Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι σχολικοί φύλακες
Έντονη την παρουσία τους και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ έκαναν οι Δημοτικοί ...
ΚΕΔΕ: Συνέδριο και Έκτακτη Γενική Συνέλευση
Συνέδριο με θέμα «Κοινωνία σε κρίση, Αυτοδιοίκηση σε δράση», ...
Εισήγηση Υπουργού Εσωτερικών στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Σήμερα, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, παρέστη στο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Σε θερμό κλίμα το συνέδριο της ΚΕΔΕ

Σε θερμό κλίμα το συνέδριο της ΚΕΔΕ

Έντονη την παρουσία τους και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ έκαναν οι Δημοτικοί αστυνομικοί και οι σχολικοί φύλακες που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο Τιτάνια. Εκπρόσωπος των Δημοτικών Αστυνομικών μίλησε στη συνέλευση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ζήτησε να αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες όλοι οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι σχολικοί φύλακες που έχουν μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας Ο Κώστας Ασκούνης, στην ομιλία του, ζήτησε επίσης, από το πολιτικό σύστημα, να σεβαστεί την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που, όπως υποστήριξε, έχει αποδείξει ότι εξορθολόγισε τα οικονομικά της.

Το κλίμα «φούντωσε» όταν στο  βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Θέμης Μπαλασόπουλος, ο οποίος τόνισε πως, η ευθύνη για τη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων, βαραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους δημάρχους. Η δήλωση αυτή, προκάλεσε το χειροκρότημα των σχολικών φυλάκων, αλλά και την αντίδραση των δημάρχων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ζήτησε από τον κ. Μπαλασόπουλο να ανακαλέσει την τοποθέτησή του, λέγοντας του πως, όποια δικαστική διαμάχη των σχολικών φυλάκων έχει κερδηθεί μέχρι σήμερα, οφείλεται σε ενέργειες δημάρχων.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., δεν ανακάλεσε και συνέχισε την καταγγελία του, ρίχνοντας  τις ευθύνες στη συνέχεια και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάνοντας λόγο για «επιλεκτική»  συμπεριφορά, καθώς οδηγοί που ανήκαν στο υπουργείο και τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με ειδική ρύθμιση, θα τοποθετηθούν σε νέες υπηρεσίες.

Φόβοι πως δεν θα τα καταφέρουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αν ψηφισθούν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για νέες μειώσεις, οι περισσότεροι δήμοι, τουλάχιστον της Αττικής, δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε μισθοδοσία, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Νίκος Σαράντης, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ και σημείωσε ότι μόνο στους δήμους της Δυτικής Αττικής, τα έσοδα από δημοτικά τέλη έχουν μειωθεί κατά 25%, εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ.
Πρόσθεσε πως όταν κόβονται χρήματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κόβονται από άπορους, άστεγους, ανήμπορους, ΑΜΕΑ και ότι αυτήν τη στιγμή η στήριξη των αδυνάμων κοινωνικών κατηγοριών έχει πέσει αποκλειστικά στους ώμους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Να τραβήξουμε, έστω και την ύστατη ώρα, κόκκινη γραμμή» σημείωσε ο κ. Σαράντης, τονίζοντας ότι οι δήμοι δεν μπορούν να γίνουν εισπράκτορες των δανειστών και ότι είναι αθέμιτες οι ξαφνικές καταργήσεις δομών και υπηρεσιών, η μείωση προσωπικού και η αφαίρεση αρμοδιοτήτων.

«Δεν μπορούν οι δήμοι να επιβάλλουν καμία νέα φορολογία, κανένα νέο τέλος, καμία νέα αύξηση», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ, δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης, ο οποίος αναφερόμενος στη συνεχή αποδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποστήριξε ότι «η τρόικα ενεργεί μετά από πληροφορίες που δίνουν κάποιοι καλοθελητές», γι' αυτό και «αναφέρεται επανειλημμένως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γι' αυτό βλέπουμε αρνητικούς πηχυαίους τίτλους στον Τύπο».

«Δεν ήταν αναγκαίο το συνέδριο, δεν προσέφερε τίποτα παραπάνω σ' αυτή την κολασμένη τριετία που ζούμε», είπε ο επικεφαλής της παράταξης της ΔΗΜΑΡ, δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, αποδίδοντας ευθύνες στην ΚΕΔΕ και την ηγεσία της.

«Τα τελευταία 15- 20 χρόνια», είπε, «καταβάλλαμε προσπάθειες για να μειώσουμε την απόσταση που μας χώριζε από την ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση» και πρόσθεσε ότι από το 2011 η Αυτοδιοίκηση χάνει κομμάτια της, με τη μείωση των αρμοδιοτήτων και δομών, την αδυναμία υλοποίησης βασικών αρμοδιοτήτων όπως η καθαριότητα και θετικών για τον πολίτη θεσμών, όπως ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών».

