Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Τσίπρας: Υπνοβάτης της λιτότητας η Μέρκελ
Την ανάγκη αλλαγής πολιτικής στην Ευρωζώνη και στις χώρες του ...
«Φωνές» Μπαρόζο για τη λιτότητα στην Ευρωζώνη αλλά…
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός με τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην ...
Τσίπρας: «Να γίνει συμμαχία των χωρών του Νότου»
Συμμαχία των χωρών του Νότου απέναντι στη γερμανική κυριαρχία στην ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Α. Τσίπρας: «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη»

Α. Τσίπρας: «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη»

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο Όστιν στο Τέξας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι Ελλάδα δεν πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στις ΗΠΑ με την ιδιότητα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, προκειμένου να συμμετάσχει σε διήμερο συνέδριο που διοργανώνεται από το LBJ School of Public Affairs του Πανεπιστημίου του Τέξας με θέμα «Μπορεί να διασωθεί η Ευρωζώνη;».

«Η ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος. Οι Συνθήκες και οι Χάρτες της είναι εσφαλμένες. Και πρέπει να αλλάξουν θεμελιωδώς» σημείωσε αναφέροντας ότι «έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν». Σύμφωνα με τον ίδιο, το αντίθετο θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα όπως διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμό, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων.

«Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη» σημείωσε και παρέθεσε ακόμη  ένα λόγο για τον οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και αυτός είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Μία  έξοδος της  Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε  κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που, κατά βάθος, όλοι γνωρίζουν» ανέφερε και πρόσθεσε πως αν μια  χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος;

«Είναι μια διαδικασία που, έτσι και ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί. Δεν έχει σημασία αν αποχωρεί εθελοντικά, ή την πετάνε εκτός» είπε στην ομιλία του.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της τρόικας στις χώρες της κρίσης.

«Αναμένουμε τη συγκρότηση μιας Εξεταστικής Επιτροπής ή Υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή, καθώς και δυνατότητα κλήσης όλων των εμπλεκομένων μερών, περιλαμβανομένων τέως και νυν Πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών στις χώρες της κρίσης, κεντρικών τραπεζιτών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας την αναφορά του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον οποίο κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που έχει συμβεί στις χώρες που ακολούθησαν τις πολιτικές της τρόικα.

«Είμαστε σύμφωνοι με αυτή τη θέση και θα συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει επίσης να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα» ανέφερε και πρόσθεσε:«Εάν κάποιος όπως αναφέρει πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, Γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος; Οι Ευρωπαίοι πολίτες εν όψει των Ευρωεκλογών θα απαιτήσουν και θα πρέπει να έχουν καθαρές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βενιζέλος: Το email Παπανδρέου για το δημοψήφισμα με έστειλε στην κλινική
  Τις δραματικές στιγμές του Νοεμβρίου του 2011 όταν η Ελλάδα βρέθηκε ...
Ζακ Ντελόρ: Δεν μετανιώνω για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
Δεν μετανιώνει για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τονίζει ο ...
Πως αντιμετώπισε η Ε.Ε., την κρίση στην Ελλάδα, στις αρχές του μνημονίου
«Η βασική αιτία για την οποία η Ελλάδα δεν προχώρησε σε “κούρεμα” του ...
Κεδίκογλου για τη συνάντηση Τσίπρα-Ρεν
«Φανταζόμαστε πως ο κ. Τσίπρας ανέλυσε στον Όλι Ρεν τις θέσεις του ...
Στο Τέξας για ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας
Ομιλία σε συνέδριο που διοργανώνεται από το LBJ School of Public Affairs του ...
Θλιβερή πρωτιά στην ανεργία καταγράφει σταθερά η Ελλάδα
Παραμένει η υψηλότερη ανεργία σε όλη την ευρωζώνη στην Ελλάδα, με 27,6% , ...
Το αύριο έχει ήδη ξημερώσει (άποψη)
του Αριστείδη Αποστόλου (apostolou@attikipress.gr) Ξεκάθαρος ήταν ο πρόεδρος της ...
Στη Μαδρίτη ο Αλ. Τσίπρας την Πέμπτη
Στην Ισπανία θα μεταβεί την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης ...
Οι αιτίες της κρίσης του ευρώ
«Για να επιζήσει η ΕΕ θα πρέπει να επιτραπεί η έξοδος χωρών από την ...