Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Eurobank:  Mε 20,22% το Capital Group- Το 13,58% ελέγχει η Fairfax
Η Eurobank ανακοινώνει, σύμφωνα με το άρθρο 7α (παρ. 6, περ. γ) του ν. 3864/2010, τα ...
Eurobank: Με 13% η Capital, με 8,77% η Fairfax
Σημαντικά ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank αποκτούν η Fairfax και η ...
Μέγα deal Eurobank-Fairfax για την ΕΥΠΡΟ-Παίρνει το 42% με ΑΜΚ
Σε deal με την Fairfax Financial Holdings, για αύξηση του ποσοστού της στην Eurobank Properties ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Eurobank: «Μπλόκο» της τρόικας σε Fairfax και Third Point

Eurobank: «Μπλόκο» της τρόικας σε Fairfax και Third Point

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@xrimaonline.gr)

 Τα σενάρια που παίζουν σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, η οποία ως γνωστόν, δεν μπορεί να παραμείνει εσαεί υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι πολλά… Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο έχει η τρόικα, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι εκκρεμεί η έκθεση της Blackrock για τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, που ενδέχεται να προκύψουν, παρά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση.

Η έκθεση της Blackrock φέρεται να είναι έτοιμη έως τα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο, εν συνεχεία, θα πρέπει να σταλεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των ευρημάτων της.

Παράλληλα, μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι αλλαγές στο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση, οι οποίες προς το παρόν εξετάζονται από αρμόδιους φορείς και αφορούν, κυρίως, στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank, με επίκεντρο την τιμή στην οποία μπορεί να γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (AMK).

Σημειώνεται πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ανοίξει «παράθυρο» συμμετοχής στην ΑΜΚ της τράπεζας, ωστόσο, έχει διευκρινίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η τελική απόφασή του θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες και το ενδιαφέρον που θα υπάρξει από ξένους επενδυτές.

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται έντονα πως για την Eurobank ενδιαφέρονται ξένα funds, που διαχειρίζονται σημαντικά κεφάλαια. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η Τράπεζα αποτελεί «μήλον της έριδος» για την καναδική Fairfax, η οποία πρόσφατα έχει αποκτήσει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Μυτιληναίου και για το Third Point, το οποίο εκδήλωσε ενδιαφέρον και για το 4,64% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, δύο εβδομάδες νωρίτερα, με το placement να «σαρώνει» με «πρωταγωνιστές» τους Αμερικανούς. Εκτός των funds, ως «μνηστήρας» φέρεται να εμφανίζεται και μεγάλη διεθνή επενδυτική τράπεζα.

Το ζητούμενο, λένε τραπεζικοί παράγοντες, για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank είναι οι προδιαγραφές του στρατηγικού επενδυτή. Ως προς το ύψος της ΑΜΚ, πληροφορίες αναφέρουν πως η ηγεσία της τράπεζας κάνει λόγο για 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως τα ευρήματα της έκθεσης της Blackrock δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοποιηθεί. Σημειώνεται, δε, πως αφού τα ευρήματα της έκθεσης αξιολογηθούν από την ΤτΕ, τότε η τελευταία θα ενημερώσει και τις τέσσερις συστημικές για τα ενδεχόμενα επιπρόσθετα κεφάλαια που θα χρειαστούν, στα οποία θα έχουν συνυπολογιστεί και τα κέρδη που θα έχουν προκύψει από τα business plans.

Τί θέλουν οι τροϊκανοί

Οι τροϊκανοί έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τον στρατηγικό επενδυτή, που θα επιλεχθεί για την Eurobank. Πληροφορίες λένε πως αφού έδωσαν προτεραιότητα στην ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας, στη συνέχεια έθεσαν τους όρους τους, βάζοντας ουσιαστικά «μπλόκο» στα παραπάνω funds, που φέρονται ως υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έδωσε τελεσίγραφο πως η Eurobank θα πρέπει να περάσει με διαδικασίες-εξπρές στα χέρια τραπεζικού ομίλου και όχι σε οποιοδήποτε στρατηγικό επενδυτή ή ξένο fund.

