Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Νέα ακατάσχετα όρια μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το δημόσιο
Διευκρινίσεις σχετικά τα νέα ακατάσχετα όρια μισθών και συντάξεων από ...
Επιστροφή κατασχεθέντων ποσών μισθών και συντάξεων από τις ΔΟΥ
Με αίτησή τους στην αρμόδια εφορία οφειλέτες του δημοσίου, στους ...
Πάνω από 200 ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων για χρέη προς το δημόσιο
Πάνω από 200 ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων εισοδημάτων που ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Έρχονται ηλεκτρονικά κατασχετήρια καταθέσεων, μισθών και συντάξεων

Έρχονται ηλεκτρονικά κατασχετήρια καταθέσεων, μισθών και συντάξεων

Η αυστηρή εφαρμογή του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων με ταχύτερους μάλιστα ρυθμούς, έχει ζητηθεί από τις εφορίες, καθώς μέχρι σήμερα η διαδικασία των κατασχέσεων έπαιρνε ακόμη και 3 μήνες για να ολοκληρωθεί.

Ζητούμενο είναι η είσπραξη 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί πάνω από 50.000 κατασχέσεις.

Στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) προετοιμάζεται ειδική εφαρμογή στην οποία θα «φορτώνονται» από τις εφορίες όλα τα αιτήματα δέσμευσης καταθέσεων, τα οποία με ένα κλικ θα διαβιβάζονται στις τράπεζες και στη συνέχεια θα προχωρά η κατάσχεση και τα ποσά θα αποδίδονται στο λογαριασμό του Δημοσίου.

Οι κατασχέσεις θα αφορούν σε οφειλές πάνω από τα 300 ευρώ, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός 8 εργάσιμων ημερών, ενώ θα κατάσχονται μισθοί, συντάξεις και καταθέσεις σε πρώτη φάση, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί σε Ι.Χ., σκάφη, ακίνητα ακόμη και επιδοτήσεις.

Μάλιστα, σε περίπτωση που το κατασχετήριο εκδοθεί, η ισχύς του δεν αναστέλλεται, ακόμη κι αν ο οφειλέτης υποβάλλει αίτημα υπαγωγής σε ρύθμιση. Κατασχέσεις, όμως, θα γίνονται και στην «πηγή», καθώς σε κάποιες περιπτώσεις το κατασχετήριο θα διαβιβάζεται στο λογιστήριο της εταιρείας όπου εργάζεται ο οφειλέτης, με την εντολή να «παγώσει» η καταβολή του μισθού και το ποσό να παρακρατηθεί υπέρ του Δημοσίου.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι θα τηρηθεί το ισχύον προστατευτικό πλαίσιο για τους ακατάσχετους λογαριασμούς, χωρίς ωστόσο να έχουν αποφευχθεί μέχρι σήμερα και «παραφωνίες» με κατασχέσεις σε ποσά κάτω των 1.000 ευρώ ή ακόμη και σε επιδόματα ανεργίας. Προκειμένου να προστατευτεί ένας λογαριασμός, ο πολίτης πρέπει να σπεύσει στην τράπεζα και να τον χαρακτηρίσει με υπεύθυνη δήλωση, επισημαίνοντας ότι σε αυτόν κατατίθεται μισθός, σύνταξη ή προνοιακό επίδομα.

Ποσά που αντιστοιχούν σε έναν μισθό ή μια σύνταξη δεν μπορούν να κατασχεθούν, ενώ δεν μπορούν να γίνουν κατασχέσεις και σε ποσά κάτω των 1.000 ευρώ. Στο ποσό όμως πάνω από τα 1.000 ευρώ, μπορεί να κατασχεθεί το 25% με την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο δεν πέφτει κάτω από τα 1.000 ευρώ. Τα επιδόματα ανεργίας προστατεύονται από την κατάσχεση.

Κατασχέσεις - εξπρές μισθών, συντάξεων και καταθέσεων οφειλετών του Δημοσίου με την αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στις τράπεζες θα μπορεί να κάνει από τον Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών. Η ΓΓΠΣ θα στέλνει ηλεκτρονικά την εντολή κατάσχεσης στις τράπεζες.

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών και όπως διευκρινίζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το ηλεκτρονικό κατασχετήριο θα ενεργοποιηθεί από τον Δεκέμβριο.

Μέσω των ηλεκτρονικών κατασχέσεων επισπεύδεται ο χρόνος που μεσολαβεί από την απόφαση της εφορίας να κινήσει διαδικασίες κατάσχεσης καταθέσεων για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, έως την είσπραξη των ποσών που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Με το ισχύον σύστημα ταχυδρομικής έκδοσης χειρόγραφων κατασχετηρίων απαιτούνται, συνήθως, μέχρι και 3 μήνες για να ολοκληρωθεί μία κατάσχεση.

