Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ακλόνητη… ως προς το ζήτημα της λήψης και νέων δημοσιονομικών μέτρων, ...
ΠΟΣΠΕΡΤ: Η επέμβαση στην ΕΡΤ έγινε για να θολώσουν τα νερά με την τρόικα και τα μέτρα
Για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης κατηγορεί την κυβέρνηση ο ...
Κουβέλης: Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει στην τρόικα ότι δεν δέχεται νέα μέτρα
Να κάνει σαφές ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί τη λήψη νέων μέτρων, ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Τρόικα προς κυβέρνηση: Μέτρα θα πάρετε!

Τρόικα προς κυβέρνηση: Μέτρα θα πάρετε!

«Μην λέτε εκεί έξω ότι δεν θα πάρετε μέτρα, γιατί απλά θα τα πάρετε». Αυτό είναι το μήνυμα των τροϊκανών προς κυβερνητικούς παράγοντες και αποτυπώνει τη διάθεση της τρόικα, σε αυτό το νέο... γύρο διαπραγματεύσεων, να δείχνει διατεθειμένη να ξανανοίξει όλα τα θέματα και να αντιμετωπίσει όλα τα... «αγκάθια» που τη χωρίζουν με την ελληνική πλευρά.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι θα χρειαστούν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για να επέλθει συμφωνία με την τρόικα και ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου κυριαρχεί στις τάξεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Με το... καλημέρα έδειξαν τις προθέσεις τους οι επικεφαλής της τρόικα σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.

Εκτός από τα γνωστά "αγκάθια" που χωρίζουν τις δύο πλευρές -όπως το δημοσιονομικό κενό, το μέλλον των αμυντικών συστημάτων και το ασφαλιστικό- οι δανειστές έβαλαν ξαφνικά στο "τραπέζι" και το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση, προκαλώντας δυσφορία στο οικονομικό επιτελείο.

Την ίδια ώρα, στη διαπραγμάτευση παραμένουν τα βασικά "αγκάθια", καθώς:

-Υπάρχει τεράστιο χάσμα στην εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ ορισμένοι από τους πιστωτές το φθάνουν στα 2,9 δισ. ευρώ.

-Ο ενιαίος φόρος ακινήτων εξακολουθεί να είναι "στον αέρα".

-Δεν υπάρχει ακόμη πειστική εξήγηση για το πώς θα καλυφθεί η "τρύπα" των ασφαλιστικών ταμείων.

-Η τρόικα επιμένει στο λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες.

Ο προϋπολογισμός του 2014 «δεν βγαίνει»

Οι ελεγκτές έχουν διαμηνύσει προ εικοσαημέρου ότι ο προϋπολογισμός του 2014 «δεν βγαίνει» με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από τα τέλη του 2012 και των οποίων εκκρεμεί η εφαρμογή. Θεωρούν πως πρέπει να επιβληθούν και νέα μέτρα, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ, ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ενώ μέχρι πρότινος τόνιζε πως δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα μέτρα, ούτε για το 2014, αλλά ούτε και για το 2015-16, αφού εκτιμούσε πως «κενό» δεν υπάρχει, εσχάτως κάνει λόγο για την ανάγκη μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Εκτιμά, μάλιστα, πως το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να εξασφαλιστεί από το πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Η καθυστέρηση κατάθεσης στη Βουλή του τελικού σχεδίου οφείλεται σε αντιδράσεις των ελεγκτών, καθώς δεν πείθονται για την απόδοσή του. Τα μέτρα που συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα είναι συμπληρωματικά του γενικότερου πακέτου των μέτρων, που θα υποχρεωθεί να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός των προσεχών 15 ημερών, ώστε να «κλείσουν» ο προϋπολογισμός του 2014 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017. Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση πως το προηγούμενο μνημόνιο, του Ιουλίου, προδιαγράφει μέτρα, από τα οποία μπορούν να αντληθούν νέα έσοδα ή να προκύψουν εξοικονομήσεις δαπανών, ενώ περιέχει και τη μόνιμη πλέον δέσμευση πως εάν αποκλίνουν έσοδα και δαπάνες από τους στόχους, λαμβάνονται αυτόματα επιπλέον μέτρα.

Οι δεσμεύσεις του προηγούμενου μνημονίου

Οι δεσμεύσεις του προηγούμενου μνημονίου είναι μεταξύ των άλλων:

1. Η κατάργηση ή η μεταφορά τους στον κρατικό προϋπολογισμό των φόρων υπέρ τρίτων που εισπράττονται σήμερα. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα ενισχύσει τα έσοδα με ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ.

2. Η περαιτέρω κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου, που έχουν απομείνει για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Το μέτρο θα αφορά την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου (-30% σε σύγκριση με τους ισχύοντες στην υπόλοιπη χώρα) και την κατάργηση της έκπτωσης των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και νοσήλια. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τα εισοδήματα του 2014 που θα φορολογηθούν το 2015 και εφεξής.

