Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Εύσημα στην Κύπρο από την Κριστίν Λαγκάρντ για την αντιμετώπιση της κρίσης
 Εύσημα απένειμε στην Κύπρο για την επιτυχή εφαρμογή του μνημονιακού ...
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις κυπριακές Αρχές για το Μνημόνιο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ...
Δεν χρειάζονται πρόσθετα χρήματα, λέει η κυπριακή κυβέρνηση
Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο χαρακτήρισε την απόφαση του Εurogroup, για ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Εύσημα Βελκουλέσκου στην Κύπρο

Εύσημα Βελκουλέσκου στην Κύπρο

Τα εύσημα στην κυπριακή κυβέρνηση, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στην εφαρμογή του μνημονίου, έδωσε από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του «Economist», που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.

«Οι κυπριακές Αρχές έχουν δεσμευτεί να εκσυγχρονίσουν τον δημόσιο τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις κάποιων κρατικών υπηρεσιών θα βοηθήσουν σημαντικά την κυπριακή οικονομία», επισήμανε η κ. Βελκουλέσκου. Τόνισε ότι για την κυπριακή κυβέρνηση η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης «δεν είναι εύκολη και δεν πρέπει να υποτιμούνται οι προσπάθειες των αρμοδίων».

Η κ. Βερκουλέσκου υπέδειξε ότι τόσο το κράτος όσο και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να επενδύσουν στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών. Υπάρχουν δεδομένα, είπε, όπως η χαμηλή φορολογία και η τεράστια εμπειρία σε αυτούς τους τομείς που θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη. Και οι δύο τομείς, είπε, φαίνεται να πηγαίνουν καλά. Επισήμανε τις θετικές προοπτικές που αναμένονται από τον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Αναφερόμενη στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, χαρακτήρισε το ζήτημα ως ένα «σοβαρό πρόβλημα του τραπεζικού τομέα» και τόνισε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών άρχισαν να παρέχουν κίνητρα για διακανονισμό των επισφαλών δανείων.

Σημείωσε ότι η τρόικα διαπιστώνει κάποια ευελιξία και στο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) όπως επίσης και στο θέμα του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα. Χαρακτήρισε «συνετό» τον προϋπολογισμό για το 2014 καθώς και για τα μέτρα που έχει λάβει η κυπριακή κυβέρνηση για μείωση των δαπανών, επιδεικνύοντας, ανέφερε, μεγάλη αποφασιστικότητα. Μέχρι σήμερα, είπε, οι στόχοι επιτυγχάνονται και μέσα από τον προϋπολογισμό του 2014 φαίνεται ότι και οι στόχοι, όπως προβλέπονται, θα εξυπηρετηθούν. Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό στο συνέδριο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω της πιστής εφαρμογής του μνημονίου θα μπορέσει η Κύπρος να βρει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

Ο Κύπριος Πρόεδρος αναγνώρισε ότι «το οικονομικό περιβάλλον θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολο», ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και συστηματικά τις εξελίξεις και εντείνει τις προσπάθειες για επίτευξη ανάπτυξης, ούτως ώστε να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό η κυπριακή οικονομία.

Αναφορά έκανε ο Κύπριος Πρόεδρος και στις «τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές», στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία». Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε εξάλλου στις δύο θετικές αξιολογήσεις που είχε η Κύπρος από την τρόικα, κάτι το οποίο καταδεικνύει, όπως είπε, τη δέσμευση της κυβέρνησης για πιστή και έγκαιρη εφαρμογή των διατάξεων του μνημονίου, προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι. Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόγραμμα, είπε ότι «δεν υπάρχει από μηχανής Θεός» και ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και θα παραμείνει επικεντρωμένη σε αυτό. Σε συζήτηση που ακολούθησε μετά την ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων δεν θα αποβεί εις βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων.

Συμπλήρωσε ότι το εγχείρημα «δεν είναι πυρηνική επιστήμη», ενώ προσέθεσε ότι κατανοεί ότι υπάρχουν ενστάσεις και αντιρρήσεις. Αναφερόμενος στα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το κόστος των δημοσίων οικονομικών είναι μη βιώσιμο, με τις δαπάνες να αυξάνονται και τα έσοδα να μειώνονται. Είπε ότι και στον ιδιωτικό τομέα, επίσης, οι δαπάνες ήταν μεγαλύτερες από την παραγωγή. Χαρακτήρισε το μέγεθος του τραπεζικού τομέα υπερβολικό, λέγοντας ότι χρηματοδοτούσε όχι πραγματικές παραγωγικές επενδύσεις, αλλά την κατανάλωση και τη «φούσκα» στα ακίνητα. Στα οικονομικά οφέλη της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος αναφέρθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζον Κόνινγκ, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist».

O κ. Κόνινγκ έκανε λόγο για μια συμβολή στο ΑΕΠ κατά 3% και στη δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας σε διάστημα πέντε ετών και κάλεσε τις δυο κοινότητες να επιδείξουν θάρρος και να προχωρήσουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Για την επομένη της λύσης περιέγραψε ένα καλύτερο αύριο στην οικονομία, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα και ειδικότερα από αμερικάνικα κεφάλαια. Απευθυνόμενος προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ανέφερε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος με την τρόικα έδειξε ότι οι Κύπριοι ξέρουν να λαμβάνουν αποφάσεις, είναι πραγματιστές, και αυτός ο πραγματισμός πρέπει να επιδειχθεί και στο Κυπριακό».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πασίγνωστη τραγουδίστρια θα είναι η παρουσιάστρια του τελικού της Κυπριακής Eurovision
Στο παρελθόν είχε λάβει μέρος στην Eurovision εκπροσωπώντας την Κύπρο και ...
Για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, συζήτησαν Αναστασιάδης- Πούτιν
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «την όποια ...
Στήριξη στην Κύπρο για την επίλυση του Κυπριακού δηλώνουν οι ΗΠΑ, με ...
Εύσημα Λαγκάρντ στην Κύπρο για την επίτευξη των στόχων!
Εύσημα στην Κύπρο για τη μέχρι τώρα επιτυχή εκπλήρωση των στόχων του ...
Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν στην Κύπρο μόνον τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής ...
Κύπρος:
Παρά τις θετικές εκτιμήσεις για την εφαρμογή του κυπριακού μνημονίου η ...
Κύπρος: Αισιόοδξη η κυβέρνηση για τις σημερινές επαφές με την τρόικα
Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει σήμερα με την κυπριακή κυβέρνηση η ...
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολισθήσεις στην εφαρμογή» του κυπριακού ...
ΚΑ: Ζητούν τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα τις κλείσει
Οι συντεχνίες των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) ζητούν ...