Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στουρνάρας: Είναι εμφανή πλέον τα σημάδια για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη
Είναι εμφανή πλέον τα ενθαρρυντικά σημάδια για την ελληνική οικονομία ...
Στουρνάρας: Αποτελέσματα, παρά την κοντόφθαλμη πολιτική που εφαρμόστηκε
«Αρχίζουμε να πετυχαίνουμε αποτελέσματα» τονίζει ο υπουργός ...
Στουρνάρας: Προς το παρόν δεν χρειαζόμαστε παράταση
«Θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία όπως οι αποκρατικοποιήσεις ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Στουρνάρας: Το 2014 ξαναμπαίνουμε σε αναπτυξιακή τροχιά!

Στουρνάρας: Το 2014 ξαναμπαίνουμε σε αναπτυξιακή τροχιά!

«Το 2014 ξαναμπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά η οικονομία. Αν η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι στο 0,6%, να δουλέψουμε για να την ξεπεράσουμε. Γι' αυτό χρειάζεται επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, εξάλειψη των αντιαναπτυξιακών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, ανασυγκρότηση του ΕΣΥ» ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που συζητά τον Προϋπολογισμό του 2014, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Υπό ομαλές συνθήκες, θα απαιτείτο μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Χαλάρωση όμως θα σήμαινε εξάλειψη κάθε προοπτικής ανάπτυξης. Γι' αυτό και ο Προϋπολογισμός το 2014, θέτει ως πάγιο και αδιαπραγμάτευτο στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα» σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ικανοποιημένος για την επίτευξη - και μάλιστα επί τα βελτίω - των στόχων του Προϋπολογισμού του 2013, αν και για την έξοδο από την κρίση «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο και των άλλων χωρών που έχουν μπει σε προγράμματα ενίσχυσης.

Από κει και πέρα, ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να σκιαγραφήσει στην ομιλία του τη συνολική εικόνα, όχι μονάχα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του ελληνικού κράτους.

Κρατώντας αποστάσεις από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο (το οποίο διακρίνουν στις μεταρρυθμίσεις κάποιοι "λόγω ιδεολογικής ακαμψίας"), ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η μετάβαση στο νέο κράτος «δεν είναι διαδικασία καταιγιστικών αλλαγών που συμβαίνουν σε μια νύχτα, αλλά σοβαρή μεταρρύθμιση που υλοποιείται με στοχευμένες τομές». Στο πλαίσιο αυτό, εξαλείφονται θύλακες διαφθοράς, εγκαθιδρύονται στιβαροί μηχανισμοί εποπτείας, γίνεται καλύτερη στόχευση των δημοσίων δαπανών και μάλιστα των κοινωνικών. «Το νέο κοινωνικό πρότυπο, θα είναι περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των πλέον αδύναμων στην κοινωνία. Η εποχή που ένας εφοπλιστής μπορούσε να παίρνει προνοιακό επίδομα, έχει φύγει ανεπιστρεπτί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο - συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών - η Παιδεία θα επενδύει στο τρίγωνο "έρευνα-εκπαίδευση-καινοτομία" και θα ξεπερνά τους στόχους των αποφάσεων της Λισαβόνας για το εκπαιδευτικό σύστημα. «Όχι μόνον θα έχουμε τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά, αλλά μία εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στο σύνολο των αναγκών της χώρας, με τα δημόσια πανεπιστήμια, μέσω σοβαρής αξιολόγησης να μετατρέπονται σε θύλακες καινοτομίας και έρευνας».

«Ένα νέο πρότυπο αναδύεται» διατράνωσε ο κος Στουρνάρας - και η προοπτική αυτή δεν θα πρέπει να υπονομευτεί από διχαστικές λογικές. Ο υπουργός Οικονομικών επαίνεσε έτσι τους βουλευτές της συμπολίτευσης για την επιλογή τους «να ακολουθήσουν το δρόμο της αρετής με πολιτικό και προσωπικό κόστος» και ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, «να σταματήσουν την καταστροφολογία και να συμβάλουν με προτάσεις για βιώσιμες λύσεις».

«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να επιδείξει περισσότερη υπευθυνότητα, να μην αντιδρά στο συμμάζεμα του κράτους όπου χρειάζεται, να κάνει παραγωγική και όχι ισοπεδωτική κριτική και να καταθέτει σοβαρές και στοιχειοθετημένες προτάσεις για τη βελτίωση των πολιτικών» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, απαντώντας σε κριτική της Ντόρας Μπακογιάννη για την προχθεσινή του συνέντευξη ("υπερφορολόγηση των Ελλήνων" διαπίστωσε η βουλευτής), ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε πως «οι φόροι στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανήλθαν το 2012 στο 22,8%, ενώ το ίδιο έτος, ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ανήλθε στο 25,7%. Αυτό λοιπόν, δείχνει πως σε συνολικά επίπεδα, η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται σε σχέση με την ευρωζώνη».

Για να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών, επέλεξε να φορολογήσει τα κέρδη απ' την επιχειρηματική δραστηριότητα «με διαφανή και ομοιόμορφο τρόπο απ' το πρώτο ευρώ. Γιατί κάθε φορά που ετίθετο αφορολόγητο όριο, πολλοί ως δια μαγείας, δήλωναν εισοδήματα στο ύψος του αφορολόγητου. Τα τοκοχρεολύσια που πλήρωναν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις τράπεζες, είναι υψηλότερα απ το εισόδημα που έχουν δηλώσει. 'Άρα έχουμε να κάνουμε με κραχτή περίπτωση μεγάλης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Yπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών ο προϋπολογισμός
Ελαφρά μειωμένος κατά 1,976 εκ. ευρώ εμφανίζεται ο προϋπολογισμός της ...
Στουρνάρας: Δανεισμός από τις αγορές με πενταετές ομόλογο, το 2014
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ιω. ...
Στουρνάρας: Βγαίνουμε από την κρίση, τα προγράμματα βελτιώνονται!
"Η οικονομία βγαίνει από την κρίση, τα πράγματα βελτιώνονται" διαμηνύει ...
Προβόπουλος: Γιατί είναι εφικτή η ανάκαμψη απο το 2014
Σε τροχιά σταθεροποίησης μπαίνει η οικονομία, όπως εκτιμά η Τράπεζα ...
Στουρνάρας: Νέο δάνειο δεν σημαίνει νέο Μνημόνιο-Τι είπε για καταθέσεις και ακίνητα
Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε ο υπουργός ...
ΔΗΜΑΡ: Ο προϋπολογισμός αποτυγχάνει να δημιουργήσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ
Ο προϋπολογισμός του 2014 αποτυγχάνει να δημιουργήσει ένα ισχυρό ...
Κινέζος ΥΠΟΙΚ: Δεν θα πιάσουμε το στόχο για ανάπτυξη 7,5%
Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την κινεζική οικονομία ...
Στουρνάρας: Ανάκαμψη από το 2014 και μετά
Κάμψη της ανεργίας και ανάκαμψη από το 2014 και μετά προέβλεψε σε ...
Προβόπουλος:
Μέχρι τα μέσα του 2014 «βλέπει» την ελληνική οικονομία να επιστρέφει σε ...