Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 6C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Άγνωστη λέξη οι «διακοπές» για το ¼ των Ελλήνων
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, 1 στους 4 Έλληνες (26%) δεν σκοπεύει να πάει ...
Με την πρώτη ευκαιρία σύνταξη οι Έλληνες…
Με την κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης οι Έλληνες εργαζόμενοι (σε ...
Χρυσή Αυγή: Τρόφιμα και ρούχα μόνο για Έλληνες
Η αποτυχημένη προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να οργανώσει το «συσσίτιο ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Μόνο 1 στους 3 Έλληνες είναι ικανοποιημένος από τη ζωή του

Μόνο 1 στους 3 Έλληνες είναι ικανοποιημένος από τη ζωή του

Μόνο ένας στους τρεις Έλληνες είναι ικανοποιημένος από τη ζωή του, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που αποκαλύπτει το ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης στην ευημερία των πολιτών.   

Τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα σε δείγμα 1.000 ανθρώπων από 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Οι πολίτες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν από το 1 ως το 10 την ικανοποίησή τους από τη ζωή και τα αποτελέσματα αντανακλούν την ζοφερή πραγματικότητα.  

Από το σύνολο έντεκα κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν για να μετρηθεί η ευημερία των πολιτών, η χώρα μας βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο των 34 αναπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ  μόνο στα τρία από αυτά (κατάσταση υγείας, ισορροπία εργασίας - ζωής και προσωπική ασφάλεια), ενώ είναι κάτω από το μέσο όρο στα υπόλοιπα οκτώ: εκπαίδευση και δεξιότητες, εισόδημα και πλούτος, ενασχόληση με τα κοινά, θέσεις εργασίας και αποδοχές, κοινωνικές διασυνδέσεις, κατοικία, υποκειμενική ευημερία και ποιότητα του περιβάλλοντος.

Εκτός από την Ελλάδα, τις χαμηλότερες βαθμολογίες, σε όρους μιας γενικής αίσθησης ευημερίας, που περιλαμβάνει την ικανοποίηση από τη ζωή, έχουν η Χιλή, η Εσθονία, η Ουγγαρία, το Μεξικό, η Πορτογαλία και η Τουρκία.

Η μεγαλύτερη επίπτωση της κρίσης, επισημαίνει η έκθεση, προέκυψε από τη μείωση της απασχόλησης και την επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Η κακή κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση είχε μεγάλη επίπτωση στην ικανοποίηση των Ελλήνων από τη ζωή τους. Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από τη ζωή τους μειώθηκε από 59% το 2007 σε 34% το 2011, το χαμηλότερο ποσοστό στον ΟΟΣΑ.    

Κατά τη διάρκεια του οικονομικού Γολγοθά , οι Έλληνες απώλεσαν και την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία. Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση μειώθηκε από το 38% στο 13% μεταξύ των ετών : 2007 και 2012. Το 31% των Ελλήνων ανέφερε επίσης ότι απασχολείται σε ένα κακό εργασιακό περιβάλλον, ποσοστό που είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.        

Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό επηρεάστηκε πάρα πολύ από την κρίση, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ευημερία

Μεταξύ 2007 και 2011 η σωρευτική μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Ελλάδα ήταν 23%. Την ίδια στιγμή το 31% των Ελλήνων υποστηρίζει ότι απασχολείται σε κακό εργασιακό περιβάλλον. Επιπλέον, καταγράφεται μεγάλη μείωση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων στους θεσμούς και στον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία. 

Οι διαφορές στην ευημερία μεταξύ των δύο φύλων, που κατά κανόνα είναι υπέρ των ανδρών, μειώθηκαν στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ - και την Ελλάδα - τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, είναι ακόμη λιγότερο πιθανό οι Ελληνίδες να έχουν μία αμειβόμενη θέση απασχόλησης ή να εκλεγούν στο κοινοβούλιο.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Κακές» εργασιακές συνθήκες για 8 στους 10 Έλληνες
Δραματικά είναι τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για τις εργασιακές ...
1 εκατ. θέσεις εργασίας σε... 20 χρόνια
«Μαύρα» είναι τα σύννεφα στον πολύπαθο τομέα της απασχόλησης με τις ...
«Οι Έλληνες ψάχνουν δουλειά σε Γερμανία-ΕΕ»
Την πραγματικότητα σχετικά με την κατάσταση, που βιώνουν οι Έλληνες ...
1 στους 3 δανείζεται για να πληρώσει τους λογαριασμούς
Σύμφωνα με έρευνα της ολλανδικής εταιρείας έρευνας αγοράς Trendbox για ...
Μείον 34.999 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα
Μείωση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον μήνα Οκτώβριο ...
Διαδικτυακή καμπάνια από τους Έλληνες της διασποράς (βίντεο)
Υπό τον τίτλο «I Am One Greece» «τρέχει» μια διαδικτυακή καμπάνια για την ...
Εννέα στους δέκα δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση
«Σφαλιάρα» στην διακυβέρνηση της χώρας από τους Έλληνες  πολίτες ...
Ο δεύτερος πιο χαρούμενος λαός στην Ευρώπη οι Έλληνες
Ο δεύτερος πιο χαρούμενος λαός στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες σύμφωνα με ...
Αυξάνεται η οργή των Ελλήνων πολιτών
Τρεις στους δέκα Έλληνες είναι οργισμένοι ή αγανακτισμένοι από την ...