Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
VAMCT 2015: 2ο Διεθνές Συμπόσιο Εικονικής Αρχαιολογίας στους Δελφούς
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα αλλά και για ...
Τα ψηφιδωτά δάπεδα της Συρίας: Διάλεξη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
To MIET και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σας προσκαλούν την Τετάρτη 25 ...
Το Ταξίδι της Κυμοθόης: Μια φανταστική ιστορία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το πρωί του Σαββάτου 7 Ιουνίου 2014, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καλεί ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Διάλεξη για τους Δελφούς από τον Alexandre Farnoux και την Αθανασία Ψάλτη

Διάλεξη για τους Δελφούς από τον Alexandre Farnoux και την Αθανασία Ψάλτη

Οι Δελφοί, ο «ομφαλός της Γης», ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, προσδιορίστηκε από τον Δία όταν έστειλε δύο αετούς από τις άκρες του σύμπαντος που συναντήθηκαν στο ίδιο σημείο, αποτελούν το θέμα της διάλεξης, η οποία φιλοξενείται στο Μέγαρο, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου.


Ομιλητές θα είναι ο Διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών Αlexandre Farnoux [Αλεξάντρ Φαρνού] και η Προϊσταμένη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανασία Ψάλτη.


Θα παρουσιάσουν αντιστοίχως τις ομιλίες «Η μεγάλη ανασκαφή των Δελφών: μια περιπέτεια πολιτική, επιστημονική και διπλωματική» και «Δελφοί: από τους θεούς στον άνθρωπο». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα», στο πλαίσιο του Megaron Plus. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής: 17.30).


Ο Alexandre Farnoux, ο οποίος στην ομιλία του θα αναφερθεί διεξοδικά στην εξέχουσας επιστημονικής σημασίας ανασκαφή των Δελφών, γράφει στο περιληπτικό σημείωμά του σχετικά με το θέμα της διάλεξής του: «O αρχαιολογικός χώρος των Δελφών ανακαλύφθηκε αρχικά από τους περιηγητές και έπειτα από τους αρχαιολόγους, συγκεκριμένα από αυτούς της Γαλλικής Σχολής. Υπήρξε ταυτόχρονα μία περιπέτεια πολιτική, επιστημονική και διπλωματική. Οι πολυάριθμες επιγραφές και τα μεγαλοπρεπή μνημεία έριξαν νέο φως στα κείμενα των αρχαίων ιστορικών. Η αποκάλυψη του Ιερού του Απόλλωνα, όπως και η διοργάνωση των Δελφικών Εορτών, είχαν μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη».  


Ο καθηγητής Alexandre Farnoux, που από τον Σεπτέμβριο του 2011 διευθύνει την Γαλλική Σχολή Αθηνών (έτος ίδρυσης: 1846), σπούδασε κλασικά γράμματα στην Γαλλία. Πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή (1990) στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης-Paris IV επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην αρχιτεκτονική και κεραμική τέχνη των τελών της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, στην ανασκαφή των Μαλίων Κρήτης. Το 1999, έλαβε άδεια διεύθυνσης ερευνών, την υψηλότερη ακαδημαϊκή βαθμίδα στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, εκπονώντας τη μεταδιδακτορική διατριβή «Αρχαιολογίες του Ομήρου». Έχει διατελέσει καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Κλασικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Ελληνικής Τέχνης στην Σορβόννη. Κατείχε επίσης τη θέση του Διευθυντή του γαλλικού Ινστιτούτου Τέχνης και Αρχαιολογίας. Ακόμη, υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.


Το ανασκαφικό του ενδιαφέρον εστιάζεται χρονολογικά στην Εποχή του Χαλκού και γεωγραφικά  στην Ανατολική Κρήτη (Επαρχία Μιραμπέλλου, Λατώ, Δρήρος) και στις Κυκλάδες (Δήλος). Σχετίζεται, δε, με τα επιστημονικά πεδία της Αρχαιολογίας, της Τοπογραφίας, καθώς και της Αρχαιολογίας της Θρησκείας. Μάλιστα, οι έρευνές του στις προαναφερθείσες περιοχές της Κρήτης, σε συνεργασία και με Έλληνες αρχαιολόγους, απέσπασαν, το 2010, το βραβείο του Ιδρύματος P. Dumesnil που απονέμεται από τη Γαλλική Ακαδημία των Επιγραφών και των Καλών Τεχνών. Τα σημαντικότερα ερευνητικά του αντικείμενα αφορούν κυρίως στην Εποχή του Χαλκού στην Ελλάδα, στη γέννηση των πολιτειών και την ανάπτυξη των πόλεων στην Κρήτη, στη συμβολή της Αρχαιολογίας και της Φιλολογίας (της αρχαίας γραμματείας εν γένει) στη γνώση της ελληνικής τέχνης, στην Ιστορία και Θεωρία της Αρχαιολογίας και στην εκ νέου ανακάλυψη της Αρχαίας Τέχνης μέσα από την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική δημιουργία του 19ου και 20ού αιώνα. Τέλος, το βιογραφικό του Alexandre Farnoux περιλαμβάνει εκδόσεις ατομικών συγγραμμάτων και συμμετοχές σε συλλογικά έργα, καθώς και δημοσιεύσεις πληθώρας άρθρων με θέμα την Πρωτοϊστορία του Αιγαίου, την Αρχαιολογία και Ιστορία της Ελληνικής Τέχνης, καθώς και την Ιστορία της Αρχαιολογίας.


Τον Γάλλο αρχαιολόγο θα διαδεχθεί στο βήμα η Προϊσταμένη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανασία Ψάλτη, η οποία, μέσα από την ομιλία της με τίτλο «Δελφοί: από τους θεούς στον άνθρωπο», θα επιχειρήσει –όπως σημειώνει η ίδια στο επεξηγηματικό κείμενο για τη διάλεξή της– να συλλέξει, μέσα από ένα ταξίδι στην αίγλη και στη λήθη, στον μύθο και στην ιστορία, τις διάσπαρτες ιστορικές «ψηφίδες ενός τόπου επιφανούς, μιας σπουδαίας και υπέροχης Ελλάδας, που διασώθηκε χάρη στην έρευνα και στους αγώνες της Αρχαιολογίας».


Η Αθανασία Ψάλτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην Αρχαιολογία. Επιπλέον, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών που έλαβε από το ίδιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1993 και υπηρέτησε από το 1994 έως το 2010 στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Εύβοιας. Το 2007, διετέλεσε Τμηματάρχης Μουσείων στην ίδια Εφορεία, ενώ από τον Μάρτιο του 2010 προΐσταται της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δελφών. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την τοπογραφία και τα αρχαία νεκροταφεία της Εύβοιας, καθώς και σχετικά με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ερέτριας και των Δελφών. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στους Δελφούς, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών ανακηρύχθηκε τιμώμενο μουσείο για το έτος 2013.


Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Για Όνομα... των Matthieu Delaporte & Alexandre de la Patellière στο θέατρο Αλίκη
Τα Αθηναϊκά Θέατρα θα παρουσιάσουν από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 ...
Εκδηλώσεις για την Πανσέληνο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της ...
Η Μαγεία της Σκέψης της Εύη Ψάλτη στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων
H ιδιαίτερη παιδική θεατρική παράσταση Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ που ...
Ο Alexandre Desplat με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για μία «best of» συναυλία στο Ηρώδειο
Ο Alexandre Desplat έρχεται στις 9 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά, στη δεύτερη ...
Νέα βιβλία στη σειρά «Η Αρχαιολογία της Αρχαιολογίας» από τις εκδόσεις Αρχείο
Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Αρχείο, στο πλαίσιο ...
Κοίτα να δεις, ρώτα να μάθεις της Εύης Ψάλτη στο Τσάι στη Σαχάρα
«Κοίτα να δεις, ρώτα να μάθεις» η ιδιαίτερη παιδική θεατρική παράσταση ...
Το Ταξίδι της Κυμοθόης ...συνεχίζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Τις Κυριακές Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2014 το Εθνικό Αρχαιολογικό ...
Οι Πέρσες του Αισχύλου στους Δελφούς
Το Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς είναι η επόμενη στάση για τους Πέρσες ...
Διάλεξη του Denis Knowpfler, στο Megaron Plus
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενήσει τον Denis Knoepfler για μια διάλεξη ...