«Το μόνο θετικό είναι ότι έχουμε επωμισθεί την ευθύνη να κρατήσουμε τη συνοχή της κοινωνίας, μέσω των κοινωνικών δομών», συμπλήρωσε ο κ. Ιωακειμίδης και τόνισε την ανάγκη για νέο θεσμικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι ο «Καλλικράτης» ξεπεράσθηκε παντελώς από τις συνθήκες και είναι ανάγκη να ορισθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση του σήμερα, με δεδομένο ότι τα στοιχεία δείχνουν μείωση της ανεργίας μετά το 2019.

Επίσης, σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ πρέπει να γίνει πιο ισχυρός οργανισμός και ότι οι δήμαρχοι δεν ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των καιρών, όπως, για παράδειγμα, συνέβη με την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ να μην αποστείλουν οι δήμοι τα σχέδια Προϋπολογισμών στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, απόφαση την οποία δεν ακολούθησαν 240 από τους 325 δήμους. Τελικά ήταν ελάχιστοι οι δήμοι που προσέφυγαν με την ΚΕΔΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αντισυνταγματικότητα του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.

Τέλος, κάλεσε τους αιρετούς που έχουν δηλώσει ότι δεν θα ξαναθέσουν υποψηφιότητα, να μην τα παρατήσουν. «Εάν, όσοι δουλέψαμε, τα παρατάμε, θα πάει χαμένη όλη η χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έναν αιώνα πίσω γυρίζει η Αυτοδιοίκηση», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Τζόκας, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον περικοπές, πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ποσό που προφανώς θα επανεξετασθεί και μπορεί να μεγαλώσει. «Τα νούμερα του Προϋπολογισμού προδίδουν απολύσεις 6.000- 7.000 εργαζομένων στους δήμους, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ ανεβάζει τις απολύσεις σε 8.500, ακόμη κι αν η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα- «φερετζές» πετύχει και καλύψει πάνω από 3.000 εργαζόμενους», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχεται να λειτουργήσει ως «ιμάντας αντεργατικών πολιτικών» αφού στη θέση των απολυμένων προσλαμβάνονται άλλοι με πεντάμηνες συμβάσεις και μισθό 400 ευρώ.

Σημείωσε ότι θα καταργηθούν κι άλλα Νομικά Πρόσωπα και παραδοσιακοί τομείς, όπως η Καθαριότητα, ενώ υπογράμμισε ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι μόνο για ανελαστικές δαπάνες. Και σχολίασε λέγοντας ότι «η κυρία Μέρκελ έδωσε συγχαρητήρια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις «αλλαγές» προς όφελος των κεφαλαιοκρατών Γερμανών, ενώ η ΚΕΔΕ απλώς παρακολουθεί».

Απευθυνόμενος στην ηγεσία της ΚΕΔΕ, της καταλόγισε ότι παραμένει μόνο στις διαπιστώσεις και ότι δεν έχει καμία πρόταση αντίδρασης.

Και έθεσε ως «κόκκινες γραμμές» τα εξής: Να μην υπάρξει καμία μείωση στα οικονομικά των δήμων, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να καταργηθεί το Οικονομικό Παρατηρητήριο, να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να μην αλλάξει το χωροταξικό με διοικητικές πράξεις.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
156 δημοτικοί αστυνομικοί με πλαστά δικαιολογητικά
Συνολικά 156 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί προσελήφθησαν στην Τοπική ...
Έκρηξη ακραίων φαινομένων σε περίπτωση που παρθούν νέα μέτρα προβλέπει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Την ανησυχία του, πως οποιαδήποτε νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε νέα έκρηξη ...
Διαφωνεί με την επιστολή των δημάρχων ο Κ. Ασκούνης
Έκρυθμη είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, το κλίμα ...
«Όχι» για της ΚΕΔΕ στη διάλυση της δημοτικής αστυνομίας
Δε συναινεί στη μετάταξη των 4.000 δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ, η ...
Βαλασόπουλος: Το ρήγμα στην πλειοψηφούσα παράταξη της ΚΕΔΕ είναι βαθύ & αξεπέραστο
Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε στα Ιωάννινα το Ετήσιο Τακτικό ...
Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Παπούλια - Κύριλλου
Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Τιμής, απένειμε στον Πατριάρχη Μόσχας ...
Έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Ιούλιο
Τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, εντός του Ιουλίου, με θέμα τη νέα ...
ΚΕΔΕ: Έκτακτο συνέδριο τον Ιούλιο
Τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, εντός του Ιουλίου, με θέμα τη νέα ...
Ένταση με το καλημέρα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ (live)
Επεισοδιακά ξεκίνησε το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ...