Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Το Μαξίμου αδειάζει το ΥΠΟΙΚ για τον ΕΝΦΙΑ
Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής Αναταράξεις στην κυβέρνηση προκαλούν οι ...
Το Μαξίμου αδειάζει το ΥΠΟΙΚ για τον ΕΝΦΙΑ
Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής Αναταράξεις στην κυβέρνηση προκαλούν οι ...
Μαξίμου προς τρόικα: Ό,τι δώσαμε – δώσαμε
Έντονη νευρικότητα επικρατεί  σε Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου-Μεγαλώνει το χάσμα... στις διαπραγματεύσεις!

Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου-Μεγαλώνει το χάσμα... στις διαπραγματεύσεις!

Βαρύ είναι το κλίμα στο Μαξίμου την επομένη της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, καθώς κυβέρνηση και Οικονομικό επιτελείο έχουν λάβει το μήνυμα των δανειστών μας, πως χωρίς την υιοθέτηση και νέων μέτρων, η σκληρή τους στάση δεν πρόκειται να καμφθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διεμήνυσε, άλλωστε, στις συσκέψεις της περασμένης Κυριακής, πως άμεσα «κοινά αποδεκτή» λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα… Ορόσημο για την ελληνική κυβέρνηση είναι η 9η Δεκεμβρίου, ημέρα που πραγματοποιείται και το Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει τους εταίρους πως τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς είναι γνωστή η δυσαρέσκεια των ελεγκτών του δημοσιονομικού προγράμματος με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται τόσο στις ιδιωτικοποιήσεις όσο και σε άλλα «μέτωπα» από τα οποία υπολογίζονται σημαντικά έσοδα.

Οι Βρυξέλλες, από την άλλη, στα λόγια στηρίζουν διαρκώς τις προσπάθειες της Ελλάδας και συνεχώς κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο. Ωστόσο, η τακτική του «μαστίγιου και καρότου» συνεχίζεται, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως προέκυψε από το τελευταίο Eurogroup, δεν αντιδρούν στις επιταγές της τρόικας για υποβολή και νέων δημοσιονομικών μέτρων… Τουναντίον, βάζουν την τρόικα να «βγάλει το φίδι από την τρύπα».

Το μεγάλο «αγκάθι», όπως προέκυψε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις της Δευτέρας, είναι το δημοσιονομικό κενό του 2104, το οποίο, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά προσδιορίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι η «τρύπα» στον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά τις αλλαγές στο νομοσχέδιο, υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ την κυβερνητική εκτίμηση για «τρύπα» 250 εκατ. ευρώ. Όπως μάλιστα ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «υπήρξε "φασούλι" από το φόρο ακινήτων, τα 100 εκατομμύρια plus τα κουβεντιάζουμε».

Ενώ, στελέχη του οικονομικού επιτελείου προσδιορίζουν το επιπλέον κενό από τον ενιαίο φόρο στα 150 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, επιβεβαίωσε και τη φημολογία για ενστάσεις που προβάλει η τρόικα σχετικά με την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθούν οι «τρύπες», λέγοντας ότι «το συζητάμε και για το ΠΔΕ».

«Πάμε για συμφωνία σε όλα έως την 9η Δεκεμβρίου. Δύσκολο, αλλά θα το παλέψουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, την ώρα που Ισπανία και Πορτογαλία εξέρχονται σταδιακά από το Μνημόνιο, με την τρόικα να κάνει λόγο για έξοδο στις αγορές το 2014. Που σημαίνει πως η Ελλάδα παραμένει το «απολωλός πρόβατο» στην Ευρωζώνη και πως η βαρύτητα πέφτει και πάλι κυρίως πάνω της.

Παγώνουν ενισχύσεις, επιδοτήσεις και επιστροφές ΦΠΑ

Παγώνουν κάθε είδους ενισχύσεις, επιδοτήσεις και επιστροφές ΦΠΑ, για τους οφειλέτες όλων των ασφαλιστικών ταμείων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με τη «βούλα» της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αυτό θα υιοθετηθεί άμεσα και οι οφειλέτες δεν θα μπορούν να εισπράξουν εάν δεν έχουν τακτοποιήσει προηγουμένως τις οφειλές τους. Το θέμα συζητήθηκε κατά την σημερινή συνάντηση και έγινε κατ' αρχήν δεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το μέτρο θα θεσμοθετηθεί με ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας.

Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ από τα 700, που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα των ταμείων και να μην θιγούν οι συντάξεις, καθώς μόνο στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) οι οφειλέτες υπερβαίνουν τις 200.000 και οι οφειλές τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά να εισπράξει ακόμη 200 εκατομμύρια ευρώ, από τους οφειλέτες του ΙΚΑ για τους οποίους έχουν διαπιστωθεί διαφορές ανάμεσα στις εισφορές που καταβάλλουν και στο περιεχόμενο των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλλουν.

Στην περίπτωση αυτή οι οφειλέτες, προκειμένου να αποφύγουν την εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, θα πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στα υποκαταστήματα για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πάντως φαίνεται να είναι επιφυλακτικοί σε ότι αφορά την αύξηση των 48 δόσεων που ισχύουν σήμερα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τσίπρας: Ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για μας. Λιγοστεύει για όλους
Στην πιο κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ...
Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο στο Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών ...
Ορόσημο η 5η Μαϊου: Στο τραπέζι του Eurogroup χρέος και δημοσιονομικό κενό-Το βασικό σενάριο
Το βασικό επόμενο ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση και το ...
Ανεβαίνει το "θερμόμετρο" στην κυβέρνηση και στο Οικονομικό επιτελείο ...
Σύσκεψη Σαμαρά με Οικονομικό επιτελείο ενόψει της έλευσης της τρόικας
Σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με το οικονομικό επιτελείο ...
Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου, με ...
Στουρνάρας: Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται σε καλό και ...
Αναβρασμός στο Μαξίμου ενόψει άφιξης των δανειστών-Ραντεβού Σαμαρά-Βενιζέλου στις 18.00
Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι πολιτικοί αρχηγοί και το Οικονομικό ...
Σε εξέλιξη σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο
Σε εξέλιξη είναι από τις 14:00 η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του ...