Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Αλλαγές σε πρόστιμα και φόρο υπεραξίας ζητά το ΠΑΣΟΚ
Τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον Γενικό Γραμματέα ...
Πέρασε το ν/σ για τα ακίνητα
Ψηφίστηκε επί της αρχής τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ολομέλεια της ...
«Να σώσουν την πολιτική τους αξιοπιστία για την ΕΡΤ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ»
Με αφορμή την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Το ΠΑΣΟΚ ζητά ριζική αναμόρφωση του ν/σ για τα ακίνητα

Το ΠΑΣΟΚ ζητά ριζική αναμόρφωση του ν/σ για τα ακίνητα

Ριζική αναμόρφωση του νομοσχεδίου για τα ακίνητα και δίκαιη κατανομή των βαρών ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε συνεδρίαση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΠΑΣΟΚ στο ενημερωτικό του σημείωμα, «πριν από ένα χρόνο άρχισε ο διάλογος στη Διακομματική Επιτροπή – για τη φορολογία της Ακίνητης Περιουσίας - με συμμετοχή εκπροσώπων των τριών Κομμάτων που στήριζαν την Kυβέρνηση –ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ- και από την πολιτική ηγεσία Υπ. Οικονομικών,  ο αρμόδιος Yφυπουργός. Μετά από τρεις μήνες αλλεπάλληλων συζητήσεων και παρά τις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές προσεγγίσεις, τόσο στα γενικά θέματα φορολογίας όσο και ειδικότερα στη φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας και ύστερα από τις επίμονες προσπάθειές μας, καταλήξαμε - με μικρές, δευτερεύουσες διαφοροποιήσεις - στο τρόπο φορολόγησης συνολικά της Ακίνητης Περιουσίας κάθε Ιδιοκτήτη».

Η τελική πρόταση είχε τα εξής χαρακτηριστικά:

- Αφορολόγητο όριο για τα πρώτα 50.000€ αξίας ακινήτων

- Απαλλαγή από το φόρο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες έκτασης για τα πρώτα 30-50 στρέμματα σε συνδυασμό με την αξία της εκτάσεως.

(πχ. άλλη αξία έχει η έκταση 30 στρεμμάτων αμπελιού στη Σαντορίνη και άλλη η αξία της αντίστοιχης έκτασης στη Νεμέα Ορεινής Κορινθίας).

- Να υπάρχει μέριμνα για φορολογικές ελαφρύνσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), ανέργους και μικροϊδιοκτήτες Α΄ κατοικίας με στεγαστικά δάνεια (πχ. κόκκινα δάνεια κλπ)

- Να υπάρχει φορολογική κλίμακα με πολλούς Συντελεστές ώστε η φορολογία να είναι προοδευτική και δίκαιη ώστε να επιβαρύνει λιγότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής αξίας και περισσότερο τους έχοντες ακίνητα μεγάλης αξίας.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η πρόταση αυτή στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Τομέα Επικοινωνίας, των Εκπροσώπων μας αλλά και του ίδιου του Προέδρου. Η θέση μας αυτή, προτείναμε στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, να αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και να εφαρμοσθεί από 1.1.2013 (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2013) καταργώντας συγχρόνως το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ.

Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών είτε δεν διαπραγματεύθηκε αποτελεσματικά με την Τρόικα είτε ενδεχομένως δεν υιοθέτησε την πρόταση αυτή, με αποτέλεσμα να υποκύψει στις αξιώσεις της Τρόικα και να παραταθεί η ισχύς του ΕΕΤΗΔΕ και για το 2013 ως ΕΕΤΑ (παρά την εξαγγελία περί του αντιθέτου). Σίγουρα τη στάση του Υπουργείου επηρέασε τότε και η αδυναμία επίτευξης σύγκλισης απόψεων στη ΝΔ ως προς τη φιλοσοφία του νόμου».

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι το Μάιο του 2013 η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών διαμόρφωσε άλλη πρόταση (χωρίς προηγούμενη συζήτηση στη Διακομματική Επιτροπή) και την έθεσε υπ’ όψιν των Προέδρων (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) σαν νέα πρόταση – συμφωνία με την Τρόικα.

Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Η  πρόταση του Υπ. Οικονομικών για τον ΕΝΦΑ διαφέρει από την αρχική πρόταση του ΠΑΣΟΚ ως προς τα εξής:

- Δεν περιλαμβάνει αφορολόγητο ποσό

- Δεν προβλέπει ειδική αντιμετώπιση των κατ’ επάγγελμα αγροτών

- Δεν φορολογεί συνολικά την Ακίνητη Περιουσία του ιδιοκτήτη, αντίθετα φορολογεί το κάθε ακίνητο αυτοτελώς χωρίς προοδευτική φορολογική κλίμακα με αποτέλεσμα οι έχοντες μεγάλης αξία ακίνητη περιουσία να καταβάλουν λιγότερο φόρο.

