει την «βρώμικη» δουλειά. Η θετική απόφαση που είχαν «υποσχεθεί» στους επενδυτές έπρεπε να παρθεί. Έφεραν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε συνεδρίαση το θέμα του Αστέρα, το οποίο είχαν αναβάλλει την Τρίτη (26/11/2013), όταν κατάλαβαν ότι δε συγκέντρωναν τη πλειοψηφία. Η παράταξή μας ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία δεν έγινε δεκτή. Οι πολιτικοί λόγοι που απορρίφτηκε η πρότασή μας για ονομαστική δεν εξηγήθηκαν ποτέ. Στη συνέχεια θέσαμε το θέμα της ατομικής ευθύνης του κάθε περιφερειακού συμβούλου και ζητήσαμε να ανακοινωθεί πόσοι είμαστε στην αίθουσα εκείνη τη στιγμή, ώστε να διαπιστωθεί ότι υφίσταται ικανός αριθμός συμβούλων για να αποφασίσουν για ένα τέτοιο θέμα. Ήταν φανερό ότι στην αίθουσα εκείνη την ώρα δεν υπήρχε απαρτία και κάποιοι «κρυμμένοι» πίσω από την δεδηλωμένη, που για αυτό το θέμα δεν ήταν σίγουρο ότι υπήρχε, υφάρπαξαν απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου».

Η περιφερειακή παράταξη αναφερόμενη στις χειροδικίες σημειώνει: «Συνέπεια της δημοκρατικής πρότασής μας ήταν η λεκτική και σωματική βία στην κυριολεξία, που ασκήθηκε προς τους συμβούλους μας, αφού προηγουμένως ο κ. Σγουρός έδωσε το σύνθημα ότι η παράταξή του δεν δέχεται υποδείξεις, και κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος μας. Και όλα αυτά επειδή είχαμε διαφορετική άποψη από αυτούς. Εμείς τους συγχωρούμε. Γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται κάτω από βάρος τεράστιας εξωτερικής πίεσης και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να την αποσυμπιέσουν. Η ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ δεν αναγνωρίζει το παράνομο αποτέλεσμα της παρωδίας ψηφοφορίας και θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και διαδικασίες για την ακύρωση της απόφασης, την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τον καταλογισμό ευθυνών σε όσους παρεμβαίνουν στις αποφάσεις του Κράτους και της Περιφέρειας».

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της “Αττικής Συνεργασίας - Όχι στο Μνημόνιο” Βαρεμένος Γεώργιος - Κυπριανίδου Ερμίνα - Τσουκαλάς Δημήτρης. Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Καπάταης Χρήστος Κωνσταντάκου Μερόπη».


«Αττική Νέα Προοπτική»

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική Νέα Προοπτική» Βασίλης Κικίλιας, με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει:  «H Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που μας φέρνει πιο κοντά στους πολίτες, τις ανάγκες και τις αγωνίες τους. Απαιτεί λοιπόν από όλους μας συναίσθηση ευθύνης, κοινή λογική και αξιοπρέπεια.

Τίποτα από αυτά δεν είδαμε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ένα θέμα μείζονος σημασίας, που κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να αξιοποιήσουν για να δώσουν τη δική τους «παράσταση». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τυγχάνουν περιφερειακοί σύμβουλοι και πρωταγωνίστησαν, παραδίδονται στην κρίση της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, καθώς για άλλη μια φορά «αγκάλιασαν» συμπεριφορές ακραίες, επενδύοντας στις απειλές βίας αντί να προσπαθούν να πείσουν με την ορθότητα των επιχειρημάτων τους. 

Το ίδιο συμβαίνει και με εκείνους που «αυθόρμητα» προσήλθαν, επικαλούμενοι το ενδιαφέρον τους για την περιοχή, για να δημιουργήσουν ένταση, και τελικά να επιχειρήσουν να εμποδίσουν την ομαλή εξέλιξη της συζήτησης και την τελική απόφαση.

Δυστυχώς, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός έδειξε να μην διαθέτει την απαραίτητη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, για να διαχειριστεί την κατάσταση, και να δώσει από την πλευρά του λύση. 

Η δική μας παράταξη, στάθηκε από την πρώτη στιγμή θεματοφύλακας της ομαλότητας, και ως το τέλος οι περιφερειακοί σύμβουλοί μας προσπάθησαν από την πλευρά τους να συνδράμουν στην εκτόνωση του άσχημου κλίματος που διαμορφώθηκε, και κάθε άλλο παρά τιμητικό για την Αυτοδιοίκηση και τους λειτουργούς της ήταν.

Η παράταξή μας διατύπωσε από την αρχή την άποψη ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλοιωθούν ο χαρακτήρας, το ύφος και η μορφολογία της περιοχής, και έθεσε έτσι με συνέπεια και επιμονή μια σειρά από όρους για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη των αρχαιολογικών χώρων, τον τρόπο δόμησης αλλά και τις χρήσεις γης.

Οι όροι αυτοί υιοθετήθηκαν τελικά, τόσο από τους εκπροσώπους και μελετητές της Εθνικής Τράπεζας, όσο και από την πλειοψηφία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε η αξιοποίηση αυτού του εμβληματικού ακινήτου να συμβαδίσει με τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής».

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Έργα στη Ηλιούπολη από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Στην περασμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ...
313 εκατομμύρια ευρώ αποθεματικό σε έργα και λειτουργίες της Περιφέρειας Αττικής
Μια πρώτη εικόνα από τον Απολογισμό της Περιφέρειας Αττικής σε ...
Ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για το πρόβλημα στο Κυθήρα – Αντικύθηρα
Μετά από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη και ...
Εγκρίθηκε το πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Πέραμα
Σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου να ...
«Αττική Συνεργασία»: Η Περιφέρεια Αττικής να απαιτήσει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης
Μετά από αίτημα της «Αττικής Συνεργασίας-Όχι στο Μνημόνιο) έγινε ...
Γ. Σγουρός: Η λογική της καλής βίας έχει εμποτίσει το DNA ορισμένων
Με αφορμή τα απαράδεκτα γεγονότα που έγιναν κατά τη συνεδρίαση του ...
Ψήφισμα της Περιφέρειας Αττικής για μείωση του φόρου κατανάλωσης στη θέρμανση
Στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, την Τρίτη, 29 ...
Ο προϋπολογισμός του 2014 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Η έγκριση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το ...
Η Περιφέρεια Αττικής καλεί την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε απολύσεις - διαθεσιμότητα
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής (10/07) συνεδρίασης του Περιφερειακού ...