Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Επιστολή των πανεπιστημιακών διοικητικών υπαλλήλων στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ
Ανοικτή επιστολή στον Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού ...
Το ΕΚΠΑ κλειστό και ο πρύτανης… ηθοποιός στο Παρίσι
Ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ συνεχίζουν για 13η εβδομάδα τις ...
Ακλόνητοι οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ
Δε το βάζουν κάτω και απαντούν με νέα απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Καλείται σε συνεδρίαση η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ

Καλείται σε συνεδρίαση η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο χώρο των Πανεπιστημίων, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να ανοίξουν τα Ιδρύματα. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης:
• Συγκαλεί τη Σύγκλητο την Παρασκευή 22/11/2013 προκειμένου να αντιμετωπισθεί αμέσως η κατάσταση από τις παραιτήσεις των μελών της Συγκλήτου και λόγω της αναγκαιότητας για άμεση λειτουργία σε όλο το εύρος του Ε.Κ.Π.Α.
• Καλεί τους δημοσιογράφους τη Δευτέρα 25/11/2013 στις 12μ. στην Παλαιά Αίθουσα Συγκλήτου για ενημέρωση από τον Πρύτανη και μέλη της Συγκλήτου σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί . Ο κ. Πελεγρίνης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι «οι διοικητικοί υπάλληλοι αμείβονται κατά το διάστημα της απεργίας τους, όπως ανυπόστατα διαδίδεται από συκοφάντες και ψευδολόγους».
Με εντολή του Πρύτανη, σε αλλεπάλληλα έγγραφα, έχει ληφθεί κάθε μέριμνα, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, σχετικά με τη μη πληρωμή απεργών υπαλλήλων.

Καμία υποχώρηση…

Την ίδια ώρα, δε δείχνουν διάθεση να υποχωρήσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ, που συνεχίζουν μέχρι την Παρασκευή την απεργία τους. Όμως, δεν υποχωρεί ούτε το υπουργείο Παιδείας, με τον υπουργό να κάνει λόγο για προσπάθεια «στοχοποίησης» της Παιδείας και μετατροπή της σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Πάντως μέχρι στιγμής ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δεν διατίθεται να χρησιμοποιήσει ξανά το μέτρο της επίταξης, καθώς «σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης στην κοινωνία».

Απεργία και την ερχόμενη εβδομάδα;

Την ίδια στιγμή ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας των διοικητικών και την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποί τους, η απόφαση για την αγωγή που εκδόθηκε την Τετάρτη από το Πρωτοδικείο δεν αφορούσε τον σύλλογο του Πανεπιστημίου Αθηνών, επειδή είχε κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας εναντίον της Ομοσπονδίας των συμβασιούχων διοικητικών υπαλλήλων που υπάγεται στη ΓΣΕΕ, ενώ οι ίδιοι υπάγονται στην ΑΔΕΔΥ και στην Ομοσπονδία των μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων.

Με τη σειρά του, το υπουργείο απαντά ότι έχουν κατατεθεί και άλλες συμπληρωματικές προσφυγές στο δικαστήριο σχετικά με την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων. Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του Γιάννης Μυλόπουλος κατήγγειλε ότι το υπουργείο κατάρτισε λίστες «διαθεσίμων», αγνοώντας τα στοιχεία από την αξιολόγηση που διεξήγαγε το ίδρυμα. Έκανε, επίσης, λόγο για λάθη στις λίστες μοριοδότησης που δημοσιοποίησε το ΑΣΕΠ .

«Έχουμε να κάνουμε με αυτοδιοίκητα ΝΠΔΔ και οι πρυτάνεις έχουν την αρμοδιότητα για την εύρυθμη λειτουργία τους, είναι οι ηγέτες τους, και αν ήμουν στη θέση τους θα ζητούσα από τους υπαλλήλους τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Δεν μπορεί μια μειοψηφία να σηκώνει μπάρα και να προπηλακίζει» σχολίασε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι βάσει του ν. 4009 δεν υπάρχει άβατο στα ΑΕΙ.