Αυτό σε πρώτη φάση, η οποία αφορά ένα μικρό ποσοστό πώλησης. Σε δεύτερη φάση, αφού τα αποτελέσματα των stress tests θα έχουν γνωστοποιηθεί, τότε η συμμετοχή μπορεί να διευρυνθεί. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία πώλησης δεν είναι σίγουρο, εάν όντως κάποια τράπεζα θα υποβάλλει προσφορά. Για την περίπτωση που δεν υπάρξει τραπεζικό ενδιαφέρον, η τρόικα δεν έχει προς το παρόν Plan B.

Αδιευκρίνιστο είναι, επίσης και αν υπάρχει και κάποιος περιορισμός σχετικά με την εθνικότητα του τραπεζικού ομίλου, δεδομένου ότι στο παρελθόν οι αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τοποθετήσεις επενδυτών από συγκεκριμένες χώρες.

Τα funds

Την ίδια ώρα, τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως κατά διαστήματα έχουν υπάρξει παρασκηνιακές συζητήσεις της ηγεσίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με στελέχη της Fairfax και του Third Point, δύο fund με ανοιχτές διαφορές, λογαριασμούς και κόντρα που κρατάει εδώ και χρόνια.

Οπότε, όπως ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές, αν δεν εμφανιστεί τρίτος ενδιαφερόμενος, η τράπεζα θα περάσει σε ένα από τα δύο funds.

Όπως είχε γράψει σε παλαιότερο δημοσίευμά του το «ΧΡΗΜΑ plus», ο κ. Watsa της Fairfax είχε καλοκαιρινές επαφές τόσο με τη νέα διοίκηση της τράπεζας όσο και με το oικονομικό επιτελείο, αφού ήθελε να ενημερωθεί για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της Eurobank.

Όπως είναι γνωστό, το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης της Eurobank παίρνει εξάμηνη παράταση. Το χρονοδιάγραμμα, που προέβλεπε την ολοκλήρωση της πώλησης ως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, παρατείνεται για την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου 2014.

Η νέα διοίκηση της τράπεζας, ωστόσο, δεν φέρεται να βιάζεται… Στόχος της αποτελεί η προσέλκυση ενός ικανού «παίκτη» στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους. Εκτός των funds, ως «μνηστήρας» φέρεται να εμφανίζεται και μεγάλη διεθνή επενδυτική τράπεζα. Πιθανό σενάριο είναι και η ύπαρξη συνδυαστικής πρότασης ελληνικών επενδυτικών σχημάτων, μαζί με ξένους επενδυτές και με συμμετοχή εγχώριων επιχειρηματιών. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη δύο επενδυτικές προτάσεις από ξένα κεφάλαια, αρκεί όμως να μην ξεφύγουν οι αποτιμήσεις.

Επισημαίνεται πως στα «ατού» της Eurobank είναι φυσικά η απόκτηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που πολλαπλασιάζει τις καθαρές αποτιμήσεις της, προσδίδει μέγεθος και ένα υγιές χαρτοφυλάκιο καταθέσεων.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μεγαλύτερη συμμετοχή στο κεφάλαιο της Eurobank η Fairfax
Αυξάνει συνεχώς τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, η Fairfax ...
Οι προτεραιότητες Καραμούζη για την Eurobank-Στηρίζουν μέτοχοι και Fairfax
«Προτεραιότητά είναι να θωρακίσουμε και να προετοιμάσουμε την ...
Η Eurobank στο επίκεντρο της συνάντησης Watsa με το οικονομικό επιτελείο
Η Eurobank και οι επενδύσεις του Fairfax βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης ...
Μεγάλου: Με μεγάλη αυτοπεποίθηση στα stress tests η Eurobank
Η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα με πλειοψηφία ιδιωτών μετόχων (σε ...
Με €1,33 δισ. συμμετέχει στην ΑΜΚ της Eurobank το σχήμα της Fairfax
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοινώνει, αναφορικά ...
Αυτές είναι θυγατρικές της Fairfax που αγόρασαν τα δικαιώματα της Eurobank Properties
Τις θυγατρικές του καναδικού fund Fairfax, που αγόρασαν 33.888.849 δικαιώματα ...
ΕΥΠΡΟ: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση από Fairfax
Η Fairfax ανακοίνωσε την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την ...
Αποχχωρεί από την Eurobank ο αναπληρωτής CEO Μιχάλης Κολακίδης
Αποχωρεί από την Eurobank ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ...
ΑΜΚ 193 εκατ. από την ΕΥΠΡΟ
Σε ΑΜΚ ύψους περίπου 193 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει η Eurobank Properties με τιμή ...