Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Στηρίζει η Σύγκλητος τον Θ. Πελεγρίνη
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου ΑΘηνών ύστερα από τη συνεδρίαση της ...
Υπό παραίτηση η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ… (βίντεο)
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, το απόγευμα της Δευτέρας (18/11), η ...
Σύγκλητος Πανεπιστημίου Αθηνών: Από τις 19/11 αρχίζουν τα μαθήματα
Την απόφαση να ξεκινήσουν τα μαθήματα από την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, έλαβε ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Υπό παραίτηση η Σύγκλητος του ΑΠΘ

Υπό παραίτηση η Σύγκλητος του ΑΠΘ

Δραματικές ώρες για τα ελληνικά πανεπιστήμια με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές. Το μεσημέρι της Τετάρτης (20/11), η Σύγκλητος του ΑΠΘ, αποφάσισε ομόφωνα να θέσει στη διάθεση του πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου την παραίτηση των μελών της, μετά από σχετικό αίτημα των διοικητικών υπαλλήλων.
«Εμείς εξετάσαμε τα ζητήματα και τα προβλήματα που θα έχει το ΑΠΘ αν φύγουν οι 169 διοικητικοί υπάλληλοι. Έχουμε πολλά σημαντικά προβλήματα, καθώς αδυνατούμε να λειτουργήσουμε σε κάποια τμήματα, ενώ άλλα ήδη υπολειτουργούν», δήλωσε στο «Ποντίκι» ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Παντής.
Τόνισε, μάλιστα, πως αν προχωρήσει η διαδικασία θα «υπάρξουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή λειτουργία του πανεπιστημίου», σημειώνοντας πως «εμείς πρέπει να προασπίσουμε και να διατηρήσουμε την ακαδημαϊκή λειτουργία του ιδρύματος σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο αφού αυτός είναι ο ακαδημαϊκός ρόλος»
«Ουσιαστικά σήμερα κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείου γιατί δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα πανεπιστήμιο με τέτοιες ελλείψεις», είπε ο κ. Παντής
Η απόφαση της Συγκλήτου ΑΠΘ έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την παραίτηση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

Δεν βρίσκεται χρυσή τομή για τα πανεπιστήμια

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε σήμερα (Τετάρτη) η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου, ούτως ώστε να διαπιστωθεί, εάν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απεργούν, διαπράττουν το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης.

Ειδικότερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Σχετικά με τη συνέχιση της απεργίας των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, παρά το γεγονός ότι με την υπʼ αριθμ. 3006/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η εξαγγελθείσα τοιαύτη για το χρονικό διάστημα από 18-11-2013 έως 23-11-2013 έχει κριθεί παράνομη, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προς διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελλομένων. Η παραγγελία δόθηκε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο δε αυτής θα διερευνηθεί εάν η εν λόγω απεργία συνεχίζεται παρά την επίδοση της πιο πάνω απόφασης και, σε θετική περίπτωση, τυχόν στοιχειοθέτηση του αδικήματος της παραβίασης διάταξης δικαστικής απόφασης».

Παράνομη και όχι καταχρηστική η απεργία

Παράνομη και όχι καταχρηστική κρίθηκε από το Πρωτοδικείο η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, μετά από τη νέα προσφυγή που είχε καταθέσει στη δικαιοσύνη ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Η απεργία πάντως δεν κρίθηκε καταχρηστική και σύμφωνα με πληροφορίες οι διοικητικοί υπάλληλοι προσανατολίζονται εκ νέου σε απεργία με διαφορετικά αιτήματα.

Πάντως, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης είχε εκτιμήσει, πως εάν κηρυσσόταν καταχρηστική η απεργία οι καταλήψεις θα «σάρωναν» στα ΑΕΙ όλης της χώρας.

Σήμερα άνοιξαν τρεις σχολές του Πολυτεχνείου, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών.  Συνολικά τρεις από τις έξι σχολές του ΕΜΠ , δηλαδή οι πολιτικοί μηχανικοί, οι χημικοί μηχανικοί και οι μηχανολόγοι μηχανικοί αποφάσισαν να σταματήσουν τις καταλήψεις και να προχωρήσουν στην επαναληπτική εξεταστική και μετά σε μαθήματα.

Αντίθετα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι φοιτητές αποφάσισαν κατάληψη στη Νομική, το Φυσικό, το Μαθηματικό, το Χημικό, το Βιολογικό, το Παιδαγωγικό και η Πληροφορική.

Εξάλλου, άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο «με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», ζητεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συνεδριάζει η Σύγκλητος για το χαμένο εξάμηνο
Εκ νέου συνεδριάζει σήμερα (Παρασκευή) η σύγκλητος του ΕΚΠΑ για να ...
Παραινέσεις για τερματισμό της κατάληψης στη Φιλοσοφική κάνει η Σύγκλητος
Με ομόφωνο ψήφισμα της, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, ζητά να σταματήσει «άμεσα» ...
Έκκληση της Συγκλήτου να ανοίξει το ΕΚΠΑ
Με ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συνεδρίασε ...
Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ζητεί συνάντηση με Σαμαρά και Βενιζέλο
Τη συγκρότηση υποεπιτροπής προκειμένου να συναντηθούν με τον ...
Παραμένει το αδιέξοδο στα πανεπιστήμια
Δεν υποχωρούν οι διοικητικοί υπάλληλοι σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ, ...
Οι διοικητικοί «στα κάγκελα»
Δυναμικό αποδεικνύεται το μέτωπο των διοικητικών υπαλλήλων στα ...
Δεν βάζουν νερό στο κρασί τους οι διοικητικοί
Δυναμικό αποδεικνύεται το μέτωπο των διοικητικών υπαλλήλων στα ...
Παράταση για την εγγραφή των πρωτοετών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Παράταση ως τις 15 Νοεμβρίου έλαβε η προθεσμία εγγραφής των ...
«Λουκέτο» στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου από Δευτέρα
Κλειστό για μια εβδομάδα από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει το ...