Στόχος του υπουργείου, όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, είναι να πιεστούν όσοι χρωστούν πολλά, αλλά δεν εμφανίζονται στην εφορία για να κάνουν ρύθμιση. Αυτοί θα είναι και οι πρώτοι που μπαίνουν στο... στόχαστρο.

Αιτήματα για κατασχέσεις από καταθετικούς λογαριασμούς

Τα αιτήματα για κατασχέσεις από καταθετικούς λογαριασμούς που φτάνουν στις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 85% τον τελευταίο χρόνο, αγγίζοντας τις 80.000 στο οκτάμηνο και δεν προέρχονται μόνο από την εφορία.

Στο... χορό έχουν μπει δυναμικά και οι δημοτικές αρχές -τράπεζα δέχτηκε αίτημα από δήμο για οφειλή 3 ευρώ από τέλος νεκροταφείου!

Οι τράπεζες θα πρέπει να βάλουν «φραγμό» στα παράλογα αιτήματα των εφοριών για να μην προκαλέσουν πανικό στους καταθέτες και σημειωθεί νέο κύμα αναλήψεων.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι για να «σώσουν» καταθέσεις έως 2.000 ευρώ θα πρέπει να δηλώσουν στις τράπεζες τον αριθμό του λογαριασμού που πιστώνεται η σύνταξη ή ο μισθός ή διάφορα άλλα κοινωνικά βοηθήματα και επιδόματα.

Μόνο αν ο λογαριασμός χαρακτηριστεί «αμιγώς» μισθοδοσίας θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι ότι η εφορία δεν θα κατάσχει ποσό ως 1.000 ευρώ ή δεν θα κατασχεθεί ποσό 1.500 ευρώ, όταν το χρέος αφορά ιδιώτη (2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό). Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να κατασχεθεί το ποσό πάνω από το ελάχιστο όριο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όσον αφορά τις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων ή άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, εφόσον το ύψος τους υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Αν σε κάποιον εξακολουθεί να κατάσχεται ο μισθός ή η σύνταξη, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση προσκομίζοντας φυσικά και τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το ύψος των αποδοχών του. Τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι η εφορία έχει προχωρήσει σε αφαίρεση ολόκληρου του μισθού εργαζομένων στο δημόσιο και όχι μόνο του 25%, ενώ ο μισθός τους ήταν αρκετά χαμηλότερος των 1.000 ευρώ.

Η εφορία μπορεί να κατασχέσει τραπεζικούς λογαριασμούς, σε ευρώ ή ξένο νόμισμα. Μπορεί να κατασχέσει ακόμη και μετοχές, οι οποίες κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών υπέρ του Δημοσίου.

Με τον φορολογικό νόμο του 2010, το Δημόσιο απέκτησε το δικαίωμα να προχωρεί ακόμη και σε μαζικά κατασχετήρια καταθέσεων. Το κατασχετήριο μπορεί να κοινοποιείται στο κεντρικό κατάστημα και μπορεί να περιέχει πολλούς οφειλέτες του Δημοσίου, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση.

Κατάσχεση ακινήτων, αλλά και κινητών αξιών

Το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτων, αλλά και κινητών αξιών. Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του. Στο μεσοδιάστημα, ο οφειλέτης μπορεί να προσέλθει στην εφορία και να ζητήσει να υπαχθεί σε πρόγραμμα τμηματικής καταβολής των οφειλών. Αυτή την περίοδο είναι ενεργό πρόγραμμα εξόφλησης οφειλών σε 45 δόσεις, με αντάλλαγμα τη διαγραφή έως και του 90% των προσαυξήσεων. Προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να καταβάλει τουλάχιστον επτά δόσεις… μπροστά. Με την ένταξη στο πρόγραμμα διευκόλυνσης, ο οφειλέτης εξασφαλίζει την αναστολή εκτέλεσης του πλειστηριασμού.

Με το νέο φορολογικό νόμο, ενεργοποιήθηκε και διάταξη που επιτρέπει την κατάσχεση απαιτήσεων στα χέρια τρίτων. Εάν π.χ. έχετε ακίνητο, το οποίο νοικιάζετε, αλλά έχετε και ληξιπρόθεσμες οφειλές, τότε η εφορία μπορεί να κατάσχει απευθείας το ενοίκιο και να ζητήσει τα χρήματα από τον ενοικιαστή.

Επτά απαντήσεις για τις κατασχέσεις

Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος;

Για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., τα εξής μέτρα:

α) Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.

β) Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.

γ) Κατάσχεση ακινήτων.

Πότε και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά οφειλέτη του Δημοσίου;

Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο, από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και εφόσον η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους 4 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής.

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, προς νομικά πρόσωπα και προς τρίτους, για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;

Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. υπέρ του δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους μέχρι 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων.

