Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Τελευταία ημέρα για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων
Λήγει σήμερα (Τετάρτη) η προθεσμία υποβολής στο ΑΣΕΠ -από τις ...
Ποιοι διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ βγαίνουν σε διαθεσιμότητα
Εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ...
Οι προσωρινοί πίνακες υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα
Μέσω της επίσης ιστοσελίδας του ΑΣΕΠ, αναρτήθηκαν οι προσωρινοί ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Να αποσυρθεί η διαθεσιμότητα από τα Πανεπιστήμια»

«Να αποσυρθεί η διαθεσιμότητα από τα Πανεπιστήμια»

Να αποσυρθεί άμεσα η διαπιστωτική πράξη της διαθεσιμότητας, ζητά ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος,  πριν τη συνάντηση που θα έχει σήμερα (25/11) με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μυλόπουλος προτείνει:  

1. Να αποσυρθεί άμεσα η διαπιστωτική πράξη της διαθεσιμότητας που υπέγραψε ο υπουργός, για τους εξής λόγους:

- Τόσο ο συνολικός αριθμός των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων, όσο και η κατανομή του στα 8 πανεπιστήμια υπολογίστηκαν αυθαίρετα, χωρίς αξιολόγηση των δομών των ιδρυμάτων και χωρίς τεκμηρίωση για τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν.

- Η μοριοδότηση των υπαλλήλων στηρίζεται στις ατομικές δηλώσεις τους, οι οποίες όπως ενημέρωσα με επιστολή μου την Τετάρτη 20/11/2013 τον υπουργό, βρίθουν σφαλμάτων και ανακριβειών. Το ΑΠΘ προσφέρθηκε να συνεργαστεί με το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο, τον ΑΣΕΠ και το υπουργείο για την αποκατάσταση των λαθών, αλλά η προσφορά αγνοήθηκε και η διαπιστωτική πράξη της διαθεσιμότητας εξεδόθη την επομένη, χωρίς διόρθωση των σφαλμάτων. Η εκ των υστέρων, μετά την έκδοση δηλαδή της διαπιστωτικής πράξης, εξέταση των ενστάσεων, συνιστά διαδικασία πρωτόγνωρη για το ελληνικό δημόσιο και μη αποδεκτή.

- Η διαπιστωτική πράξη δεν υπογράφεται από τους κατά νόμο αρμόδιους για τη διοίκηση των πανεπιστημίων και συνεπώς θα ακυρωθεί στα δικαστήρια ύστερα από τις αιτήσεις - προσφυγές που είναι βέβαιον ότι θα κατατεθούν.

2. Να συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου και Συνόδου Πρυτάνεων μια μέθοδος αξιολόγησης των διοικητικών δομών των ιδρυμάτων, καθώς και τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες των ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων. Για τον καθορισμό των παραμέτρων που θα χρησιμοποιηθούν να ληφθεί υπόψη η διεθνής εμπειρία. Η αξιολόγηση να εφαρμοστεί εντός 10 ημερών σε όλα τα πανεπιστήμια κατά τρόπο διαφανή και ενιαίο. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής να συμφωνηθεί εξ αρχής ότι θα γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές.

3. Το πλήθος των πλεοναζουσών ή ελλειπουσών θέσεων προσωπικού ανά ίδρυμα, όπως αυτές θα προκύψουν από την αξιολόγηση, να αποτελέσει τη νέα βάση για την κινητικότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα παν/μια. Στα νέα αυτά δεδομένα, να συνυπολογιστούν και οι θέσεις που κάθε ίδρυμα έχασε στην προηγούμενη φάση της διαθεσιμότητας».

Απεργία στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Δευτέρα και Τρίτη

Με την 48ωρη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να έχει τεθεί από το πρωί σε ισχύ, συνεχίζονται οι συζητήσεις του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις των 8 Πανεπιστημίων, τα οποία αφορά η διαθεσιμότητα.

Σήμερα, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα συναντηθεί με τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιάννη Μυλόπουλο.

Συνεδριάζει παράλληλα σήμερα η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Εν τω μεταξύ, την αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα ζήτησε με απόφασή της η σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει» και ότι η Σύγκλητος «αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας έδωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο το περίγραμμα της επόμενης μέρας για τα πανεπιστήμια, μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του, «προωθείται νομοθετική ρύθμιση ώστε διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους».

«Αυτό συμβαίνει επειδή διαπιστώθηκε ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική ΚΥΑ της 13ης Οκτωβρίου, οπότε και προωθείται άμεσα η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Όλα αυτά προϋποθέτουν ανοιχτά πανεπιστήμια», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με τη διαθεσιμότητα των 1165 διοικητικών υπαλλήλων ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού στα ΑΕΙ και αρχίζει άμεσα η διαδικασία της πανεπιστημιακής κινητικότητας για την επανατοποθέτηση των 650 εξ αυτών.

«Το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει εντός των προσεχών ημερών όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους», κατέληξε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Παράταση της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ για 5 ημέρες
Παράταση της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ έκανε η ...
Τρία από τα οκτώ Πανεπιστήμια έδωσαν τις λίστες με τα ονόματα
Τελικά παρέδωσαν τις λίστες με ονόματα διοικητικών υπαλλήλων οι ...
Αύριο λήγει η προθεσμία υποβολής των υπό διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ
Αύριο, Τετάρτη, λήγει η προθεσμία υποβολής στο ΑΣΕΠ από τις διοικήσεις ...
Αρβανιτόπουλος σε πρυτάνεις: Εφαρμόστε άμεσα τη διαθεσιμότητα
Επιστολή με την οποία ζητεί να εφαρμόσουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση ...
Προσφυγή στο ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων
Η πρώτη προσφυγή για την κατάργηση οργανικών θέσεων στο Δημόσιο και τη ...
Στο ΣτΕ το ΑΠΘ κατά της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων
Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ...
Προχωρά μόνο του το υπουργείο τη διαθεσιμότητα των 1.700 υπαλλήλων σε ΑΙ-ΤΕΙ
Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ...
Ο δεκάλογος της αξιολόγησης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Την υποχρέωση εκ του μνημονίου να παρουσιάσει τα ονόματα 1.500 ...
Οι 2.122 εκπαιδευτικοί που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα
Σύμφωνα με τη διαπιστωτική πράξη που δημοσιοποίησε το υπουργείο ...