Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΟΟΣΑ: Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για την Ελλάδα στη διετία 2015-2016
Στήριγμα σε εξαγωγές, επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα θα βρει η ...
Κομισιόν: Με
Στην τρίτη κατηγορία των κρατών μελών της ΕΕ με "μέτρια αλλά ...
Στις 1.143 οι επενδυτικές προτάσεις για το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα ΙΙ»
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013, η διαδικασία ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

ΟΟΣΑ: SOS για την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας

ΟΟΣΑ: SOS για την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας

Η Γαλλία υστερεί έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της και πρέπει να προχωρήσει σε εκτεταμένα μέτρα για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της, προειδοποιεί έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), σημεία της οποίας αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Η 87σέλιδη έκθεση, που αποτελεί μία από τις πιο διεξοδικές επικρίσεις που έχουν γίνει από διεθνή οργανισμό σχετικά με την ανταγωνιστική αδυναμία της Γαλλίας, στέλνει σαφές μήνυμα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να μεταρρυθμίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι δεν υπήρξε «καμία σημαντική βελτίωση» στην εξωτερική θέση της Γαλλίας μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. «Επί αρκετά χρόνια, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιταχύνει την υιοθέτηση και εφαρμογή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αυτή η προσαρμογή δεν έγινε στη Γαλλία», αναφέρει η έκθεση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. 'Ανχελ Γκουρία έγραψε στην εισαγωγή της έκθεσης: «Οι προσπάθειες που προωθούνται (από την κυβέρνηση) πρέπει να ενταχθούν σε μία στρατηγική πιο εκτεταμένων και συνεκτικών θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας του γαλλικού παραγωγικού ιστού».

Ο κ. Ολάντ, ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη αντιπολίτευση στην κυβέρνησή του από τα αριστερά και τα δεξιά, επιμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το υψηλό κόστος εργασίας, να χαλαρώσει την άκαμπτη αγορά εργασίας και να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Ωστόσο, η έκθεση καταγράφει έναν κατάλογο διαρθρωτικών προβλημάτων που παραμένουν και έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη απώλεια μεριδίων της Γαλλίας στην παγκόσμια αγορά από αυτή που είχαν άλλες μεγάλες οικονομίες μετά το 2000. Ειδικότερα, η έκθεση καταγράφει μεταξύ των παραγόντων που κρατούν χαμηλά την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας το υψηλό ελάχιστο κόστος εργασίας (80% πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ), το υψηλό κόστος των δημόσιων υπηρεσιών (27,4% του ΑΕΠ), το υψηλό φορολογικό βάρος της εργασίας (50% του μισθολογικού κόστους) και το συνονθύλευμα κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης (που περιλαμβάνει 36.700 δήμους).

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι κατά κεφαλήν αποδοχές στη Γαλλία αυξήθηκαν βραδύτερα από ότι σε άλλες αναπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ, η οικονομική ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από το μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού και τα επίπεδα απασχόλησης, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζόμενων, ήταν πολύ χαμηλά. Όσον αφορά τις συντάξεις, η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει «πιο φιλόδοξα μέτρα που θα στοχεύουν σε μειώσεις δαπανών». Ειδικότερα, ζητά μία μικρότερη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων, ταχύτερη εισαγωγή μεγαλύτερων περιόδων εισφορών και μεγαλύτερη συμβατική ηλικία συνταξιοδότησης - μέτρα που έχει απορρίψει ο κ. Ολάντ στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που έκανε φέτος. Ο «ακρογωνιαίος λίθος», πρόσθεσε ο ΟΟΣΑ, για τη βελτίωση της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας είναι η περαιτέρω μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ανταγωνιστικότητα: Σταθερή στην 81η θέση η Ελλάδα
Σταθερή στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ...
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή παρά την ένδειξη εξασθένισης της Γερμανίας
Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα παραμείνει σταθερός, κατά μέσο όρο, ...
ΟΟΣΑ: Μειώθηκαν στο 33,5% του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας
Μειώθηκε το 2013 στο 33,5% του ΑΕΠ από 33,7% το 2012 το φορολογικό βάρος στην ...
Δένδιας: Δεν μπορεί το επιχειρείν να παραμένει ενοχοποιημένο
Ιδιαίτερη σημασία στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, ...
Απορρίπτει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας η Κομισιόν(;)
Έτοιμη να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2015 φαίνεται ...
Παρατάθηκε ο χρόνος υλοποίησης των ενταγμένων έργων στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια– Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων»
  Παρατάθηκε ο χρόνος υλοποίησης των ενταγμένων έργων στο πρόγραμμα ...
Σαμαράς: Χρειαζόμαστε ανταγωνιστικότητα, δημιουργία θέσεων απασχόλησης και αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών μελών για να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη
«Προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη χρειαζόμαστε ...
Στο Παρίσι o Στουρνάρας για τη Σύνοδο του ΟΟΣΑ
Στο Παρίσι έφθασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ...
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργός Οικολογίας στην νέα κυβέρνηση της Γαλλίας
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην σύντροφος του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά ...