Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 7C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Περιβάλλον
Σχετικά Νέα
Έρχεται η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με αντιπαροχή
Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης το υπουργείο ...
Συστήθηκε Επιστημονική Ομάδα Εργασίας για τις καλλιέργειες
Επιστημονική Ομάδα Εργασίας για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που ...
Κάθε δύο χρόνια τυφώνες στις ΗΠΑ λόγω κλιματικής αλλαγής
Μερικές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα βιώνουν «στο ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

«Πολύ κακές» οι επιδόσεις της Ελλάδας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

«Πολύ κακές» οι επιδόσεις της Ελλάδας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα (18/11), στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βαρσοβία, το Climate Change Performance Index 2014, μια αξιολόγηση και κατάταξη των 58 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη σε σχέση με τις επιδόσεις τους γύρω από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο οργανώσεων Climate Action Network (CAN), μέλος του οποίου είναι και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Για την κατάταξη χρησιμοποιούνται συνολικά 15 δείκτες στις εξής 5 κατηγορίες: επίπεδα εκπομπών, εξέλιξη εκπομπών, ΑΠΕ, εξοικονόμηση και πολιτικές. Οι αξιολογητές επέλεξαν να αφήσουν κενές τις 3 πρώτες θέσεις της κατάταξης καθώς καμία χώρα δεν αξιολογείται πως έχει «πολύ καλές» επιδόσεις για το κλίμα κι επομένως οι 58 χώρες κατατάσσονται στις θέσεις 4-61.
Όπως και πέρυσι, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται πως έχει «πολύ κακές» επιδόσεις και αξιολογείται ως η δεύτερη χειρότερη χώρα της ΕΕ καταλαμβάνοντας την 47η θέση, πάνω μόνο από την Εσθονία που βρίσκεται στην 55η θέση. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η χώρα μας δεν καταφέρνει να βελτιωθεί έχοντας καταλάβει στη σειρά την 33η, 41η, 47η και 47η θέση. Σε ό,τι αφορά σε επιμέρους δείκτες, είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα αξιολογείται θετικά στην εξέλιξη των εκπομπών από τα κτίρια και την αεροπλοΐα (9η και 11η θέση αντίστοιχα) ενώ εξαιρετικά κακή είναι η βαθμολογία της στις διεθνείς και στις εθνικές πολιτικές για το κλίμα (54η και 59η θέση αντίστοιχα).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τις καλύτερες επιδόσεις έχει η Δανία, ακολουθούμενη από τη Βρετανία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία. Οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλές θέσεις καθώς ευρωπαϊκές είναι 9 από τις 12 χώρες με «καλές» επιδόσεις και 11 από τις 15 με «μέτριες» επιδόσεις. Η Γερμανία παρουσίασε σημαντική πτώση από την 8η στη 19η θέση λόγω της ανάσχεσης της φιλοδοξίας των εθνικών πολιτικών της και των εμποδίων που έθεσε σε ευρωπαϊκές πολιτικές όπως το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών και οι προδιαγραφές για τις εκπομπές οχημάτων. Η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές, παραμένουν πρακτικά αμετάβλητες στην κατάταξη σε ιδιαίτερα χαμηλές θέσεις (46η και 43η θέση αντίστοιχα).
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι υφιστάμενες πολιτικές των χωρών είναι ανεπαρκείς για την επίτευξη μιας τροχιάς μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών, ικανής να συγκρατήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2oC, όπως άλλωστε προκύπτει και από την πρόσφατη έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ.
Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS «θεωρεί απαράδεκτο για την Ελλάδα να είναι μονίμως ευρωπαϊκή ουραγός στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της μέγιστης πρόκλησης της εποχής μας. Τα θέματα της προστασίας του κλίματος και του ενεργειακού μετασχηματισμού δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ενοχλητικές διεθνείς υποχρεώσεις μας αλλά πρέπει επιτέλους να μπουν σοβαρά και τεκμηριωμένα στο δημόσιο διάλογο και να ενσωματωθούν στις εθνικές στρατηγικές. Μια ουσιαστική και βιώσιμη διέξοδος από την κρίση που έχει γονατίσει την κοινωνία μας δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζεται και από μια αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Τέτοιες προτεραιότητες δεν θα προστατέψουν μόνο το κλίμα, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και σε σύγκριση με πιο «βρώμικες» εναλλακτικές επιλογές, θα βελτιώσουν το ισοζύγιο πληρωμών, θα τονώσουν την καινοτομία και τη μικρή επιχειρηματικότητα, θα δημιουργήσουν πολλές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Δυστυχώς οι κυβερνητικές επιλογές είναι εντελώς αναντίστοιχες των προκλήσεων και θυμίζουν πολιτικές δεκαετιών του μακρινού παρελθόντος που πολύ φοβόμαστε πως πάλι θα πληρώσουμε πολύ ακριβά».

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στο 1 δισ. δολάρια ημερησίως το κόστος της κλιματικής αλλαγής
Την χρονιά που μας πέρασε επενδύθηκαν ένα δισεκατομμύριο δολάρια την ...
Αιολικό πάρκο ισχύος 330 MW στη Σκύρο
Σύσκεψη για την προτεινόμενη επένδυση Αιολικού Πάρκου στη Σκύρο ...
Στοιχεία για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Τον περασμένο Μάιο, η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των ...
Προσεχώς… «σεισμόσημο» για τα ακίνητα
Τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για επιβολή «σεισμόσημου» στα ακίνητα ...
Κινδυνεύει νησί στην Αλάσκα να «σβήσει» από το χάρτη
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αγγίζουν ήδη 400 ανθρώπους, που ...
Μύκητας απειλεί τις καλλιέργειες καφέ
«Θύμα» της κλιματικής αλλαγής και ό,τι αυτή συνεπάγεται είναι ο καφές, ...
Τι προβλέπει η μελέτη για Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικό
Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ...
Ψάχνουν τη «χρυσή τομή» για τα αυθαίρετα
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), ...
Εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για το περιβάλλον στην πλατεία Συντάγματος
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας, και Κλιματικής Αλλαγής ...