Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Καλείται σε συνεδρίαση η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο χώρο των Πανεπιστημίων, ...
Η ΠΟΣΔΕΠ καλεί σε 48ωρη απεργία στις 1 & 2 Οκτωβρίου
Σε 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Οκτωβρίου καλεί τους συλλόγους ΔΕΠ η ΠΟΣΔΕΠ, ...
Καψής για ΕΡΤ: Μακάρι να βρούμε τη χρυσή τομή
Με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ συναντάται εντός της ημέρας ο υφυπουργός ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Δεν βρίσκεται χρυσή τομή για τα πανεπιστήμια

Δεν βρίσκεται χρυσή τομή για τα πανεπιστήμια

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε σήμερα (Τετάρτη) η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου, ούτως ώστε να διαπιστωθεί, εάν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απεργούν, διαπράττουν το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης.

Ειδικότερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Σχετικά με τη συνέχιση της απεργίας των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, παρά το γεγονός ότι με την υπʼ αριθμ. 3006/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η εξαγγελθείσα τοιαύτη για το χρονικό διάστημα από 18-11-2013 έως 23-11-2013 έχει κριθεί παράνομη, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προς διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελλομένων. Η παραγγελία δόθηκε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο δε αυτής θα διερευνηθεί εάν η εν λόγω απεργία συνεχίζεται παρά την επίδοση της πιο πάνω απόφασης και, σε θετική περίπτωση, τυχόν στοιχειοθέτηση του αδικήματος της παραβίασης διάταξης δικαστικής απόφασης».

Παράνομη και όχι καταχρηστική η απεργία

Παράνομη και όχι καταχρηστική κρίθηκε από το Πρωτοδικείο η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, μετά από τη νέα προσφυγή που είχε καταθέσει στη δικαιοσύνη ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος .

Η απεργία πάντως δεν κρίθηκε καταχρηστική και σύμφωνα με πληροφορίες οι διοικητικοί υπάλληλοι προσανατολίζονται εκ νέου σε απεργία με διαφορετικά αιτήματα.

Πάντως, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης είχε εκτιμήσει, πως εάν κηρυσσόταν καταχρηστική η απεργία οι καταλήψεις θα «σάρωναν» στα ΑΕΙ όλης της χώρας.

Σήμερα άνοιξαν τρεις σχολές του Πολυτεχνείου, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών.  Συνολικά τρεις από τις έξι σχολές του ΕΜΠ , δηλαδή οι πολιτικοί μηχανικοί, οι χημικοί μηχανικοί και οι μηχανολόγοι μηχανικοί αποφάσισαν να σταματήσουν τις καταλήψεις και να προχωρήσουν στην επαναληπτική εξεταστική και μετά σε μαθήματα.

Αντίθετα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι φοιτητές αποφάσισαν κατάληψη στη Νομική, το Φυσικό, το Μαθηματικό, το Χημικό, το Βιολογικό, το Παιδαγωγικό και η Πληροφορική.

Εξάλλου, άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο «με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», ζητεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Παραίτηση της Συγκλήτου ζητούν οι διοικητικοί του ΑΠΘ

Να παραιτηθούν τα μέλη  της Συγκλήτου του ΑΠΘ ζήτησαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου, παρεμβαίνοντας στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου.  Εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων κατέθεσαν στη Σύγκλητο το ίδιο αίτημα σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Προβληματισμός εκφράστηκε και για τα πιθανά αποτελέσματα που θα έχει μια ενδεχόμενη παραίτηση των μελών της Συγκλήτου στην παρούσα συγκυρία. Η διοίκηση του ΑΠΘ άκουσε όλες τις απόψεις και οι εργαζόμενοι αποχώρησαν προκειμένου η Σύγκλητος να συσκεφθεί επί του αιτήματος και να ετοιμάσει ψήφισμα.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Απεργία στα ΜΜΕ την Τρίτη 9/4
Απεργία στα ΜΜΕ κήρυξε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας ...
Απεργία των εμποροϋπαλλήλων την Κυριακή
Την αντίθεσή τους, στο Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων εκφράζουν ...
Τι είπε ο Θ. Πελεγρίνης στον εισαγγελέα για τις απεργίες
Έγγραφες εξηγήσεις στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που ...
Παραμένει το αδιέξοδο στα πανεπιστήμια
Δεν υποχωρούν οι διοικητικοί υπάλληλοι σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ, ...
8η εβδομάδα απεργίας στα Πανεπιστήμια
Δεν υποχωρούν και συνεχίζουν την απεργία τους και την εβδομάδα από 28/10 ...
Κίνηση φοιτητών για ανοιχτά πανεπιστήμια
Μια διαφορετική κίνηση φοιτητών συστάθηκε, που θέλει να ανοίξουν και ...
Πέμπτη εβδομάδα απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια
Με νέα πενθήμερη απεργία ξεκινά η εβδομάδα για τους διοικητικούς ...
Απεργία στη ΜΕΒΓΑΛ, διεκδικούν τα δεδουλευμένα και αντιστέκονται στις απολύσεις
Σε εξέλιξη βρίσκεται η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στη ΜΕΒΓΑΛ (λήγει ...
Πέντε ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα παγκοσμίως
Συνολικά 5 πανεπιστήμια της Ελλάδος φιγουράρουν στη λίστα με τα ...