3. Η αύξηση των εσόδων μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που αποτελεί μια γενική έννοια, αλλά μέσα σε αυτή μπορούν να ενταχθούν διάφορες φορολογικές παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών, είναι η φορολογία των αγροτεμαχίων, που αποτελεί νέο μέτρο και θεωρείται από το ΥΠΟΙΚ διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

4. Η χρονική επέκταση μέτρων που λήγουν, όπως η εισφορά αλληλεγγύης. Η εισφορά επιβάλλεται με το υφιστάμενο καθεστώς από το 2011 στο άθροισμα των εισοδημάτων από μισθούς ή συντάξεις, ενοίκια, τόκους, μερίσματα, με συντελεστές 1%-4%, σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Στους μισθωτούς και συνταξιούχους παρακρατείται στην πηγή, αλλά εάν έχουν και άλλα εισοδήματα (π.χ., τόκους), τότε επαναϋπολογίζεται κατά την εκκαθάριση και ο υπόχρεος πληρώνει με το εκκαθαριστικό σημείωμα τη διαφορά. Κανονικά, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία λήγει το 2015, που υποτίθεται πως θα ήταν το τελευταίο έτος επιβολής της.

5. Η μεταρρύθμιση του συστήματος των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με στόχο τη μείωσή τους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή θα εφαρμοστεί σταδιακά την 1η Ιανουαρίου, το 2014, το 2015 και το 2016, και θα είναι ουδέτερη από άποψη εσόδων και τη διατήρηση της αναλογιστικής ισορροπίας των διαφόρων ταμείων. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί διαρθρωτικό ορόσημο, που οφείλει να υλοποιηθεί το Νοέμβριο του 2013, ανέφερε η έκθεση της Κομισιόν.

6. Για τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ανακοινώσει επίσημα την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ έως το Δεκέμβριο του 2013 (ζήτημα για το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται διαφορά με την τρόικα) να διευθετήσει τις καθυστερούμενες πληρωμές προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και να μεταφέρει επιπλέον 250 ακίνητα στο ΤΑΙΠΕΔ.

7. Η πλήρης απελευθέρωση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων. Όσα έχουν απομείνει «κλειστά», θα ανοίξουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2013, μεταξύ αυτών γεωτεχνικοί, εκτιμητές, ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί για ορισμένες δραστηριότητες.

«Καίει» το ασφαλιστικό

Ποσό ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ αναζητά το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να κλείσει την "τρύπα" που θα προκύψει στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση εργοδοτικών εισφορών που ζητά η τρόικα, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση, και κυρίως από τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη τους συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν ιδιαίτερα πιεστικοί για την εφαρμογή:

-Της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 1,3 μονάδες, που θα κοστίσει στο ασφαλιστικό 350 εκατ. ευρώ ήδη από τον πρώτο χρόνο, αλλά και

-Της μείωσης των εισφορών στα ευγενή ταμεία κατά 10 μονάδες, που εκτιμάται ότι θα κοστίζει 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.


 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κυβέρνηση: Μέτρα «φωτιά» στη συμφωνία-γέφυρα για παραμονή στο ευρώ
Μέτρα «φωτιά» κυρίως για επιχειρήσεις, αγρότες και ελεύθερους ...
Παίρνει μέτρα για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση
Άρον- άρον ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέτρα για την αντιμετώπιση του ...
Οι εταίροι εμμένουν για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις
Τρόικα, μέτρα και δόσεις θα βρίσκονται στο μενού των σχέσεων ελληνικών ...
Μύλος με την επιστολή προς την τρόικα- Τι απαντά η κυβέρνηση
Για εκστρατεία παραπληροφόρησης και διασπορά ψευδών ειδήσεων ...
Εντατικό μασάζ
Μπορεί η μαραθώνια διαπραγμάτευση με την Τρόικα να είχε τελικά θετική ...
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Καταγγέλλει την κυβέρνηση για
«Δυο μέτρα και δύο σταθμά» καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΠΟΕ- ΟΤΑ σε ό,τι ...
ΣΥΡΙΖΑ: Κοινός στόχος κυβέρνησης-δανειστών είναι τα νέα μέτρα
Για κοινούς στόχους κυβέρνησης -δανειστών που οδηγούν σε νέα μέτρα και ...
Η κυβέρνηση
Διαψεύδουν κυβέρνηση και Οικονομικό επιτελείο δημοσίευμα του ...
Κύπρος: Αισιόοδξη η κυβέρνηση για τις σημερινές επαφές με την τρόικα
Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει σήμερα με την κυπριακή κυβέρνηση η ...