Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Επιμένει το ΥΠΑΝ στην προστασία πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς
H απελευθέρωση των πλειστηριασμών, η καλή λειτουργία του ανταγωνισμού, ...
Τροπολογία 9 βουλευτών για αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2016
Τροπολογία για την παράταση, μέχρι το τέλος του 2016, της αναστολής ...
Δεν
Δεν δέχεται η κυβέρνηση την τροπολογία της ΔΗΜΑΡ για παράταση της ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Καθησυχάζουν απτο ΥΠΑΝ για τους πλειστηριασμούς- Σιγή ιχθύος απο Κομισιόν

Καθησυχάζουν απτο ΥΠΑΝ για τους πλειστηριασμούς- Σιγή ιχθύος απο Κομισιόν

«Σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια είναι ο στόχος. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά όσοι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και εντούτοις κρύβονται πίσω από τη νομοθεσία, θα αποκαλυφθούν», σχολίασε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του με τους εκπροσώπους της τρόικας, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, στη συνάντηση αποφασίστηκε να συγκροτηθούν άμεσα τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να υπάρχει πρόταση για μια νέα ρύθμιση που δεν θα επιτρέψει να υπάρξει νομοθετικό κενό από τον Ιανουάριο του 2014.

Επίσης, όπως σχολίαζαν οι ίδιοι παράγοντες, η λύση που θα προωθηθεί «δεν θα δημοσιοποιηθεί στο μεσοδιάστημα, προκειμένου να μην δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με τα στοιχεία των τραπεζών».

Ρεν σε Χουντή: Η Επιτροπή δεν έχει ακόμα σε θέση να διατυπώσει γνώμη για την απαγόρευση των πλειστηριασμών κατοικιών στην Ελλάδα

Ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ των εφημερίδων η Τρόικα συζητάει σήμερα με Έλληνες υπουργούς το θέμα της άρσης της αναστολής πλειστηριασμών των κατοικιών Ελλήνων δανειοληπτών, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Όλι Ρεν, από τις Βρυξέλλες, σε χθεσινή, γραπτή, απάντησή του (6.11.2013) προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή δηλώνει ότι «Η Επιτροπή, για να εφαρμοστεί το βέλτιστο πρότυπο αντιμετώπισης του προβλήματος, ζήτησε λεπτομερή στοιχεία από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές σχετικά με τις παραμέτρους των ανεξόφλητων χρεών. Η Επιτροπή θα είναι σε θέση να διατυπώσει τη γνώμη της αφού λάβει τα αιτηθέντα στοιχεία».

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του κ. Ρεν, ο οποίος παρά τα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε ο Ν. Χουντής και παρά το γεγονός ότι σήμερα συζητιέται το θέμα με την Τρόικα, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πλήρης ερώτηση και απάντηση έχει ως εξής: Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-010813/2013 προς την Επιτροπή Nikolaos Chountis (GUE/NGL) Θέμα:

Συζήτηση για την άρση της αναστολής πλειστηριασμών των κατοικιών δανειοληπτών στην Ελλάδα Η συζήτηση για την άρση της αναστολής πλειστηριασμών των κατοικιών δανειοληπτών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις 22.8.2013, δήλωσε ότι «η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξ’ αιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως».

Με δεδομένο ότι η προθεσμία που ορίζει ο νόμος 4128/2013 σχετικά με την αναστολή των πλειστηριασμών για απαιτήσεις μέχρι 200 000 ευρώ εκπνέει στις 31.12.2013, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Γίνονται συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με αυτό το ζήτημα; Ποιες είναι οι προτάσεις με τις οποίες προσέρχεται η Επιτροπή, ως μέλος της τρόικα, στις σχετικές συζητήσεις, ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια, το όριο των 200 000 ευρώ, κ.α.;

2. Συμφωνεί με τις εκτιμήσεις ότι τυχόν απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα δημιουργήσει επιπλέον ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες ύψους 8-10 δις ευρώ; Αν ναι τι θα προτείνει για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών; Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής (6.11.2013) Ως αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2013, και προκειμένου να βρεθεί μια εύλογη λύση για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση, δυνάμει της παραγράφου 3.7 του μνημονίου συμφωνίας (ΜΣ) απαιτήθηκε από τις ελληνικές αρχές να καταρτίσουν, σε διαβούλευση με το προσωπικό των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, ένα νέο «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης» για άτομα με χαμηλό εισόδημα που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο διακανονισμός του μη βιώσιμου χρέους των νοικοκυριών.

Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη θεσπίσει τις αναγκαίες κανονιστικές ρυθμίσεις ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το εν λόγω «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης», όπως συμφωνήθηκε στο ΜΣ/ΜΟΧΠ. Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί ως μηχανισμός ασφάλειας (back stop) για τα νοικοκυριά που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις οφειλές τους λόγω της επιδείνωσης της μακροοικονομικής κατάστασης. Η σκοπιμότητα λήψης περαιτέρω μέτρων για τη διευκόλυνση του διακανονισμού του χρέους και οι επιπτώσεις τους για τις ελληνικές τράπεζες θα συζητηθούν με τις αρχές κατά την επόμενη αποστολή ελέγχου, τον Νοέμβριο του 2013.

Η Επιτροπή, για να εφαρμοστεί το βέλτιστο πρότυπο αντιμετώπισης του προβλήματος, ζήτησε λεπτομερή στοιχεία από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές σχετικά με τις παραμέτρους των ανεξόφλητων χρεών. Η Επιτροπή θα είναι σε θέση να διατυπώσει τη γνώμη της αφού λάβει τα αιτηθέντα στοιχεία.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σιγή ιχθύος απο Τζιτζικώστα για τα της ηγεσίας της ΝΔ
Απέφυγε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ...
Παρατείνεται ως τος 30/9 η αναστολή πλειστηριασμών
Ως στις 30/9 παρατείνεται το προσωρινό καθεστώς αναστολής ...
Επιτροπή κεφαλαιαγοράς: Άρση της αναστολής εξαγορών μεριδίων Α/Κ
Την άρση της αναστολής εξαγορών μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ...
Διαμαρτυρία στο Ειρηνοδικείο Πειραιά το μεσημέρι κατά των πλειστηριασμών κατοικιών
Με το σύνθημα «Όχι άλλοι άστεγοι στον Πειραιά!», η «Κίνηση ενάντια ...
Ιδού τα μέτρα της Κομισιόν για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών
  Στη δημοσιότητα έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους κανονισμούς για τη ...
Χωρίς συμφωνία η συνάντηση με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς
Παραμένει το αδιέξοδο για τα κριτήρια σχετικά με τους πλειστηριασμούς ...
Η Κομισιόν διαψεύδει τους FT: Το ΤΑΙΠΕΔ υπάγεται στις ελληνικές αρχές
Η κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ ανήκει στις ελληνικές αρχές, ξεκαθαρίζει η ...
Καράογλου:  Δεν γίνονται δεκτές οι τροπολογίες για την αναστολή των πλειστηριασμών
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει δεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες ...
ΔΗΜΑΡ:
Τη διατήρηση της αναστολής όσον αφορά στους πλειστηριασμούς πρώτης ...