Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Το ΣτΕ «ξεμπλόκαρε» τα έργα μεταφοράς λυμάτων των δήμων Αν. Αττικής
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενέκρινε την κατασκευή των έργων ...
Μοίρασαν λιχουδιές και χυμούς στον Πειραιά
Με χαμόγελα και παιδικές φωνές από μαθητές δημοτικών σχολειών του ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Φορείς του Πειραιά κατά της μεταφοράς λυμάτων από την Αν. Αττική στη Ψυττάλεια

Φορείς του Πειραιά κατά της μεταφοράς λυμάτων από την Αν. Αττική στη Ψυττάλεια

Ευρεία σύσκεψη των φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στέφανου Χρήστου, την Πέμπτη 07-11-2013 για το άκρως σοβαρό για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά πρόβλημα της μεταφοράς λυμάτων των Βορειοδυτικών Μεσογείων και της Νότιας Ακτής Σαρωνικού στην Ψυτάλλεια.

Αφορμή για τη σύσκεψη αποτέλεσε η υποβολή από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής φάκελου για την τροποποίηση των Περιβαλλοντικών όρων που έχουν επιβληθεί για το ΚΕΛ Ψυττάλειας και Ακροκέραμου, με φορέα υλοποίησης του έργου την ΕΥΔΑΠ και κυρίως το γεγονός ότι από το εισαγωγικό σημείωμα της υποβληθείσης μελέτης καθίσταται προφανές πως η προτεινόμενη τροποποίηση κινείται στη κατεύθυνση ικανοποίησης των σχεδίων του ΥΠΕΚΑ και της ΕΥΔΑΠ για μεταφορά των  λυμάτων των Βορειοδυτικών Μεσογείων και Νότιας Ακτής Σαρωνικού στην Ψυτάλλεια.

Στη συνάντηση μετείχαν:

ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δρίτσας Θεόδωρος, η Βουλευτής Α΄ Πειραιά της ΔΗΜΑΡ κ. Ρεπούση Μαρία, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Μελάς Παναγιώτης, η Βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαμβακά Ευγενία, η Βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΚΚΕ κ. Μανωλάκου Διαμάντω, ο Διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων Αρβανιτόπουλου Κωνσταντίνου κ. Κυριαζής Αθανάσιος, ο εκπρόσωπος της Βουλευτή Β΄ Πειραιά της ΔΗΜΑΡ Γιαννακάκη Μαρία κ. Φωτεινός Νίκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Κατσικάρης Δημήτρης, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Τσαβαρής Γιάννης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Σπυρίδων Σπύρος, Διάκος Κωνσταντίνος, Αξαρλής Γιάννης, Τσιρίδης Γιώργος, Βουδούρης Παναγιώτης και Βακάλης Ευάγγελος, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ και Δημοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού κ. Γουρδομιχάλης Γρηγόρης, Αντιπροσωπεία από τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας με τους κ.κ. Λάλλο Ιωάννη Αντιδήμαρχο, Γαβαλά Νικολέτα Αντιδήμαρχο, Κουλούκη Δημήτρη Δημοτικό Σύμβουλο και Καλλικατζάρου Έλενα Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου σε θέματα Περιβάλλοντος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Περάματος κ. Νικολαΐδης Νίκος, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, η Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΠ και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Πιττάκη Μαρία, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας κ. Τσουραμάνης Δημήτρης, οι κ.κ. Λογοθέτης Στέλιος πρώην Δήμαρχος Νίκαιας και Πειραιά, Ευθυμίου Νίκος πρώην πρόεδρος ΟΕΕΣ Σαλαμίνας, κ. Λιοσάτου Παρασκευή εκπρόσωπος της «Αττικής Συνεργασίας – Όχι στο Μνημόνιο» καθώς και η Διευθύντρια Δ/νσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Αττικής κ. Παρασκευοπούλου Αργυρώ συνοδευόμενη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Ακριβό Κωνσταντίνο και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ελέγχου, Μετρήσεων και Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά & Νήσων κ. Μέρμηγκα Κυριάκο.

Τηλεφωνικά δήλωσαν τη συμπαράσταση τους στον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά οι Βουλευτές της Β΄ Πειραιά κ. Νεράτζης Αναστάσιος και κ. Τραγάκης Ιωάννης καθώς και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ και τ. βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Καρύδης Δημήτρης, οι οποίοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δε μπόρεσαν να παραστούν στη σύσκεψη

Επίσης παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι Σαρωνικού και Παλλήνης κ.κ. Φιλίππου Πέτρος και Ζούτσος Αθανάσιος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου στην τοποθέτηση του χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό από περιβαλλοντικής απόψεως αλλά και άκρως πολιτικό το θέμα της μεταφοράς των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στον Πειραιά.

