Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κόσμος
Σχετικά Νέα
Η ανεργία τραβά την ανηφόρα (και) στη Γαλλία
Σε νέα ιστορικό υψηλό έφτασε τον Σεπτέμβριο η ανεργία στη Γαλλία, όπου ...
Σε ιστορικά υψηλά φθάνει η ανεργία στη Γαλλία
Εκτινάχθηκε στο 10,4%, η ανεργία στη Γαλλία, το πρώτο τρίμηνο του 2013, ...
Στο  «κόκκινο» η ανεργία στην Ισπανία
  Ποσοστό ρεκόρ σημειώσε η ανεργία στην Ισπανία, η οποία έσπασε το ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Γαλλία-Ισπανία, συμμαχία για την ανεργία

Γαλλία-Ισπανία, συμμαχία για την ανεργία

«Η Γαλλία και η Ισπανία έχουν το ίδιο όραμα και κοινά συμφέροντα για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην ισπανική πρωτεύουσα. «Χρειαζόμαστε να επανέλθει η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη στις χώρες μας», σημείωσε από την πλευρά του ο Ολάντ κατά το πέρας της ετήσιας διμερούς συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη.

«Πριν από έναν χρόνο ετίθετο το ερώτημα για το μέλλον της ευρωζώνης, για το αν θα κατέρρεε», ανέφερε ο Ολάντ αναφέροντας ότι: «Έναν χρόνο μετά έχουμε βγει από αυτήν την φάση», αλλά «τίθεται εφεξής το ερώτημα της ανάπτυξης».

Οι δύο ηγέτες κάλεσαν την ΕΕ να αποδεσμεύσει άμεσα τα κεφάλαια που αποσκοπούν στην προώθηση της απασχόλησης των νέων που είναι κάτω των 25 ετών από τις αρχές του ερχόμενου έτους. «Ζητήσαμε και εξασφαλίσαμε οι πιστώσεις να είναι άμεσα διαθέσιμες, ήδη από την 1η Ιανουαρίου, εδώ και πολλές ημέρες», σημείωσε αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία για την χορήγηση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, εκ των οποίων λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο θα δοθεί στην Ισπανία. «Αυτό ενδιαφέρει την Γαλλία, ενδιαφέρει την Ισπανία», πρόσθεσε.

Οι δύο ηγέτες κάλεσαν παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τις ενέργειές της για την δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και ενός μηχανισμού άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως και να διευκολύνει την χρηματοδότηση προς τις εταιρείες την ώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανακάμπτουν από την κρίση. «Χρειαζόμαστε να δοθεί ένα σαφές μήνυμα», σημείωσε ο Ολάντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ραχόι.

«Μια νέα φάση ξεκινάει και δεν θα βιώσουμε ξανά τραπεζικές κρίσεις όπως αυτή που περάσαμε και κυρίως θα εξαφανιστεί ο δεσμός που δημιουργήθηκε μεταξύ του τραπεζικού τομέα και των κρατών», συμπλήρωσε.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια, ενώ ο Ολάντ σημείωσε ότι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει επίσης να προσφέρει «περισσότερες ευκαιρίες». Η ΕΕ πρέπει «να κάνει περισσότερα υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης», συμπλήρωσε ο Ραχόι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξάλλου κατά την συνέντευξη αυτή Τύπου ότι από τις 15 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει σιδηροδρομική γραμμή με τρένα υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει την Βαρκελόνη με το Παρίσι σε 6 ώρες και 20 λεπτά.

Τα εγκαίνια της γραμμής TGV «θα επιτρέψουν για πρώτη φορά την σύνδεση με τρένα υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας και της Ισπανίας και τελικά της Ισπανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ραχόι.

 

«Αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία», δήλωσε παράλληλα ο Ολάντ, σημειώνοντας ότι «χρειάστηκαν 20 χρόνια» για να γίνει πραγματικότητα η γραμμή αυτή.

Αναφερόμενος κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου στην Γερμανία, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη στο Βερολίνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών βαίνει «προς την σωστή κατεύθυνση» και χαιρέτισε ιδιαίτερα την εισαγωγή ενός κατώτατου μισθού στην Γερμανία.

Ο Ραχόι έκρινε από την πλευρά του ότι «το πιο σημαντικό σε αυτήν την συμφωνία» ήταν ότι διασφαλίζει «μια σταθερότητα για τα τέσσερα επόμενα χρόνια» στην Γερμανία.

«Είναι καλό για την Γερμανία, αλλά πιστεύω ότι είναι καλό επίσης για την Ευρώπη», σημείωσε.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Από το ένα αρνητικό ρεκόρ στο άλλο η ιταλική ανεργία
Όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα του ευρωπαϊκού Νότου που «σέβεται» τον ...
Οι Ισπανοί άρχισαν να βρίσκουν δουλειά…
Νέα υποχώρηση σημείωσε η ανεργία στην Ισπανία την περίοδο Ιουλίου - ...
«Έπεσε» η ανεργία στην Ισπανία
Πτωτικά κινήθηκε η ανεργία στην Ισπανία κυμαινόμενη στο 26,26%. Τα ...
Ρεκόρ ανεργίας για την Γαλλία
Ακόμα μια χώρα του νότου πλήττεται από υψηλά νούμερα ανεργίας. ...
Ραχόι: Η Ισπανία έχει αφήσει τα χειρότερα της κρίσης πίσω της
Ο Ισπανός πρωθυπουργός συνέστησε να δοθεί προσοχή στους αριθμούς για ...
Ιστορικό ρεκόρ ανεργίας στη Γαλλία
Για περίπου δύο χρόνια αυξάνεται η ανεργία στη Γαλλία, με αποτέλεσμα να ...
Γερμανία και Γαλλία παρουσιάζουν το New Deal για την ανεργία
Η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας είναι στο επίκεντρο ...
Με δάνεια σε επιχειρήσεις θα «κόψουν» την ανεργία   στην Ευρώπη
Κοινό σχέδιο κατά της ανεργίας των νέων της Ευρώπης δρομολογούν ...
Ευρωπαϊκά συνδικάτα: «Όχι λιτότητα σε καιρό ύφεσης»
Εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι κατέβηκαν την ημέρα της Πρωτομαγιάς ...