Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
(upd)Σόιμπλε: Η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο
Για σημαντική πρόοδο της Ελλάδας έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της ...
Άσμουσεν (ΕΚΤ): Αναγκαίες οι δικλείδες στήριξης των τραπεζών
Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να έχουν διαθέσιμα τα μέσα για την ...
Tους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω ΕΜΣ θέλει σήμερα ο Σόιμπλε
Συμφωνία για τις αρχές που θα διέπουν την ανακεφαλαιοποίηση των ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Κόντρα Σόιμπλε-Μοσκοβισί για τη στήριξη των τραπεζών από τον ΕΜΣ

Κόντρα Σόιμπλε-Μοσκοβισί για τη στήριξη των τραπεζών από τον ΕΜΣ

Η Γερμανία τάχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου Eurogroup κατά της στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) των τραπεζών της Ευρωζώνης που θα χρειασθούν πρόσθετα κεφάλαια μετά τον έλεγχο της ευρωστίας τους το 2014 από την ΕΚΤ.

Πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων στο Eurogroup ανέφεραν ότι υπήρξε σύγκρουση μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Γάλλου ομολόγου του Πιερ Μοσκοβισί, όταν ο πρώτος ζήτησε να μην υπάρξει καμία αναφορά σε παροχή βοήθειας από τον ΕΜΣ στις τράπεζες, στο κοινό ανακοινωθέν που πρόκειται να εκδοθεί σήμερα. Με τη θέση αυτή διαφώνησε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος είχε τη στήριξη του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Η Γερμανία έκανε επίσης σαφές ότι δεν θέλει να δανείζει ο ΕΜΣ χρήματα σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα χρηματοδοτεί την εξυγίανση ή εκκαθάριση ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Είμαστε απόλυτα σαφείς ότι δεν επιθυμούμε την αμοιβαιοποίηση των τραπεζικών κινδύνων», δήλωσε ένας αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις που γίνονται στο Βερολίνο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης σημαίνουν ότι ο κ. Σόιμπλε πρέπει να έχει μία τελική εντολή για τις διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Δεν θέλουμε να βάλουμε το μαχαίρι στους λαιμούς μας. Είναι απίθανο να έχουμε συμφωνία αύριο (σ.σ.: σήμερα συζητείται στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το θέμα της στήριξης των τραπεζών)».

Το κοινό ανακοινωθέν που σχεδιάζουν οι υπουργοί Οικονομικών θα περιγράφει το σχέδιο δράσης τους μετά τους ελέγχους των τραπεζών το 2014. Ωστόσο, έχουν ανακύψει μεγάλες διαφορές απόψεων μεταξύ της Γαλλίας, η οποία θέλει ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ευρωζώνη, και τη Γερμανία, η οποία ανησυχεί ότι θα πρέπει να επωμισθεί μεγάλο μέρος του βάρους, εάν οι ασθενέστερες οικονομικά χώρες στραφούν στον ΕΜΣ.

Πολλοί θεωρούν ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ευρωζώνη ως κεντρικό στοιχείο για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Νωρίτερα εφέτος, οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι το ταμείο διάσωσής τους, ο ΕΜΣ, θα μπορούσε να προσφέρει απευθείας βοήθεια σε τράπεζες και όχι μόνο μέσω των κυβερνήσεων τους. Αυτή είναι μία βασική απαίτηση ορισμένων από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης - της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η Γαλλία συνεχίζει να πιστεύει ότι … δεν πρέπει να εξαιρέσουμε τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ΕΜΣ ως τελευταία καταφυγή». Λίγο παραπέρα, ο κ. Σόιμπλε διαφωνούσε, λέγοντας: «Η νομική θέση της Γερμανίας αποκλείει κάτι τέτοιο τώρα. Αυτό είναι πολύ γνωστό. Δεν ξέρω, αν κάποιος το έχει σημειώσει».