Επεσήμανε πως μια τέτοια απόφαση δεν υπηρετεί την θεμελιώδη αναπτυξιακή και πολιτική επιλογή για την αποφυγή και εξάλειψη ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων  ούτε την αρχή της  «χωροταξικής δημοκρατίας», δηλαδή της επίλυσης των προβλημάτων στην περιοχή που αυτά δημιουργούνται.

Καυτηρίασε την συμπεριφορά του ΥΠΕΚΑ και της ΕΥΔΑΠ, που προχωρούν σε αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης των λυμάτων της Αττικής χωρίς διαβούλευση με τους φορείς της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Καυτηρίασε επίσης και τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των ΟΤΑ και πολιτών της Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι πανηγυρίζουν και ανερυθρίαστα δηλώνουν ότι δεν θέλουν ΚΕΛ στην περιοχή τους γιατί θέλουν καθαρή θάλασσα και δεν τους νοιάζει για τους κατοίκους του Πειραιά, της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και διάλογος των συμμετεχόντων οι οποίοι για μια ακόμη φορά εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους σε κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στη μεταφορά των λυμάτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυττάλειας και κατέληξαν στις παρακάτω προτάσεις:

Α) να εισηγηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να μην εγκρίνει την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν επιβληθεί για το ΚΕΛ Ψυττάλειας και Ακροκεράμου με φορέα υλοποίησης την ΕΥΔΑΠ, που υποβλήθηκε από το ΥΠΕΚΑ.

Β) Να ζητηθεί από τα αρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια Αττικής η συγκρότηση επιτροπής από στελέχη των υπηρεσιών τους για την εκπόνηση ενός νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων της Αττικής.

Γ) Να κληθεί η ΕΥΔΑΠ να απέχει από κάθε ενέργεια σχετική με την πρόοδο των προτεινόμενων έργων πριν την εκπόνηση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων της  Αττικής.

Δ) Οι φορείς της περιοχής να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο για την ακύρωση κάθε απόφασης που δρομολογεί μεταφορά λυμάτων από περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ 140774/2009 «Ανανέωση, τροποποίηση, κωδικοποίηση και έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας του Νομού Αττικής (ΚΕΛ Ψυττάλειας και Ακροκεράμου), το Δίκτυο ακαθάρτων του Λεκανοπεδίου Αθηνών και τις Λιμενικές εγκαταστάσεις στον Ακροκέραμο και τη Ψυττάλεια».

Ε) Να επιδιωχθεί συνάντηση επιτροπής φορέων του Πειραιά με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη Ιωάννη.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο από το δημοτικό θέατρο Πειραιά
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου και σε ...
Οι οκτώ προτάσεις του δημάρχου Πειραιά στον πρωθυπουργό
Τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, συνάντησε ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης ...
Συνάντηση με το Ειδικό Γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ για τα λύματα στην Ψυττάλεια
Συνάντηση αντιπροσωπείας φορέων του Πειραιά με τον Ειδικό Γραμματέα ...
Θερμαινόμενοι χώροι στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά
Στη λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία των πολιτών του ...
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά χαιρετίζει
Με αφορμή την επιλογή του Πειραιά ως την πόλη που θα φιλοξενήσει την ...
Παρθενική άφιξη του κ/ζ Disney Magic Πειραιά
Το κρουαζιερόπλοιο της Disney στη Μεσόγειο με 2380 επιβάτες, κυρίως παιδιά, ...
27η Έκθεση Βιβλίου στον Πειραιά
Τις «πόρτες» της στο κοινό άνοιξε τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου, η 27η Έκθεση ...
Έναρξη δρομολογίων του Ηighspeed 6 από Πειραιά για Ίο Θήρα
Σήμερα ξεκίνησε τα θερινά δρομολόγια του το Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ HIGHSPEED 6 από ...
Πρόσκρουση δεξαμενόπλοιου σε κρουαζιερόπλοιο στον Πειραιά
Προσέκρουσε πρωινές ώρες του Σαββάτου, το Δ/Ξ ΜΑΝΤΟΥΔΙ Ν.Χαλκίδας 14 ...