Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο για 12 μήνες, ...
«Κολλημένοι» με το internet και «κουτσομπόληδες» οι στρατεύσιμοι
Τάσεις εθισμού στο διαδίκτυο παρουσιάζει το 7% των συμμετεχόντων σε ...
Παράγινε το κακό με το μήνυμα - απάτη στο Διαδίκτυο… από την αστυνομία
Μετά από όλο και περισσότερα κρούσματα, η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

«Το πάρτι τελείωσε, δεν υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο»

«Το πάρτι τελείωσε, δεν υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο»

«Δεν υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο - το πάρτι τελείωσε», δήλωσε ο διευθυντής της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, από το βήμα του 3ου Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση διαδικτυακών συμπεριφορών υψηλού κινδύνου.

Ο κ. Σφακιανάκης προειδοποίησε όσους χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για παράνομες δραστηριότητες, δηλώνοντας: «Τέρμα οι εκβιασμοί, υπάρχει αστυνομία, υπάρχει κράτος, υπάρχει έλεγχος».

Παράλληλα, έκανε αναφορά και στον κοινωνικό ρόλο της υπηρεσίας, ενημερώνοντας πως σε 8 λεπτά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να εντοπίσει τον χρήστη του Ίντερνετ που θέλει να αυτοκτονήσει - χρόνο ρεκόρ για τον οποίο υπήρξε βράβευση μάλιστα από το FBI!

Αναφορικά με τη χρήσης του Ίντερνετ από παιδιά και το φαινόμενο της εξάρτησης από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, είπε πως «είναι παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο εμφανίζεται και στην Ελλάδα με τις κύριες αιτίες εθισμού να είναι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης». Στο νοσοκομείο Παίδων νοσηλεύονται 90 παιδιά με συμπτώματα εθισμού στο Ίντερνετ, με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να δέχεται καθημερινά από γονείς αναφορές περιστατικών εθισμού.

Στην Ελλάδα 3.966.380 άνθρωποι είναι χρήστες του Facebook, με σύνδεση άνω των 2,5 ωρών ημερησίως κατά μέσο όρο, τη στιγμή που οι ειδικοί επιμένουν ότι η χρήση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη 1,5 ώρα.

Δεύτερη αιτία εθισμού είναι η ενασχόληση με ένα διαδικτυακό παιχνίδι, με τον εθισμό να μην αποτελεί πρόβλημα μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πληροφορική τεχνολογία κατέστησε δυνατή τη διάπραξη ενός φάσματος εγκληματικών πράξεων, οι οποίες απαιτούν εξειδίκευση και αυξημένη κατάρτιση. Το σύγχρονο έγκλημα φαίνεται να μεταλλάσσεται συνεχώς από την κλασσική του μορφή προς το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Το έγκλημα στο διαδίκτυο είναι μεγάλο και σοβαρό, είπε ο κ. Σφακιανάκης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα παιδιά και αναφέροντας την αποπλάνηση ανηλίκου (διαδικασία κατά την οποία οι «κυνηγοί», προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι, χρησιμοποιούν τα chat rooms, τα social media και άλλους χώρους διαδικτυακής επικοινωνίας για να προσελκύσουν παιδιά), την παιδική πορνογραφία, και το Cyberbullying (επαναλαμβανόμενη παρενόχληση μέσω ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας). Από το 2006 μέχρι σήμερα, η ελληνική αστυνομία έχει συλλάβει 818 παιδόφιλους.  «Η παιδοφιλία στην Ελλάδα δεν έχει μέλλον», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.

Το Ίντερνετ προσφέρεται για τη διεξαγωγή πληθώρας απατών και παραβίασης προσωπικών δεδομένων: Ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανέφερε περιστατικό που συνέβη στο εξωτερικό, όπου μέσω διαδικτύου έγινε αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή ασθενούς που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να καταλήξει, ή στην Ελλάδα, όπου δικηγόρος ενέδωσε στις δελεαστικές προτάσεις απατεώνων για οικονομικά οφέλη, χάνοντας 413.000 ευρώ. Επίσης, πριν από δύο ημέρες αναφέρθηκε στην υπηρεσία περιστατικό όπου κάποιος έχασε ένα εκατ. ευρώ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ημερίδα: Μετά το τροχαίο τι;
Υπάρχει μια χώρα που στη δεκαετία 2001-2010, κατάκτησε την πρώτη θέση στην ...
Επανεμφάνιση της 17Ν με Ξηρό-Γιωτόπουλο (βίντεο)
Μετά την εμφάνιση του καταζητούμενου Χριστόδουλου Ξηρού μέσω βίντεο ...
Οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο για τη σύλληψη του Μ. Λιάπη
Η είδηση ότι ο Μιχάλης Λιάπης συνελήφθη, καθώς οδηγούσε με πλαστές ...
Ανάρτηση στο διαδίκτυο κινητοποίησε την Εισαγγελία
Υπό την προεδρία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη ...
Απάτη μέσω SMS υπόσχεται εκατομμύρια και χρεώνει χιλιάδες ευρώ…
Προσοχή συστήνει η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στους ...
Δεσμευτικές προσφορές για το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Την κατάθεση  τριών (3) τελικών δεσμευτικών προσφορών για το έργο ΣΔΙΤ ...
Η Έλενα Ράπτη στην 115 Πτέρυγα Μάχης
Σε ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο με αντικείμενο «Μέτρα ...
EBU: «Για την ένωση η ΕΡΤ υπάρχει ακόμη»
«Για εμάς η ΕΡΤ υπάρχει ακόμη» δήλωσε η γενική διευθύντρια της ένωσης ...
Βίντεο στο διαδίκτυο καλεί τους τουρίστες στην… άλλη Ελλάδα
Ένα όμορφο βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο διαφημίζοντας τις ομορφιές ...