Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Τεχνολογία
Σχετικά Νέα
Η τεχνολογία καμιά φορά προκαλεί... αλλεργία
Η τεχνολογία που μας έχει γίνει τόσο απαραίτητη μπορεί καμιά φορά να ...
Τα smartphones βλάπτουν τα μάτια μας
Αναλόγως την περίσταση η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην υγεία μας ...
Το 36% των Ελλήνων δεν ξέρουν από internet
Μετεξεταστέοι μένουν οι Έλληνες στη χρήση του internet, καθώς σύμφωνα με ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Οι Έλληνες μένουν μετεξεταστέοι στην τεχνολογία

Οι Έλληνες μένουν μετεξεταστέοι στην τεχνολογία

Μόνο 1 στους 3 Έλληνες νιώθει ότι είναι πληροφορημένος για τις εξελίξεις στην επιστήμη και τεχνολογία, ποσοστό κάτω από τον μέσο όρο των Ευρωπαίων που σε ποσοστό 40%, δηλώνουν μη σίγουροι για την ενημέρωσή τους. Όπως αναφέρει η σχετική έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου» για το 2013, μεγαλύτερο ενδιαφέρον και την καλύτερη ενημέρωση για τις τεχνολογικές εξελίξεις έχουν οι Σουηδοί με 77%, οι Δανοί με 65% , τη χειρότερη οι Βαλκάνιοι (Βουλγαρία και Ρουμανία από 25%), ενώ κάπως καλύτερη είναι η πληροφόρηση στην Κύπρο (37%). Το 53% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για την επιστήμη και τεχνολογία, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 8% έναντι του 2011.

Το «Ευρωβαρόμετρο» αποκαλύπτει ένα ακόμα «χάσμα» μεταξύ των κατοίκων της Β.Δ. Ευρώπης και εκείνων της Ν.Α. Ευρώπης, σχετικά με τις γνώσεις τους και το ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι περισσότερες καινοτομίες πηγάζουν από την ομάδα των βορείων χωρών.

Η έρευνα αποκαλύπτει ακόμα ότι όσο λιγότερο ενημερωμένοι είναι οι κάτοικοι μιας χώρας για αυτά τα θέματα, τόσο περισσότερο αδιαφορούν για το αν θα υπάρχει ο σχετικός δημόσιος διάλογος και αν οι ίδιοι θα εμπλακούν στις αποφάσεις για τα επιστημονικά και τεχνολογικά ζητήματα, τα οποία έχουν ποικίλες επιπτώσεις (κοινωνικές, οικονομικές, υγείας κ.α.). Σε πανευρωπαϊκό πάντως επίπεδο, η πλειονότητα (το 55%) ζητούν να γίνεται δημόσιος διάλογος για τα επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα.

Μάλιστα, στο ερώτημα αν «εξαρτιόμαστε πλέον υπερβολικά από την επιστήμη και όχι αρκετά από την (θρησκευτική) πίστη», οι πιο παραδοσιακές Μεσογειακές χώρες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά συμφωνίας από τις βόρειες. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το 39% των πολιτών συμφωνούν, το 32% διαφωνούν και το 25% είναι ουδέτεροι (όσο χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο έχει ένας Ευρωπαίος, τόσο πιθανότερο είναι να συμφωνεί ότι η πίστη έχει υποσκελιστεί από την επιστήμη).

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος, σχεδόν δύο στους τρεις Ευρωπαίους (ποσοστό 62%) εμφανίζονται ανήσυχοι ότι «η επιστήμη αλλάζει τη ζωή μας υπερβολικά γρήγορα». Από την άλλη όμως, η μεγάλη πλειονότητα (77%) θεωρούν ότι η επιστήμη και τεχνολογία έχει θετική επίδραση στην κοινωνία, κάνοντας τη ζωή μας ευκολότερη, πιο άνετη, πιο υγιή και με περισσότερες ευκαιρίες για τις μελλοντικές γενιές.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι συμφωνούν ότι το ενδιαφέρον στην επιστήμη και τεχνολογία βελτιώνει τις προοπτικές των νέων να βρουν δουλειά (59%), την κουλτούρα τους (72%) και την ικανότητά τους να δρουν ως ενημερωμένοι και υπεύθυνοι πολίτες (68%). Παρ’ όλα αυτά, δύο στους τρεις Ευρωπαίους (65%) θεωρούν ότι η κυβέρνησή τους κάνει πολύ λίγα για να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των νέων για την επιστήμη. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 78% και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά την Ισπανία (83%).

 

Ως συχνότερη πηγή ενημέρωσης για τα επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα αναφέρεται η τηλεόραση (65%) και ακολουθούν το διαδίκτυο (35%) και οι εφημερίδες (33%). Το 47% των ανθρώπων στην Ε.Ε. δηλώνουν ότι έχουν αποκτήσει γνώσεις επιστήμης και τεχνολογίας στη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση (στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 51%: συγκεκριμένα, 33% στο γυμνάσιο - λύκειο, 16% στο πανεπιστήμιο - κολλέγιο και 2% αλλού).

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Οι υπολογιστές μας «κόβουν» τον ύπνο
Μείον 2 ώρες ύπνου είμαστε σε σχέση με τη δεκαετία του ’60 και γι΄αυτό ...
H Fujitsu φορά «έξυπνο» γάντι
Τα εργαστήρια ερευνών της εταιρείας Fujitsu κατάφεραν να συνδυάσουν την ...
Οι εφαρμογές μειώνουν... την ανεργία στην Ευρώπη!
Μεταξύ των «καλών» που φέρνει η τεχνολογία συγκαταλέγεται το γεγονός ...
«Launching People» και όταν η τεχνολογία συναντά τον άνθρωπο
Η νέα καμπάνια της Samsung αποδεικνύει πώς συμβαίνουν υπέροχα πράγματα ...
Νέα τεχνολογία στα smartphones ξεγελά τους αισθητήρες της γλώσσας μας
Τα smartphones έχουν μπει ή μάλλον παραμπεί στη ζωή μας και μάλιστα παίζουν ...
Τα iPhone αποκτούν… καμπύλες!
Τα smartphones με καμπύλες οθόνες είναι το neo trend στην τεχνολογία και η Apple δεν ...
«Έξυπνες» πάνες για να ξέρετε πότε θα αλλάξετε το παιδί σας (βίντεο)
Η τεχνολογία στην υπηρεσία των… μητέρων με τις «έξυπνες» πάνες, οι ...
Ξοδεύουμε περισσότερο καιρό στο κινητό, παρά στους συντρόφους μας!
Η τεχνολογία έχει τα θετικά της, έχει όμως και τα αρνητικά της –ειδικά ...
Ναι χωρίς σεξ, χωρίς κινητό όμως όχι…
Για τα καλά έχει μπει η τεχνολογία στη ζωή των ανθρώπων, με τα κινητά να ...