Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τρόικα: Σήμερα στην Αθήνα, από αύριο τα μεγάλα
Σήμερα καταφτάνουν στην Αθήνα οι εκπροσώποι των θεσμών, από αύριο ...
Η κυβέρνηση
Διαψεύδουν κυβέρνηση και Οικονομικό επιτελείο δημοσίευμα του ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Κινητικότητα στο Μαξίμου-Αύριο η τρόικα στην Αθήνα

Κινητικότητα στο Μαξίμου-Αύριο η τρόικα στην Αθήνα

Αυξημένη κινητικότητα σημειώνεται στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της άφιξης των δανειστών μας. Η τρόικα καταφτάνει στην Αθήνα αύριο, Τρίτη, προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Τα ανοιχτά "μέτωπα" δυσκολεύουν τις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών. Οι τροικανοί κάνουν λόγο για αναγκαία επιβολή και νέων μέτρων, ζήτημα, το οποίο βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη την ελληνική πλευρά, με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και σύσσωμη την κυβέρνηση της χώρας να διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα.

Η διαφωνία των ελεγκτών με το Μαξίμου έγκειται στο δημοσιονομικό κενό. Πηγές του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 θα είναι μικρότερο από 500 εκατ., μένει όμως να πειστεί γι' αυτό και η τρόικα. Πάντως, φαίνεται να υποχωρεί η τρόικα στην εκτίμησή της για το δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο πλέον το προσδιορίζει κάτω από τα 2 δισ., σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας.

Η κυβέρνηση ωστόσο εξετάζει το ενδεχόμενο μετάθεσης της λήψης πρόσθετων μέτρων για το δημοσιονομικό στα μέσα του 2014, μέσω της κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού, σε περίπτωση που οι δανειστές εξακολουθήσουν να τοποθετούν στα 2 δισ. ευρώ τη δημοσιονομική απόκλιση.

Η κυβέρνηση θα διασφάλιζε με την κίνηση αυτή ομαλές συνθήκες ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου 2014 και της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., κερδίζονταν πολύτιμο πολιτικό χρόνο.

Θέλοντας μάλιστα να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στην τρόικα, ήδη κινείται προς την κατεύθυνση λήψης διαρθρωτικών μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα ύψους 500 εκατ.

-Έσοδα 200 εκατ. περίπου από την σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας καπνού, τσιγάρων και ποτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

-100 εκατ. περίπου θα εξοικονομηθούν από την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους φορείς του Δημοσίου.

-Τουλάχιστον 100 εκατ. αναμένονται από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης (π.χ. από τα 50.000 πρόσωπα που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό στο διάστημα 2009-2011).

-Εξοικονόμηση αναμένεται από τον νέο γύρο καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών.

Τα «αγκάθια»

 Πέρα από το δημοσιονομικό κενό, στις συζητήσεις των δύο πλευρών κυριαρχεί και το ζήτημα των προαπαιτούμενων με βασικό «αγκάθι» τις αμυντικές βιομηχανίες.

Η διαφορά απόψεων με την τρόικα διαφαίνεται και από το γεγονός ότι δεν έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση του υπουργείου Οικονομικών και Άμυνας.

Ενεργό είναι επίσης και το μέτωπο του Δημοσίου, δηλαδή το καθεστώς διαθεσιμότητας με την αναγκαία συμπλήρωση του αριθμού των 12.500 υπαλλήλων του πρώτου «κύματος», αλλά και με τον καθορισμό και του δεύτερου κύματος των επίσης 12.500 υπαλλήλων. Θα πρέπει επίσης να οριστικοποιηθεί η απόλυση 4.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013.

Επιπρόσθετα, έχουν σταλεί οδηγίες προς τις ΔΕΚΟ ώστε να δώσουν στοιχεία για το εάν έχουν εφαρμόσει το Ενιαίο Μισθολόγιο, αλλά και όχληση του υπουργείου Οικονομικών προς τα άλλα υπουργεία που εποπτεύουν μεγάλες ΔΕΚΟ, έτσι ώστε να εφαρμοστούν οι διατάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, το κέρδος από την πιστή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ δεν αναμένεται να είναι πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί γρήγορα και επομένως παραμένει αμφίβολος ο χρόνος κατά τον οποίο το όποιο όφελος θα καταστεί μετρήσιμο.

Ανεξάρτητα όμως από το ύψος των μέτρων που θα κλείσουν το κενό του 2014, όποιο κι αν είναι αυτό, τα ήδη ψηφισμένα μέτρα, που αποτυπώνονται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού φέρνουν επιβαρύνσεις 2,1 δισ. ευρώ σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και στις επιχειρήσεις.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ, καθώς καταργείται το αφορολόγητο, καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές, ενώ συνεχίζεται -τουλάχιστον ως το 2016- η επιβολή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης 1 ως 4% για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Επιβαρύνσεις φέρνει και η κατάργηση της έκπτωσης για τη συλλογή αποδείξεων, η αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια, κυρίως για τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και η αύξηση στη φορολογία ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών από το 20% στο 26%.

ΣΥΡΙΖΑ: Είναι ήδη ψηφισμένα οριζόντια μέτρα 2 δισ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τον λαό, καθώς ήδη έχει ήδη ψηφίσει οριζόντια μέτρα ύψους 2 δισ. και αναφέρει ότι «για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ (2.831 εκατ. ευρώ) για το 2014 έχουν προβλέψει (ν. 4093/12-11-2012 ΦΕΚ Α 222) στο Μεσοπρόθεσμο 2013-2016 (σελ. 27 στο ΦΕΚ Α 222/12-11-2012), μέτρα εξοικονόμησης-περικοπών από μισθούς-συντάξεις-περίθαλψη-κοινωνικά επιδόματα ύψους 2.024 εκατ. ευρώ και μέτρα από πρόσθετη φορολόγηση 2.162 εκατ. ευρώ (σελ. 32 ΜΠΔΣ 2013-2016)». «Τα μέτρα αυτά, συνολικού ύψους 4.186 εκατ. μόνο για το 2014, τα εισηγήθηκε και τα ψήφισε η τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)», συμπληρώνει και σημειώνει ότι «μόνο από συντάξεις έχουν προβλέψει περικοπές ύψους 563 εκατ. μόνο για το 2014!

Νέο «μαχαίρι» 20% στο εφάπαξ

 Οι διαρροές για νέο ασφαλιστικό με περικοπές συντάξεων στα ευγενή ταμεία και για επώδυνες αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις, οι οποίες στη συνέχεια διαψεύδονται, εντάσσονται, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, στο γνωστό «παιχνίδι» της δημιουργίας… καταστροφής, για να περάσει πιο εύκολα  στην κοινή γνώμη, ένα από αυτά τα μέτρα που διαρρέουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για το νέο «μαχαίρι» (το τέταρτο εάν δεν έχουμε χάσει τον λογαριασμό) στο εφάπαξ.

Το θέμα των εφάπαξ θα βρεθεί και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να προαναγγέλλει το νέο «μαχαίρι», το οποίο τουλάχιστον θα είναι της τάξεως του 20%. Το «ψαλίδι» στο εφάπαξ με τη νέα μείωση ανέρχεται πλέον στο 60%!

Η τρόικα φαίνεται διατεθειμένη, πριν ζητήσει σκληρότερα μέτρα για το ασφαλιστικό, να δώσει περιθώριο μερικών μηνών για να δει τι αποτέλεσμα θα έχουν τα μέτρα που παίρνει το υπουργείο Εργασίας, με επίκεντρο τα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας να καλύψει μέρος της «μαύρης τρύπας», προκειμένου να αποφύγει τελικά τόσο το «ψαλίδι» στις συντάξεις όσο και τις παρεμβάσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Έκτακτη σύνοδο θα πραγματοποιήσουν αύριο, Σάββατο, οι πρυτάνεις των ...
Επιστρέφει η τρόικα(;)
Ενδέχεται η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα αύριο, Τρίτη, σύμφωνα με ...
Στο «νήμα» οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Στην «τελική ευθεία» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εισήλθε από ...
Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου-Μεγαλώνει το χάσμα... στις διαπραγματεύσεις!
Βαρύ είναι το κλίμα στο Μαξίμου την επομένη της επανέναρξης των ...
Με πακέτο διαρθρωτικών παρεμβάσεων ξαναϋποδέχονται την τρόικα
Η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την ...
Έρχεται το ασφαλιστικό για να «ισοφαρίσουν» με τα 500 εκατ. του δημοσιονομικού κενού
Επ’ ‘ώμου προσπαθεί να πάρει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, το ...
Αύριο η τρόικα στο ΥΠΟΙΚ- Με κομμένη την ανάσα ως το Σ/Κ η κυβέρνηση
Στο υπουργείο Οικονομικών μεταβαίνουν εκ νέου αύριο το απόγευμα οι ...
Αύριο «πιάνουν» τη διαθεσιμότητα οι τροϊκανοί
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα βρεθεί αύριο η ...
Επανέρχονται ,από αύριο, οι επικεφαλής της τρόικας για τη συνέχιση του ...