Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 23C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΕΚΤ: Πως θα ελέγχει το ενεργητικό των τραπεζών-Ζητά νέα μοντέλα για τα
Να αλλάξουν τα μοντέλα που χρησιμοποιούν, προκειμένου να προβλέψουν ...
Die Zeit: ΕΚΤ, η
Η ιδέα της υπερτράπεζας που θα περιλαμβάνει τα «κόκκινα» δάνεια και τα ...
ΤΧΣ: Έχει καλύψει με προκαταβολή 27,5 δισ. για τις 4 συστημικές τράπεζες
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημειώνει ότι οι Γενικές ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αγώνας δρόμου για τα «κόκκινα» δάνεια!

Αγώνας δρόμου για τα «κόκκινα» δάνεια!

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@xrimaonline.gr)

Σε… αγώνα δρόμου επιδίδονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να «ξεφορτωθούν» τα προβληματικά τους πάγια, με χρονικό ορίζοντα ως το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως ακριβώς προβλέπουν το Μνημόνιο και οι επιταγές της τρόικας.

Ο Νοέμβριος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς εντός 20ημέρου η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών καλούνται να λύσουν τον «γρίφο» των «κόκκινων» δανείων, τα οποία αποτελούν ακανθώδες πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος του πρώτου τριμήνου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στο 27,8%, έναντι 24,5% τον Δεκέμβριο του 2012 και 16% τον Δεκέμβριο του 2011. Αναλυτικότερα, οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκαν στο 22,9% (από 21,4% τον Δεκέμβριο 2012) και στα επιχειρηματικά στο 27,5% (από 23,4%). Δραματική είναι η εικόνα στα καταναλωτικά δάνεια, όπου οι καθυστερήσεις διαμορφώνονται στο 42,4% από 38,8% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η έκθεση της Blackrock για τα προβληματικά δάνεια προς το παρόν εκκρεμεί. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τα τέλη του μήνα η Blackrock θα πρέπει να αποστείλει στην Τράπεζα της Ελλάδος το σχετικό της φάκελο με το ύψος των προβληματικών δανείων. Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, οι επισφάλειες και για τις τέσσερις συστηματικές τράπεζες ανέρχονται ήδη στο 30%, ενώ σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως στην αρχή του 2013 ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s είχε προαναγγείλει πως η φετινή χρονιά θα «κλείσει» με επισφάλειες άνω του 40% για την ελληνική τραπεζική αγορά.

Δίμηνο-«φωτιά»

Ανεξάρτητα από την έκθεση της Blackrock και το πότε αυτή θα βρίσκεται στα χέρια της ΤτΕ, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας καλούνται ως το τέλος του χρόνου, όπου θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί τα τεστ αντοχής (stress test), να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

-Μέσα στο Νοέμβριο θα πρέπει να στείλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τις προτάσεις τους για το «ξεσκαρτάρισμα» του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, κίνηση, η οποία σύμφωνα με τους εταίρους μας, έχει παρουσιάσει σημαντική καθυστέρηση λόγω των συνεχών παρατάσεων.

Όπως προέκυψε κατά την πρόσφατη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας, κάθε συστημική τράπεζα καλείται να δημιουργήσει διευθύνσεις διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δηλαδή, κάθε τράπεζα θα έχει τη δική της λεγόμενη «bad bank», η οποία θα στελεχώνεται από ειδική επιτροπή, αρμόδια για την ρύθμιση των προβληματικών παγίων.

Σημειώνεται πως προ ανακεφαλαιοποίησης γινόταν λόγος για τη δημιουργία ξεχωριστών bad banks για κάθε βιώσιμη τράπεζα, ανάλογο σκηνικό με την ATEbank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Probank, ενώ τον Οκτώβριο πρώτη η Πειραιώς είχε ανακοινώσει επίσημα στο πρακτορείο Reuters ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανάλογη ενέργεια.

Επισημαίνεται ότι η Blackrock στην έκθεση της θα παρουσιάζει τις «βιώσιμες ρυθμίσεις», που θα συντελέσουν όχι μόνο να βγουν τα καθυστερούμενα δάνεια από την «επικίνδυνη ζώνη», αλλά και να διασφαλιστεί ότι θα αποπληρώνονται. Λίγες μέρες αργότερα στις 10 Δεκεμβρίου η Blackrock θα υποβάλλει και την έκθεση της για τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

-Μόλις η έκθεση της Blackrock αποσταλεί, τότε η ΤτΕ, το ΤΧΣ και οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα πρέπει επιλέξουν τις «βιώσιμες λύσεις» που τους ταιριάζουν απόλυτα.

Οι παραπάνω ενέργειες γίνονται με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να «περάσουν» τα λεγόμενα stress tests, σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το τραπεζικό σύστημα ολόκληρης της Ευρώπης.

-Μετά την ανακοίνωση των stress tests οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε κινήσεις για να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας, όπως είναι η πώληση θυγατρικών τους εντός και εκτός Ελλάδος κ.λπ.

-Τέλος, μέχρι και τη λήξη του 2013 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και των 13 συνεταιριστικών τραπεζών.

300 εκατ. από τις bad banks στο ΤΧΣ

Ετοιμάζεται η πρώτη επιστροφή κεφαλαίων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από την εκκαθάριση των «κακών» τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του κ. Προβόπουλου με τους δανειστές μας, η τρόικα δήλωσε ικανοποιημένη με αυτή την εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι τα 300 εκατ. ευρώ θα προστεθούν στα 10 δισ. ευρώ κεφαλαίων που έχει ως αποθεματικό το ΤΧΣ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι η ΤτΕ έχει καλό track record στην ολοκλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεών της.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σάλλας: Έτοιμες οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια
Οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να αρχίσουν την ...
Εγκρίθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
  Εγκρίθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη ...
Ραντεβού του ΠΑΣΟΚ με υπουργούς και ΤτΕ: Τι ζητά για ΕΝΦΙΑ και «κόκκινα δάνεια»
 Σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ...
Το πλαίσιο για τα «κόκκινα δάνεια» θέτει με απόφασή της η Τράπεζα της Ελλάδος
Τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον οι τράπεζες ...
ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ των τραπεζών και όχι των δανειοληπτών ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ για τα
Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση και ...
Τι προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα Κόκκινα Δάνεια
Το Σχέδιο του Κώδικα δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη ...
Επιμένει η ΤτΕ: Στα 5,5 δισ. ευρω οι κεφαλαιακές αναγκές των τραπεζών
Eμμένει η Τράπεζα της Ελλάδος στην αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών ...
Στην Αθήνα ο Mr Blackrock-Επαφές με Σαμαρά, Προβόπουλο-Επενδύσεις στην
Την ώρα που η έκθεση της Blackrock για τις ελληνικές τράπεζες αξιολογείται ...
Συνάντηση Προβόπουλου-τραπεζιτών με το
Της Βούλας Μαλαίνου Ανήμερα της δημοσίευσης της έκθεσης της Blackrock για ...