Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Διώχνουν 180.000 «αιώνιους» φοιτητές
Προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο έχουν περίπου 180.000 «αιώνιοι» φοιτητές για ...
Ξύλο σε φοιτητές για την παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Μ. Βαρβιτσιώτη
Βίαιη και απρόκλητη επίθεση από διμοιρία των ΜΑΤ σημειώθηκε το πρωί ...
Φοιτητές κατέλαβαν την Πρυτανεία του ΑΠΘ
Σε κατάληψη του κτηρίου διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι φοιτητές

Αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι φοιτητές

Στο παρελθόν ήταν μικρός ο αριθμός των φοιτητών που εργάζονταν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ωστόσο τελευταία, όλο και περισσότεροι επιλέγουν να εργαστούν για οικονομικούς λόγους. Οι αμοιβές των φοιτητών τις περισσότερες φορές κυμαίνονται μεταξύ των 25 και 30 ευρώ ενώ οι περισσότεροι εργάζονται σε καφετέριες και καταστήματα εστίασης, χώρους όπου αυξημένο είναι το ποσοστό της σεξουαλικής παρενόχλησης αφού σχεδόν ένας στους δυο φοιτητές-τριες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σεξουαλικοί υπαινιγμοί από εργοδότες και πελάτες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα για τους εργαζόμενους φοιτητές που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτελούμενη από τους Ευστράτιο Παπάνη, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Παναγιώτα Αγγελοπούλου, Κοινωνιολόγος, Κωνσταντίνα Τσουραπά-Καραθανάση, Μαρία Αποστόλου. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 200 φοιτητές που σπούδαζαν σε τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειονότητα των φοιτητών επιλέγει να εργαστεί για λόγους οικονομικούς, ενώ μειοψηφία αποτελούν όσοι επιλέγουν την εργασία ως μέσο για να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Συγκεκριμένα, το 75,4% του δείγματος δήλωσε πως εργάζεται για οικονομικούς λόγους, ενώ το 24,6% για να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο του.

Παρόλα αυτά διαπιστώθηκε ότι τα έσοδα από την εργασία τους δεν καλύπτουν άμεσες βιοτικές ανάγκες, αλλά χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικό εισόδημα που βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους. Όσον αφορά τους χώρους εργασίας οι περισσότεροι φοιτητές και συγκεκριμένα το 63,2% του δείγματος εργάζονταν σε καφετέριες ενώ το 10,5% απασχολούνται σε ταβέρνες, εστιατόρια, videoclub. Επίσης μικρός αριθμός φοιτητών δήλωσε ως χώρο εργασίας τηλεοπτικούς-ραδιοφωνικούς σταθμούς, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και ασφαλιστικά γραφεία.

Σχετικά με τις απολαβές αυτές κυμαίνονται από 25 έως και 30 ευρώ. Πιο αναλυτικά από την έρευνα προέκυψε ότι το 50,9% των φοιτητών αμείβεται με 30 ευρώ/οχτάωρο, το 14% με 40 ευρώ/οχτάωρο, το 8,8% με 26,40 ευρώ/οχτάωρο. Μοιρασμένες είναι οι απόψεις των γονιών για το γεγονός ότι τα παιδιά τους εργάζονται. Θετικά διακείμενοι είναι το 33,3% ενώ το 36,8% είναι αρνητικοί.

Επίσης υπάρχει και ένα ποσοστό 24,6% που δηλώνει ουδέτερο. Η αρνητική στάση κάποιων γονιών ως προς την επιλογή εργασίας μπορεί να ερμηνευτεί αν στηριχτούμε σε άλλο ένα στοιχείο της έρευνας σύμφωνα με το οποίο το 61,4% των εργαζομένων φοιτητών αντιμετωπίζουν λίγες ή πολλές δυσκολίες όσον αφορά τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Οι φοιτητές που δηλώνουν ότι η εργασία δεν τους επηρεάζει αποτελούν το 38,6% του δείγματος. Όσον αφορά τα οφέλη που προκύπτουν από την εργασία οι φοιτητές δεν προτάσσουν το οικονομικό κέρδος. Όπως προκύπτει από την έρευνα το 79,1% των φοιτητών-τριών θεωρεί ως όφελος εργασίας τις γνωριμίες - δημόσιες σχέσεις, το 10,5% την εμπειρία και μόλις το 8,8% την απόκτηση χρημάτων. Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός ότι σχεδόν 1 στους 2 φοιτητές και συγκεκριμένα το 45,6% του δείγματος δήλωσε ότι έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση με την ευρύτερη έννοια (σεξουαλικοί υπαινιγμοί) στο χώρο της εργασίας τους ενώ το αντίθετο υποστηρίζει το 50,9%. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η πλειονότητα του δείγματος ήταν γυναίκες οπότε ερμηνεύεται σε ένα βαθμό το υψηλό ποσοστό σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η συγκεκριμένη έρευνα σύμφωνα με την φοιτητική πύλη myaegean, όπου και δημοσιεύεται, αποδεικνύει ότι οι φοιτητές εργάζονται όχι τόσο για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις άλλα για να κερδίσουν εμπειρία, να αναπτύξουν μη ακαδημαϊκές δεξιότητες και να ενισχύσουν τα κοινωνικά τους δίκτυα. Στο βαθμό που η ευκαιριακή εργασία δεν παρακωλύει την ακαδημαϊκή απόδοση, το γεγονός αυτό είναι θετικό καθώς διαμορφώνει την προσωπικότητα των φοιτητών και τους προσγειώνει στην εργασιακή πραγματικότητα. Θα ήταν προτιμότερο όμως, αναφέρεται στο myaegean, να έδιναν περισσότερη έμφαση στην εμπειρία που αποκομίζουν από την πρακτική άσκηση σε τομείς συναφείς προς το αντικείμενο σπουδών τους.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Καλύτερες τιμές για φοιτητές στη διαδρομή Αθήνα - Πάτρα
Εισιτήρια σε ανταγωνιστικές τιμές προσφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕστους φοιτητές ...
Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Θεσ/νίκης ζητούν απολύμανση του χώρου
Την ανάγκη απολύμανσης των χώρων του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης ζητά ο ...
Διάψευση για τα πρόστιμα στους «αιώνιους» φοιτητές
Σε διάψευση για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ...
Τελειώνουν οι
Τελειώνει το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών, καθώς αρχίζει η εκκαθάριση ...
Οι φοιτητές δεν θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης
Περίπου 150.000 φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από τις ...
Προετοιμασίες για τη μεγάλη συναυλία για την Παιδεία στο Πολυτεχνείο
Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι καθηγητές του Εθνικού Μετσοβίου ...
Πορεία φοιτητών από το Νομισματοκοπείο προς την ΕΡΤ
Πορεία προγραμματίζουν το απόγευμα στις 5 φοιτητές από το ...
Πρωτιά σε Έλληνες φοιτητές στον 6ο διεθνή διαγωνισμό Εικονικής Δίκης
Αγορεύοντας στα αγγλικά και διαγωνιζόμενοι έναντι φοιτητών ...
Ψηφίζουν οι φοιτητές σήμερα
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι φοιτητέςα σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της ...