«Οχτώ από τα 36 ΑΕΙ έχουν επηρεαστεί από την κινητικότητα, ένα είναι ουσιαστικά κλειστό. Έχει γίνει διάλογος, αλλά δεν πρέπει να είναι πρόσχημα για να αναβάλλουμε τις αποφάσεις μας» συμπλήρωσε αφήνοντας αιχμές για τη στάση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη.

Επίσης, κάνοντας λόγο για συκοφαντία και λάσπη, υπεραμύνθηκε του τρόπου που έγινε η κινητικότητα στα ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι έγινε βάσει διεθνών κριτηρίων. «Είναι επώδυνη, αλλά αναγκαία διαδικασία η διαθεσιμότητα» υποστήριξε, αναφέροντας ότι όσοι τίθενται σε διαθεσιμότητα είναι 400 με 500 «στο σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων στο χώρο της Παιδείας».

Να παραιτηθεί ο υπουργός Παιδείας ζητεί η Θεανώ Φωτίου

Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, ζητεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, υποστηρίζοντας: «Έχει δημιουργήσει αποκλειστικά το αδιέξοδο που επικρατεί σήμερα στα πανεπιστήμια με εξαιρετικά αντιεπιστημονικές, αδιαφανείς και λάθος διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα... Πιστεύω ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει και προσωπική ευθύνη πέραν των επιλογών της κυβέρνησης».

Η βουλευτής μίλησε για τις δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν παράνομες τις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων, σχολιάζοντας: «Παράνομη απεργία κρίνεται όποια απεργία έχει προβλήματα τυπικά ως προς την προκήρυξή της. Η απεργία, όμως, δεν κρίθηκε καταχρηστική, που σημαίνει ότι δεν θίγονται οι όροι και λόγοι της απεργίας. Αυτό αντιμετωπίζεται με νέα απεργία, στην οποία βρίσκονται οι διοικητικοί υπάλληλοι, συμμορφωνόμενοι προς τους όρους, που έθεσαν τα δικαστήρια».

Σχετικά με το ότι οι πρωτοετείς φοιτητές 11 εβδομάδες τώρα δεν μπορούν να εγγραφούν στα πανεπιστήμια, η κ. Φωτίου σημειώνει: «Πρέπει να πούμε στους πρωτοετείς ότι αν δεν πάρει πίσω ο υπουργός αυτό το καταστροφικό μέτρο, θα μπουν σε πανεπιστήμια στα οποία δεν θα μπορούν να κάνουν τα μαθήματά τους. Όταν ολόκληρα τμήματα δεν θα έχουν ούτε έναν διοικητικό για να τους εγγράψει. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό από το αν θα εγγραφούν ή όχι μέσα σε 10 ή 20 ημέρες τα παιδιά. Οι άνθρωποι αυτοί απεργούν 70 ημέρες, τους συμπαρίστανται οι διοικήσεις και οι πανεπιστημιακοί. Η κυβέρνηση θέλει να καταστρέψει το δημόσιο πανεπιστήμιο για να ανοίξουν κολέγια».

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Έκκληση της Συγκλήτου να ανοίξει το ΕΚΠΑ
Με ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συνεδρίασε ...
Στηρίζει η Σύγκλητος τον Θ. Πελεγρίνη
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου ΑΘηνών ύστερα από τη συνεδρίαση της ...
Παραμένει το αδιέξοδο στα πανεπιστήμια
Δεν υποχωρούν οι διοικητικοί υπάλληλοι σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ, ...
Στη Δικαιοσύνη ξανά το υπουργείο Παιδείας για την απεργία των διοικητικών
Το υπουργείο Παιδείας προσφεύγει αύριο εκ νέου στη Δικαιοσύνη για να ...
Υπό παραίτηση η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ… (βίντεο)
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, το απόγευμα της Δευτέρας (18/11), η ...
Ανένδοτοι οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζουν  την απεργία
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισαν τη ...
8η εβδομάδα απεργίας στα Πανεπιστήμια
Δεν υποχωρούν και συνεχίζουν την απεργία τους και την εβδομάδα από 28/10 ...
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ μηνύουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας
Μήνυση για παράβαση καθήκοντος υπέβαλε ο σύλλογος διοικητικών ...
Πέμπτη εβδομάδα απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια
Με νέα πενθήμερη απεργία ξεκινά η εβδομάδα για τους διοικητικούς ...