Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Υγεία
Σχετικά Νέα
Γυναίκες, σηκώστε βάρη για να προλάβετε τον διαβήτη
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ, οι γυναίκες που επιδίδονται ...
Σχετίζονται άμεσα διαβήτης-σχιζοφρένεια
Υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στον διαβήτη και τη σχιζοφρένεια, σύμφωνα ...
Διαβήτης κληρονομεί προ-διαβήτη
Μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 8000 άτομα, έδειξε ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Ελέγξτε το διαβήτη με ήπια σωματική άσκηση-900.000 οι ασθενείς στην Ελλάδα

Ελέγξτε το διαβήτη με ήπια σωματική άσκηση-900.000 οι ασθενείς στην Ελλάδα

Την άποψη ότι η ήπια σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη έρχεται να υποστηρίξει μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Radiology και  προκύπτει ότι η μέτριας έντασης σωματική άσκηση μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στη μείωση της συσσώρευσης λίπους γύρω από ζωτικά όργανα ασθενών, που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα, η μελέτη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο HildoJ. Lamb, M.D.,PhD., από το τμήμα Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία, έδειξε ότι η ήπια σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του λίπους, το οποίο είναι αποθηκευμένο γύρω από την καρδιά, το ήπαρ και την κοιλιά ασθενών με διαβήτη τύπου 2, ακόμη και χωρίς καμία μεταβολή στην καθημερινή τους δίαιτα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές επέλεξαν 12 ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 46 χρόνια, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία, πριν, αλλά και έξι μήνες μετά, από ένα πρόγραμμα ασκήσεων μέτριας έντασης, μεταξύ 3,5 και 6 ωρών ανά εβδομάδα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο συνεδρίες ισομετρικών ασκήσεων και δύο ισοτονικών και κορυφώθηκε με ένα 12ήμερο ποδηλασίας.

Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, έδειξαν ότι, αν και δεν επηρεάστηκε η καρδιακή λειτουργία των ασθενών, το πρόγραμμα οδήγησε σε σημαντική μείωση του όγκου του λίπους στην κοιλιά, στο ήπαρ και την καρδιά.

Οι ειδικοί του κλάδου της υγείας συμβουλεύουν ότι η ήπια σωματική άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως υποβοήθημα της δίαιτας και της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς με την άσκηση μειώνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη στα άτομα με διαβήτη και ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, η έντονη άσκηση καλό είναι να αποφεύγεται γιατί μπορεί να προκαλέσει ευκολότερα υπογλυκαιμική κρίση, κυρίως στα άτομα με φαρμακευτική αγωγή που έχουν ως πιθανή παρενέργεια την υπογλυκαιμία ή σε όσους ακολουθούν αγωγή με ινσουλίνη, και γιατί αυξάνει την αποβολή του λευκώματος από τα ούρα.

Τα στοιχεία για την εξάπλωση του σακχαρώδους διαβήτη κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, καθώς η ασθένεια δείχνει να προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, σε συνδυασμό με την παχυσαρκία. Στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια ο διαβήτης έχει τετραπλασιαστεί ενώ εκτιμάται ότι το 8% - 9% του πληθυσμού (800.000  - 900.000), δηλαδή περίπου 1 στους 10 Έλληνες,  πάσχει από τη νόσο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι επίσης ότι υπάρχει ένα ποσοστό 3% - 4 % που δεν γνωρίζει καν ότι έχει διαβήτη.

Αντίστοιχη είναι η εξάπλωση της νόσου και παγκοσμίως, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια ο αριθμός των ασθενών από σακχαρώδη διαβήτη εξαπλασιάστηκε, προσεγγίζοντας τα 350 εκατομμύρια σήμερα από περίπου 50 εκατομμύρια τη δεκαετία του ΄80. Μάλιστα η πλειοψηφία των ασθενών ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 40 και 59 ετών.

Οι προβλέψεις για το μέλλον επίσης δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μέσα στην επόμενη 15ετία - και εφόσον δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις- ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

Μάλιστα, ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο γεγονός που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Περισσότερος καφές, λιγότερος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2
Αυξάνοντας την ποσότητα του καφέ που πίνετε ημερησίως σε ενάμιση ...
Η αξία του γιαουρτιού ενάντια στον διαβήτη
Η αξία της διατροφής στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών ολοένα και ...
Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα…
Σύμφωνα με νέα έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Υγείας το κάπνισμα ...
Δωρεάν μετρήσεις για τον διαβήτη
Δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) θα γίνουν αύριο, ...
«Κλειδί» για τη θεραπεία του διαβήτη το έντερο;
Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Αδελαΐδας, το έντερο των ...
Επιβραδύνει τη γήρανση φάρμακο για τον διαβήτη!
Ένα ευρείας χρήσης φάρμακο κατά του διαβήτη, η μετφορμίνη, επέκτεινε τη ...
Ο διαβήτης φέρνει αναπηρία
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Baker IDI για την Καρδιά και τον Διαβήτη στη ...
Ένοχο για τον διαβήτη τύπου 2 το κόκκινο κρέας
Ακόμη και μια μικρή αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας κόκκινου ...
«Ασπίδα» για τον καρκίνο στο συκώτι η άσκηση
Ακόμη μια έρευνα έρχεται να αποδείξει πως η σωματική άσκηση έχει ...