Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
«Εκτός ρύθμισης τα περισσότερα κόκκινα δάνεια»
«Περιμένοντας την ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αυξήθηκαν ...
Η ρύθμιση για στεγαστικά και ενυπόθηκα δάνεια
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις ρυθμίσεις των ...
Αυτοί είναι οι όροι για τα στεγαστικά και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Το «πράσινο φως» στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Στο 75% τα νοικοκυριά με «κόκκινα» στεγαστικά φέτος

Στο 75% τα νοικοκυριά με «κόκκινα» στεγαστικά φέτος
Όπως εκτιμάται, όσοι έλαβαν δάνειο (κυρίως στεγαστικό) από το 2008 και μετά αδυνατούν να το εξυπηρετήσουν, καθώς είναι κατά πλειοψηφία νέοι 30-40 ετών και σήμερα άνεργοι
Στο «κόκκινο» βρίσκονται δύο στα τρία νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια, που περνούν στην κατηγορία των υπερχρεωμένων και δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) της ΓΣΕΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια εκτοξεύθηκαν φέτος στο 75% (ιδιοκτητών μόνο πρώτης κατοικίας), με πιστωτικές κάρτες αγγίζουν το 15% και με καταναλωτικά δάνεια το 10%. Αυτό συνιστά διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές της κρίσης.
Το 2011, για παράδειγμα, οι υπερχρεωμένοι είχαν κατά κύριο λόγο πάρα πολλά καταναλωτικά δάνεια και πάρα πολλές πιστωτικές. «Ο εφιάλτης της υπερχρέωσης μπαίνει στα σπίτια των... νοικοκυραίων που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο και λόγω μείωσης μισθών - συντάξεων αλλά και ανεργίας αδυνατούν να αποπληρώσουν», εξηγεί η πρόεδρος της ΕΕΚΕ, Ιωάννα Καρανδινάκη.
Το προφίλ 
Η μεγάλη πλειοψηφία των υπερχρεωμένων δανειοληπτών (βάσει των καταθέσεων αιτήσεων εξωδικαστικών συμβιβασμών) είναι έγγαμοι (66,67%) και σε παραγωγικές ηλικίες (52% 30-50 ετών) αλλά άνεργοι (35,35%). Οι αμέσως επόμενες κατηγορίες είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι (26,01%) και συνταξιούχοι (16,67%). Το μέσο μηνιαίο ατομικό εισόδημα των άγαμων υπερχρεωμένων είναι 800 ευρώ, το μέσο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα των εγγάμων είναι 1.250 ευρώ. Η πλειοψηφία έχει παιδιά κάθε ηλικίας, ιδιόκτητη κατοικία (65,12%) και αυτοκίνητο (58,53%).
Οι πέντε νομοί με τα περισσότερα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Κιλκίς και Αχαια. Από τους 8.000 υπερχρεωμένους δανειολήπτες που προσήλθαν στα τοπικά παραρτήματα της ΕΕΚΕ την τριετία 2011-2013 το 48,7% έχει καταναλωτικά, το 28,8% πιστωτικές και το 19,8% στεγαστικά. Όσον αφορά, ωστόσο, στο ύψος (αξία) αυτών των δανείων το 61,68% είναι στεγαστικά, το 31,25% καταναλωτικά και μόλις το 4,98% πιστωτικές κάρτες. Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη ξεπερνά τις 90.000 ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο κάθε ένας βαρύνεται με 4,43 δάνεια.
Χορηγήσεις 
«Τα στοιχεία αποτυπώνουν ανάγλυφα τον διαγκωνισμό των τραπεζών σε χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, με ελάχιστη άσκηση πιστωτικού ελέγχου», επισημαίνει η ΕΕΚΕ, κάνοντας λόγο για «πολλές περιπτώσεις εξόφθαλμης ανισορροπίας ύψους δανείων και εισοδημάτων του δανειολήπτη ειδικά στην ελληνική επαρχία» (π.χ. ύψος δανείων 250.000 ευρώ σε δανειολήπτη με εισόδημα 9.000 ευρώ). Όπως εκτιμάται, όσοι έλαβαν δάνειο (κυρίως στεγαστικό) από το 2008 και μετά αδυνατούν να το εξυπηρετήσουν, καθώς είναι κατά πλειοψηφία νέοι 30-40 ετών και σήμερα άνεργοι.
Την ίδια στιγμή, οι υπερχρεωμένοι με κατάθλιψη ξεπερνούν το 45% στα αστικά κέντρα και πολύ περισσότερο στην ελληνική επαρχία. Σκιαγραφώντας αυτό το περιβάλλον, τα στελέχη της Ένωσης έκρουσαν χθες τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως αν αρθεί το προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία και αποδυναμωθεί ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (έχει καταργηθεί - υποστηρίζουν - ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τις τράπεζες) είναι ορατός ο κίνδυνος να ακολουθήσει «πλημμύρα κατασχέσεων».
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στον «αέρα» τα σπίτια χιλιάδων φορολογουμένων..
ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΠΟ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. Τα πάνω κάτω αναμένεται ...
Η κυβέρνηση θα κουρέψει τα στεγαστικά και
Παρέμβαση με τελικό στόχο το κούρεμα των «κόκκινων δανείων» και με ...
Μπλοκάρουν τις διακοπές ρεύματος στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά του Ηρακλείου
της Νίκης Ρωμανάκη Στέκι είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα γραφεία της ...
Κοινωνική Συμφωνία: Συνέντευξης Τύπου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Από το Γραφείο ΤύπουΜε θέμα τις τροποποιήσεις του νόμου 3869/2010 για τα ...
Ευνοϊκότερες οι ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια
Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις ...
Αναλυτικά οι ρυθμίσεις για τα δάνεια και οι αλλαγές για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις ρυθμίσεις των ...
ΣΥΡΙΖΑ: Να ρυθμιστούν τα στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ
Την ουσιαστική ρύθμιση των στεγαστικών δανείων με επιδοτούμενο ...
O K. Καραγκούνης για τη διαμεσολάβηση και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ο υφ. Δικαιοσύνης Κ.Καραγκούνης παρευρέθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε ...
Η ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια
Φρένο… στον ρυθμό αύξησης των «κόκκινων» δανείων και «ανάσα» στα ...