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Ο ΕΝΦΑ προβλέπεται να εφαρμοσθεί από 1.1.2014 αντικαθιστώντας το ΕΕΤΑ (γνωστό «χαράτσι») και τον ΦΑΠ. Το αρχικό σχέδιο ΕΝΦΑ που τέθηκε υπ’ όψιν εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε δημοσιονομικό στόχο βεβαίωσης 4,1 δις ευρώ και είσπραξη 2,85 δις ευρώ φορολογώντας όλους χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς πρόβλεψη ελαφρύνσεων για αδύνατες κοινωνικά ομάδες πχ. Μικροσυνταξιούχους, Ανέργους και ΑΜΕΑ.

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο των νέων δεδομένων,  έγιναν αποδεκτές οι παρακάτω θέσεις:

- Η μείωση του στόχου βεβαίωσης από το ποσό των 4,1 δις ευρώ σε αυτό των 3,5 δις ευρώ (ο στόχος είσπραξης παρέμεινε στα 2,85 δις ευρώ) ανεβάζοντας την εισπραξιμότητα σε 81% (λόγω της ιδιαίτερης σχέσης των Ελλήνων με το «ακίνητο») μειώνοντας έτσι κατά 600 εκ. ευρώ τη φορολογική επιβάρυνση.

Το ποσό των 600 εκ. ευρώ μείωσε κατά προτεραιότητα την επιβάρυνση στα οικόπεδα εντός οικισμού, στα αγροτεμάχια και στα κτίσματα στις πτωχές και προβληματικές περιοχές στις τρεις πρώτες Ζώνες (πχ. ο συντελεστής φόρου στην Α΄ Ζώνη από 0,4€/μ2 έγινε 0,2€/μ2).

- Η ουσιαστική μείωση των Συντελεστών Χρήσης στα αγροτεμάχια όπως πχ. δασικής έκτασης – βοσκοτόπων – ελαιοκαλλιεργειών  – δενδροκαλλιεργειών κλπ.

- Η κατάργηση του Συντελεστή Πρόσοψης (ΣΠ) για τα αγροτεμάχια, όσα έχουν δηλαδή πρόσοψη σε αγροτική οδό.

- Η διάκριση των κύριων με τους βοηθητικούς χώρους, ώστε να υπάρχει ελάφρυνση στους βοηθητικούς χώρους, κυρίως στα αγροτικά αλλά και στα αστικά ακίνητα.

Επιπλέον, όμως προτείνουμε  τόσο κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης όσο και κατά τη συζήτηση στη Βουλή και άλλες ουσιαστικές βελτιώσεις, όπως:

Α) Τη μείωση από 1 σε 0,8 του Συντελεστή Πρόσοψης στα «τυφλά» ακίνητα (κυρίως σε διαμέρισμα σε φωταγωγό).

Β) Τη μείωση από 1 σε 0,8 του Συντελεστής Παλαιότητας για τα κτίσματα άνω των 50 ετών.

Γ) Τη διάκριση των αρδευόμενων ή μη ελαιοκαλλιεργειών και δενδροκαλλιεργειών με αντίστοιχη πρόταση για μείωση του Συντελεστή Χρήσης των μη αρδευόμενων.

Δ) Την εξέταση εκπτώσεων και αναστολής πληρωμής φόρου με κοινωνικά κριτήρια ειδικών κατηγοριών πχ. Αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 7.000€.

Ε) Σχετικά με τη χορήγηση αναστολής καταβολής του οφειλόμενου φόρου για τα Νομικά Πρόσωπα, προτείναμε το εξής: α) τη διατήρηση του 30% μείωσης του συνολικού κύκλου εργασιών σε σχέση με το προηγούμενο με αυτό φορολογικό έτος για τις προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ κλπ) β) την αύξηση σε 50% για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ κλπ) γ) τη ΜΗ χορήγηση αναστολής για τις εξωχώριες εταιρείες (off shore).

Πηγή: tovima.gr

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Επείγουσα συνάντηση με τον Στουρνάρα ζητά η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ...
«Συμφέρονται πίσω από την κατάπτυστη πρόταση του ΚΕΠΕ»
Για «εργασιακό μεσαίωνα» κάνει λόγο η Νεολαία ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ...
Απόσυρση της τροπολογία που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ζητά το ΠΑΣΟΚ
Την απόσυρση της εγκυκλίου με την οποία δημιουργούνται σοβαρά ...
ΚΚΕ: Υπηρετούν τις πολιτικές της ΕΕ
«Το νέο πακέτο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων με τις απολύσεις, τα ...
«Έλεγαν δεν θα πάρουν άλλα μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή έδιναν στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα»
Επίθεση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στη ...
Ανακοίνωση σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ» από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Οι μεθοδεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με φορολογικούς ...
KKE: «Να πέσουν στο κενό οι κυβερνητικοί εκβιασμοί»
«Η επίσπευση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με τις ...
Επαναλειτουργία της ΕΡΤ ζήτησαν οι ΚΟ ΠΑΣΟΚ & ΔΗΜΑΡ
«Το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ...
Άμεση προώθηση του αντιρατσιστικού ζητά το ΠΑΣΟΚ
Παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ είχαμε για το θέμα του αντιρατσιστικού ...