Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
«Βουτιά» θανάτου από καθαρίστρια περιφέρειας στο Περιστέρι
Στο κενό έπεσε σήμερα (Τετάρτη) μια γυναίκα 35-40 ετών στις 9:00 το πρωί από ...
Το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη δυτικής Αττικής για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού
Το δικό του μήνυμα στέλνει ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής με ...
Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με τους Μελισσοκόμους της Δυτικής Αττικής
Με περίπου 60 μελισσοκόμους από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μήνυμα της περιφέρειας δυτικής Αττικής για το Aids

Μήνυμα της περιφέρειας δυτικής Αττικής για το Aids

Με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθιερώθηκε το 1988, η 1η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Το AIDS αποδείχθηκε ως μία από τις πλέον φονικές επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Γύρω στα 25 εκατομμύρια  άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, ενώ  άλλα 33 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή φαίνεται να αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του ιού.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η UNAIDS, υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS. Στην ετήσια έκθεσή της για το 2012 επισημαίνει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα». Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία. Ένα άλλο εξαιρετικά αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι τα νέα κρούσματα συμπεριλαμβάνων και των παιδιών παρουσίασαν σημαντική μείωση της τάξης του 20% το 2011. Πτώση παρουσίασαν επίσης για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και οι θάνατοι που προκλήθηκαν παγκοσμίως από την ασθένεια.

Σε αντιδιαστολή με τα αισιόδοξα μηνύματα που προέρχονται από την παγκόσμια κοινότητα, τα δεδομένα εκείνα που περιγράφουν την κατάσταση στη χώρα μας, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Στην Ελλάδα, η εντυπωσιακή αύξηση που καταγράφηκε το 2011 στα νέα κρούσματα του ιού του AIDS συνεχίστηκε και το 2012, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)

Μέχρι σήμερα τα δεδομένα των ερευνών τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλο τον κόσμο, έδειχναν ότι οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις μεταξύ ανδρών αποτελούσαν τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης του ιού. Μετά από αυτά καθίσταται αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στη χώρα μας για πρώτη φορά το μεγαλύτερο μέρος των νέων κρουσμάτων αφορά χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και όχι ομοφυλόφιλους άνδρες. Παρόλα αυτά οι άνδρες διατηρούν τη συντριπτική πλειονότητα των νέων περιστατικών αφού το πρώτο 10μηνο του 2012 από τα 1.049 νέα περιστατικά που δηλώθηκαν, τα 883 (ποσοστό 84,2%) τους αφορούν και τα 166 (15,8%) αφορούν γυναίκες.

Το ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η πορεία της επιδημίας HIV/AIDS ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία την τελευταία δεκαετία. Από τα 3,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το 2002, φθάσαμε τα 9,2 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το πρώτο δεκάμηνο του 2012.

Το αρνητικό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και παράλληλα η οικονομική ύφεση με τις κοινωνικού χαρακτήρα παρενέργειες που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει τόσο τον τρόπο μετάδοσης, όσο και τον τρόπο διασποράς της επιδημίας του AIDS στην Ελλάδα. 

Έρευνα που διενεργήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «δείχνει νέες αλληλουχίες HIV που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα μετά το 2010 πιθανότατα από την Ασία». Οι επιστήμονες καταλήγουν στο παραπάνω συμπέρασμα μελετώντας τα στοιχεία επιδημιολογικών και μοριακών αναλύσεων σε άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας. Επιβεβαιώνεται με αυτό τον τρόπο το ότι για πρώτη φορά τα νέα κρούσματα προέρχονται κυρίως από χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών οι οποίοι κάνουν κοινή χρήση βελόνων κλπ.

Τι μας μένει να κάνουμε;

Ενημέρωση – Πρόληψη – Αντιμετώπιση

Το AIDS δεν μεταδίδεται μέσω οποιασδήποτε κοινωνικής επαφής. Δεν μεταδίδεται από τη χειραψία, το φιλί, την κοινή χρήση τουαλέτας, την πισίνα ή τη θάλασσα. Δε χρειάζονται προκαταλήψεις, ούτε ρατσιστική αντιμετώπιση. Οφείλουμε να είμαστε κάθετοι στους κανόνες που πρέπει να τηρούμε, ώστε να αποκλείσουμε την ενδεχόμενη μετάδοση του ιού.  Ό,τι μας χρειάζεται είναι η ακριβής και η αξιόπιστη ενημέρωση την οποία είναι πολύ εύκολο να λάβουμε στις μέρες μας. Η εξέταση για το AIDS είναι πολύ απλή, ανώδυνη, ανώνυμη και δωρεάν! Αν διαπιστωθεί ότι είμαστε θετικοί, αποφεύγουμε τον πανικό και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες και τη θεραπεία των ειδικών ιατρών.

Το AIDS είναι υπόθεση όλων μας. Όλοι μαζί θα περιορίσουμε τη μετάδοση και τη διασπορά του, καθώς από την άλλη πλευρά η επιστημονική κοινότητα βαδίζει ολοταχώς προς την ολοκληρωμένη φαρμακευτική αντιμετώπισή του.

Θα ολοκληρώσω αυτό το μήνυμα επαναλαμβάνοντας το απόσπασμα από την ετήσια έκθεση της UNAIDS για το 2012, όπου επισημαίνεται ότι: «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα».    

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η Ρ. Δούρου σε Διεύθυνση Περιβάλλοντος Περιφέρειας Αττικής και Διεύθυνση Διοίκησης της Περιφέρειας
Τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Περιφέρειας Αττικής και τις υπηρεσίες της ...
313 εκατομμύρια ευρώ αποθεματικό σε έργα και λειτουργίες της Περιφέρειας Αττικής
Μια πρώτη εικόνα από τον Απολογισμό της Περιφέρειας Αττικής σε ...
Με παρέμβαση της αντιπεριφέρειας δυτικής Αττικής αξιοποιείται το «Αγροκήπιο»
Με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα ...
Κάλαντα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής
Η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα Δήμου υποδέχτηκε και ...
Δωρεά μασκών από την Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής
Υγειονομικό υλικό και συγκεκριμένα μάσκες μιας χρήσεως διατέθηκαν ...
Προσλήψεις από... την
Λάβαμε επιστολή μέσω email την οποία δημοσιεύουμε. Καλούμε τους ...
Εθελοντική αιμοδοσία από τους υπάλληλους της περιφέρειας Αττικής
Εθελοντική αιμοδοσία στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας ...
Πειθαρχικό για την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής
Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δημήτρης ...
Κίνδυνος να πέσουν έξω οι στόχοι της Περιφέρειας Αττικής
Στην επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας ...