Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αναστασιάδης και Έρογλου σε δείπνο με τον Άιντα του ΟΗΕ-Συνάντηση κορυφής για το Κυπριακό
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου θα ...
Πρώτη απευθείας συνάντηση για Αναστασιάδη-Έρογλου-Η ατζέντα
Την πρώτη απευθείας συνάντησή τους, μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου ...
Τετ-α-τετ Αναστασιάδη-Ερόγλου-Νέος γύρος συνομιλιών για λύση στο Κυπριακό
Με συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Χαμηλός ο πήχης για την άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου

Χαμηλός ο πήχης για την άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου

Σε βαρύ κλίμα, το οποίο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στην εφημερίδα «Μιλιέτ», πραγματοποιείται το απόγευμα η άτυπη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση, στην οποία δεν θα παρίσταται ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ή εκπρόσωπος του, είχε ο Κύπριος πρόεδρος σε μια προσπάθεια να αρθούν τα εμπόδια και να υπάρξει συμφωνία σε κοινή διακήρυξη, επί της οποίας θα βασιστεί η διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση του κυπριακού.

«Αγκάθια» στην προσπάθεια παραμένουν, η κυριαρχία, η εσωτερική ιθαγένεια, που ζητεί η τουρκική πλευρά, το κατάλοιπο εξουσίας (αν αυτό θα ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ή στις συνιστώσες πολιτείες) και το θέμα των συνιστωσών πολιτειών με την τουρκική πλευρά να υποστρίζει ότι τα «προϋπάρχοντα κράτη, θα ιδρύσουν το νέο κράτος».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε το πρωί στο ΡΙΚ ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα καταβάλει προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να ανοίξει ο δρόμος για κοινή διακήρυξη, που θα οδηγήσει στην έναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό. Ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν ξεκάθαρα και να εξηγήσουν τις θέσεις τους.

Επίσης, είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα εξηγήσει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος είναι η καλύτερη συνταγή για να δημιουργηθούν προοπτικές επιτυχίας των συνομιλιών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» τα πιθανά σενάρια για τη σημερινή συνάντηση είναι τέσσερα:

Πρώτο σενάριο είναι να συζητήσουν, να μην καταλήξουν και να δώσουν την «πάσα» στους διαπραγματευτές για να συνεχίσουν. Αυτό θα είναι ένα ενδεχόμενο που θα διατηρούσε εν ζωή τη διαδικασία, παρά τις δυσκολίες και υπό τις περιστάσεις θα ευνοούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Δεύτερο σενάριο, να συμφωνηθεί επί της αρχής της κοινής διακήρυξης ανακοινωθέν και να τύχουν επεξεργασίας οι λεπτομέρειες. Αυτό το σενάριο φαντάζει σήμερα απομακρυσμένο, λόγω των τουρκικών θέσεων. Παραμένει, ωστόσο, στο τραπέζι ως ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα.

Τρίτο σενάριο, να μην συμφωνηθεί τίποτε και να υπάρξουν διαφορετικές τοποθετήσεις αμέσως μετά τη συνάντηση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητεί συνέχιση των διαβουλεύσεων στο επίπεδο των διαπραγματευτών, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία επί του περιεχομένου της κοινής διακήρυξης. Την ίδια ώρα, η τουρκοκυπριακή πλευρά χωρίς να τερματίζει τις συζητήσεις λόγω αδιεξόδου, να ζητήσει είτε έναρξη συνομιλιών χωρίς κοινής διακήρυξης είτε την έκδοση ενός σύντομου και γενικόλογου κειμένου. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει η προσπάθεια.

Τέταρτο σενάριο, να σημειωθεί πρόοδος, έστω και μικρή και να τύχει τούτο ανάδειξης, τόσο από τουρκικής πλευράς όσο και από τρίτους, εν δυνάμει μεσολαβητές. Αυτό που θα προβληθεί είναι πως οι Αναστασιάδης και Έρογλου έχουν καταφέρει να κάνουν κάποια βήματα, έστω και μικρά, τονίζοντας πως θα ήταν καλό να συνεχίσουν τις συζητήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θ' αρχίσει η διαδικασία χωρίς συμφωνημένη βάση με τους Αναστασιάδη και Έρογλου να συζητούν το περιεχόμενο της κοινής διακήρυξης.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Χαμηλώνει ο πήχης για το Κυπριακό-Διαπραγματεύσεις με φόντο το
Με χαμηλές προσδοκίες από την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Πρόεδρος της ...
ΦΟΒΕΡΑ πράγματα από τον Αναστασιάδη !!!
ΦΟΒΕΡΑ πράγματα από τον Αναστασιάδη στη συνάντηση του "Μακεδονία ...
Συνάντηση Σαμαρά-Αναστασιάδη στο Μαξίμου
Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συναντάται ...
Τετ-α-τετ Αναστασιάδη-Έρογλου-Στόχος ο αποτελεσματικότερος διάλογος για το Κυπριακό
Με στόχο έναν πιο αποτελεσματικό διάλογο ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή ...
Συνάντηση Αναστασιάδη-Μέρκελ-Στο επίκεντρο το Κυπριακό
Συνάντηση, που χαρακτηρίστηκε πολύ σημαντική, θα έχει ο Πρόεδρος ...
Ανοίγει ο δρόμος για επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό-Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου
Ανοίγει ο δρόμος για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του ...
Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στη συνάντηση Σαμαρά- Αναστασιάδη
Το κυπριακό κυριάρχησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κύπριο ...
Ικανοποιημένος ο Χρυσόστομος από το τετ-α-τετ με τον Αναστασιάδη
Ικανοποιημένος από τη συνάντηση και τη συζήτηση που είχε με τον ...
Συνάντηση Αναστασιάδη-Ρούμπιν
Με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ 'Ερικ Ρούμπιν συναντήθηκε ο ...