Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Υγεία
Σχετικά Νέα
Συνεχίζεται η κόντρα γιατρών ΠΕΔΥ - υπουργείου Υγείας για το οκτάωρο
Η εφαρμογή του οκτάωρου συνεχούς ωραρίου στα εξωτερικά ιατρεία του ...
Ακυρώνονται χιλιάδες ραντεβού στο ΙΚΑ-Κλειστά και τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών
Με την κήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών την ερχόμενη Δευτέρα, ...
Μόνο επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία την Τετάρτη
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Τετάρτη , 17 Απριλίου, τα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Διευρύνεται το υγειονομικό μέτωπο παρά τις απειλές

Διευρύνεται το υγειονομικό μέτωπο παρά τις απειλές

Από σήμερα (Παρασκευή) παύουν να ισχύουν οι συμβάσεις των απεργών γιατρών του ΕΟΠΥΥ που διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία, σύμφωνα με τα όσα διεμήνυσε το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή. Η εξέλιξη αυτή όμως δεν «φρενάρει» τον αγώνα των γιατρών, αντιθέτως στις κινητοποιήσεις εισέρχονται οι νοσοκομειακοί γιατροί και το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Επιπλέον, τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, που αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας.

Ειδικότερα, για σήμερα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση στις 12:00 έξω από το υπουργείο Υγείας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το δεύτερο κύμα κινητικότητας σε ΕΟΠΥΥ, ψυχιατρεία και νοσοκομεία της περιφέρειας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για λύση των συμβάσεών τους αφορούν περίπου 700 - 850 μόνιμους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι μετά το πρωινό τους ωράριο στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, δέχονται στο ιατρείο τους ασφαλισμένους. Σήμερα, η επίσκεψη στοιχίζει 10 ευρώ και καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Εφόσον διακοπεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν οι ίδιοι την απογευματινή επίσκεψη στο ιατρείο, στην τιμή που θα καθορίσει κάθε γιατρός. Πάντως, παρότι θα διακοπεί η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν.

Ο απεργιακός «χάρτης» στην υγεία

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έλαβαν απόφαση την Πέμπτη για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους έως τις 9 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, απεργία πραγματοποιούν σήμερα, οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων πραγματοποιεί 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της περιφέρειας και τετράωρη στάση εργασίας (11:00 - 15:00) στα νοσοκομεία της Αττικής.

Το ΕΚΑΒ, τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οι προνοιακές μονάδες θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Την ίδια ώρα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, αντιδρώντας στην ένταξή τους στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας και την υποβάθμιση των δομών για την ψυχική υγεία στη χώρα.

Το υπουργείο Υγείας έχει προαναγγείλει την ανακοίνωση των λεπτομερειών του προγράμματος διαθεσιμότητας για τα ψυχιατρικά νοσοκομεία σήμερα.

Α. Μπέζας: «Η απεργία πρέπει να σταματήσει»

Μιλώντας σήμερα στο Mega ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, τόνισε ότι «η απεργία πρέπει να σταματήσει» και πρόσθεσε ότι «με το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να παίζει κανείς». Κατηγόρησε παράλληλα τη συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ότι «κατευθύνει τους γιατρούς σε λάθος δρόμους».

«Πρόκειται για περίπου 700  γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και παράλληλα διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και είναι συμβεβλημένοι για αυτά τα ιατρεία με τον ΕΟΠΥΥ. Η διακοπή αφορά τη σύμβαση που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά ιατρεία τους», σημείωσε.

«Αυτό που συμβαίνει με τους ιατρούς-υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ που το πρωί απεργούν στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία με πληρωμή από τον οργανισμό δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε χθες ο κ. Μπέζας και διεμήνυσε ότι «η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα προχωρήσει».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αντιδρούν οι γιατροί του ΠΕΔΥ για την 8ωρη εργασία
Την αντίδραση των γιατρών που εργάζονται στα ιατρεία του ΠΕΔΥ έχει ...
Εισιτήριο 5 ευρώ στα ιατρεία του ΠΕΔΥ
«Εισιτήριο πέντε ευρώ θα καταβάλλουν όλοι όσοι προσέρχονται για ...
Απεργεί σήμερα η Υγεία
Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα, Τετάρτη, νοσοκομεία, Κέντρα ...
Απεργούν γιατροί-εργαζόμενοι στα νοσοκομεία την Τετάρτη
Εικοσιτετράωρη απεργία για την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου εξήγγειλαν η ...
Στον χορό των κινητοποιήσεων και οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ
Διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο στον ΕΟΠΥΥ, καθώς σήμερα (Τρίτη) εκτός ...
Χειρόγραφες οι ιατρικές συνταγές-«Έπεσε» το e-syntagografisi
Εκτός λειτουργίας τέθηκε για μια ακόμη φορά το σύστημα e-syntagografisi της ...
Απεργούν γιατροί και νοσηλευτές την Τετάρτη
Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται την Τετάρτη 6 ...
Οι νέες διοικήσεις σε 37 νοσοκομεία του ΕΣΥ
Ολοκληρώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας η τοποθέτηση διοικήσεων ...
«Στο πόδι» την Τετάρτη γιατροί και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Τετάρτη τα δημόσια ...