Η πιο πάνω ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και για οφειλές υπέρ Ο.Τ.Α.

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό, για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;

Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι των 1.000 ευρώ, μηνιαίως.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης του Δημοσίου, λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;

Όχι. Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας.

Εν τω μεταξύ ο οφειλέτης του δημοσίου μπορεί, μετά από αίτησή του, να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος.

Η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή μετά τη μεταγραφή της περίληψης της έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο όπου υφίσταται. Μέχρι τότε, η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως τότε κύριο του ακινήτου.

Μετά την επιβολή από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε τρίτο κατάσχεσης σε ακίνητο, μπορεί να επιβληθεί άλλη κατάσχεση για οφειλές προς το Δημόσιο στο ίδιο ακίνητο;

Ναι.

Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο;

Ναι, μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.

Πλειστηριασμοί: Ποιοί μπαίνουν στο… στόχαστρο!

Όσοι «κρύβονται» πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις και δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, παρότι μπορούν, αναμένεται να μπουν στο… στόχαστρο ενόψει της μερικής άρσης της προστασίας από τους πλειστηριασμούς από τις αρχές του 2014.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκινά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με γνώμονα την προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν, ή ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικά ασθενέστερων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου, οι δανειολήπτες που χαρακτηρίζονται «μεγάλα ψάρια», καθώς δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, αν και έχουν καταθέσεις ή ακόμη μεγάλη ακίνητη περιουσία πέραν της κύριας κατοικίας, είναι περίπου 15.000.

Συγκεκριμένα, εντολές πληρωμής υπάρχουν για περίπου 60.000 ακίνητα και αφορούν σε 50.000 δανειολήπτες. Από αυτά τα 26.000 είναι στεγαστικά, άρα συνδέονται με κύριες κατοικίες και από αυτά τα 15.000 εκτιμάται ότι αφορούν σε δανειολήπτες που είναι κατά σύστημα «μπαταχτσήδες».

Η ελληνική πλευρά πάντως αναμένεται να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με στόχο να προτείνει κριτήρια που θα οδηγήσουν στη σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών, κρατώντας το σχέδιο των αλλαγών όσο γίνεται πιο απλό, ενώ πηγές του υπουργείου απορρίπτουν επί του παρόντος τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.

Ισχυρό φαίνεται πως είναι το σενάριο της κατάργησης προστασίας που ισχύει για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές έως 200.000 ευρώ. Έτσι θα πάψουν να προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς ακίνητα πέραν της κύριας κατοικίας.

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και το σενάριο της μείωσης της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς με το Νόμο Κατσέλη.

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, προβλέπεται η προστασία της κύριας κατοικίας αν η αντικειμενική της αξία είναι έως 300.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ προβλέπονται προσαυξήσεις για τα προστατευόμενα τέκνα.

Ανάχωμα έναντι των πλειστηριασμών αναμένεται να αποτελέσει και το νέο μοντέλο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, που θα θεσπίσει τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης και τον ορισμό του συνεργάσιμου δανειολήπτη και θα αποτελεί ένα σύστημα κοινής αποδοχής, ώστε τράπεζες και δανειολήπτες να καταλήγουν σε πιο αποτελεσματικές ρυθμίσεις.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Διαγράφονται οφειλές έως 20.000 ευρώ
Διαγραφή-εξπρές μικρών χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο συνολικού ...
6+1 όροι για διαγραφή έως 20.000 ευρώ προς δημόσιο και τράπεζες
Τη διαγραφή χρεών μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ προς τράπεζες και ...
7.018 κατασχέσεις και πλειστηριασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στο 10μηνο για οφειλές από το ΙΚΑ
Αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις κινητής και ακίνητης ...
Από φέτος η σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων των ένστολων
Από εφέτος θα αρχίσει να υλοποιείται η σταδιακή αποκατάσταση των ...
Σάλος με την απόφαση του ΣτΕ για κατάσχεση καταθέσεων χωρίς ειδοποιητήριο-Εξαιρούνται οι μικροοφειλέτες
Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα ...
Ξεπέρασαν τις 200 οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων εισοδημάτων
Περισσότερες από 200 ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων εισοδημάτων, ...
Ειδοποίηση 30 ημερών πριν την κατάσχεση για ληξιπρόθεσμες οφειλές
Eιδοποιητήρια στους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο σε ...
Βενιζέλος: Όχι δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων
«Η προετοιμασία πάει καλά, το πλαίσιο είναι σαφέστατο: «όχι ...
Μητσοτάκης: Το δημόσιο ένας από τους λόγους που οδηγηθήκαμε στην χρεοκοπία
Αν η αναμόρφωση στο Δημόσιο είχε ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια, θα ...