Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Υπέγραψαν για τις μεταρρυθμίσεις Τσίπρας- Γκουρία
Στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και του ΟΟΣΑ προχώρησε ο ...
Γκουρία: Υπέρ του να πηγαίνουν οι φόροι για την ανάπτυξη-Βλέπει Τσίπρα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ...
Σταϊκούρας: Δεν εξετάζεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων του Δημοσίου
«Δεν εξετάζεται καμία παρέμβαση προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Γκουρία: Nέα παρέμβαση για το Δημόσιο Χρέος το ταχύτερο δυνατόν

Γκουρία: Nέα παρέμβαση για το Δημόσιο Χρέος το ταχύτερο δυνατόν

Έκκληση προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να υπάρξει νέα ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους της χώρας, απεύθυνε ο γ.γ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας Έκθεση για την ελληνική οικονομία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Γκουρία επεσήμανε ότι μετά την προσπάθεια που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, απαιτείται νέα παρέμβαση στο μέτωπο του Δημοσίου Χρέους το ταχύτερο δυνατόν.

Με δεδομένο ότι ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το Δημόσιο Χρέος θα διαμορφωθεί το 2020 στο 157% του ΑΕΠ έναντι στόχου 124% που έχει τεθεί στο Πρόγραμμα Προσαρμογής, υπογράμμισε ότι η περαιτέρω μείωση του Δημοσίου Χρέους, αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει παρά την σημαντική πρόοδο που εμφανίζουν τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας.

Εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ υποστήριξε ότι το μέγεθος του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος δεν είναι συμβατό με την επιστροφή της οικονομίας στον κύκλο της ανάπτυξης.

Για το λόγο αυτό συνέστησε στην Ευρώπη να «λάβει σοβαρά υπόψιν το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος». Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που παρευρέθηκε στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό του 2013, η χώρα πληροί την προϋπόθεση που είχε θέση η Ε.Ε με την απόφαση του Eurogroup της 27 Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με την οποία «θα ληφθούν μέτρα για την αποτελεσματική μείωση του Δημοσίου Χρέους».

Στην Έκθεση του ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της στην κατεύθυνση της προώθησης των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων καθώς και της βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Μεταξύ άλλων η Έκθεση επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη καθυστερεί από την αδύναμη εγχώρια και παγκόσμια ζήτηση, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν στην πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει ενθαρρυντικές τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία το 2013, υπογραμμίζοντας ότι σημαντική ήταν η συνεισφορά του τουριστικού τομέα.

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ανάπτυξης για το 2014 είναι υπαρκτοί (υπενθυμίζεται ότι ο οργανισμός προβλέπει ότι η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και το 2014 -0,4%). Μάλιστα όπως επισημαίνεται, στην περίπτωση που επαληθευτούν οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, η χώρα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, ακόμη και αν υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στον τραπεζικό κλάδο, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα παρά τα σημαντικά βήματα που πραγματοποίησε με την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών της ιδρυμάτων συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, διότι η διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των επισφαλειών των τραπεζών θα συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τη χορήγηση νέων δανείων.

Μάλιστα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ αναφερόμενος στον κ. Προβόπουλο ο οποίος ήταν επίσης παρών στην παρουσίαση της Έκθεσης υποστήριξε ότι σε μια εποχή που οι κοινωνίες αμφισβητούν θεσμούς, πολιτικούς και υπουργούς, οι κεντρικοί τραπεζίτες κρατάνε καλά», και συμπλήρωσε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος συνέβαλε καίρια ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στον θεσμό της Κεντρικής Τράπεζας».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Βλέπει» Γκουρία ο Βαρουφάκης
Το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, 'Ανχελ Γκουρία, θα συναντήσει σήμερα ...
Βλέπει Γκουρία στο Παρίσι ο Τσίπρας
Της Άννας Αραμπατζή Στο Παρίσι βρίσκεται απο χθες ο πρωθυπουργός, ...
Σακελλαρίδης: «Παραμένουμε συνεπείς στη στρατηγική μας για το δημόσιο χρέος»
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη στρατηγική την οποία ...
Στην Αθήνα ο  Γκουρία
Στην Αθήνα θα βρεθεί ο Angel Gurria, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, μετά από ...
Επιτόκιο 8,76% για τα χρέη στο Δημόσιο-Δίνεται τόκος 6%
Με ετήσιο επιτόκιο 8,76% θα επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι για τις ...
Νέο ρεκόρ για το δημόσιο χρέος στην Ιταλία
Νέο ρεκόρ σημείωσε το δημόσιο χρέος στην Ιταλία. Σύμφωνα με επίσημα ...
Εύσημα Γκουρία σε Σαμαρά για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις-Τι είπε με Βενιζέλο
Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο γγ του Οργανισμού για την Οικονομική ...
Ιταλία: Σε νέο επίπεδο ρεκόρ το δημόσιο χρέος
Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, σύμφωνα με ...
ΠΑΣΟΚ: Δεν μπορούμε να σκεφτούμε Εθνική μη ελληνική και χωρίς δημόσιο έλεγχο
«Χρειάζεται πυλώνας που να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να ...