Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 22C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
NGBI: Τελευταία μέρα για τις δεσμευτικές προσφορές
Λήγει σήμερα, Τρίτη η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών ...
Στις 30/4 η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για το Castello Bibelli
Στις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία γα την υποβολή δεσμευτικών προσφορών ...
Τρίτη παράταση στην προθεσμία για τη ΔΕΠΑ
Τρίτη παράταση δόθηκε στην καταληκτική προθεσμία υποβολής των ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΕΒΖ: Ο εκκαθαριστής παρατείνει την προθεσμία των δεσμευτικών προσφορών ως στις 20/12

ΕΒΖ: Ο εκκαθαριστής παρατείνει την προθεσμία των δεσμευτικών προσφορών ως στις 20/12

Παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την ΕΒΖ μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου έδωσε ο ειδικός εκκαθαριστής, ενώ η προσθεσμία έληγε μόλις αύριο, 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωσή της ΑΤΕ, στο πλαίσιο της ήδη γενόμενης (με τις από 10.7.2013 και 18.9.2013 ανακοινώσεις) διεύρυνσης του διαγωνισμού για την πώληση της συμμετοχής της στην εταιρεία Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, και λαμβάνοντας υπόψη το ήδη εκδηλωθέν έντονο ενδιαφέρον από οκτώ (8) υποψήφιους επενδυτές, που έχουν αξιολογηθεί θετικά μέχρι σήμερα, ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών από κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή έως την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013.

Σημειώνεται πως στην κούρσα διεκδίκησης για την απόκτηση του 82,33% της ΕΒΖ μπαίνουν ξανά οι όμιλοι από Γαλλία, Πολωνία και Σερβία, οι οποίοι είχαν προκριθεί στον άγονο διαγωνισμό του Μαϊου, καθώς κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές, ανάμεσά τους και η Crystal Union.

Οι προθέσεις της Πειραιώς άλλαξαν τα δεδομένα. Η πιστώτρια τράπεζα της EBZ AE, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει την αναδιάρθρωση του συνόλου των δανείων ύψους 130 εκατ. ευρώ της επιχείρησης, αφότου έρθει σε συμφωνία με τον όμιλο που θα πλειοδοτήσει στο διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014.

Παράγοντες από την εγχώρια αγορά σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, τονίζουν πως η αναζωπύρωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 82,33% της εισηγμένης, επαναφέρει καταρχήν χαμένες ελπίδες, πως έπειτα από 32 μήνες απραξίας, ο διαγωνισμός θα τελεσφορήσει.

Εκτός των παραπάνω ομίλων, για το 82,33% της εταιρείας ενδιαφέρονται private equity funds από Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά και αμιγώς διεθνείς ζαχαρουργικές μονάδες.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί, ότι από την εγχώρια επιχειρηματική σκηνή δεν παρατηρείται κινητικότητα.

Η διαδικασία που ακολουθείται από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές είναι η εξής: οι όμιλοι καλούνται να αποστείλουν τα οικονομικά τους στοιχεία στις Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ και Deloitte Business Solutions, που είναι οι δύο σύμβουλοι της διαγωνιστικής διαδικασίας, προκειμένου να λάβουν πρόσθετη πληροφόρηση για την ΕΒΖ και το διεθνή διαγωνισμό και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν ειδικό έλεγχο (due diligence) της εταιρείας, προτού υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές την 1η Νοεμβρίου.

Ως γνωστόν, η εισηγμένη εταιρεία στο ΧΑ έχει επιβαρυμένα με ζημιές οικονομικά μεγέθη, υψηλά χρέη και πολλά «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χρήσης 2012-2013, η ΕΒΖ κατέγραψε ζημιές ύψους 10,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,96 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή χρήση, ενώ ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 161,19 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 8,05%. Ωστόσο, ο ενοποιημένος τζίρος ανήλθε σε 228,35 εκατ. ευρώ, συρρικνωμένος μόλις κατά 0,27%, έναντι της περσινής χρήσης. Σημειωτέον ότι η χρήση επιβαρύνθηκε με έκτακτα έξοδα απομείωσης αξίας επενδυτικών ακινήτων αναβαλλόμενης φορολογίας, καθώς και με προβλέψεις για ενδεχόμενες απομειώσεις απαιτήσεων.

Οι «μνηστήρες» που φέρονται να ενδιαφέρονται για τη διεκδίκηση του 82,33% της επιχείρησης έχουν πλεόν με τη νέα παράταση ακόμη ένα μήνα στη διάθεσή τους για να εξετάσουν τα δεδομένα και να λάβουν την απόφαση για το εάν θα καταθέσουν ή όχι δεσμευτικές προσφορές. Που σημαίνει πως στην επόμενη φάση του διαγωνισμού μπορεί να υπάρξουν νέες εκπλήξεις, που θα «μπλοκάρουν» και πάλι τη διαδικασία πώλησης.

Την ίδια ώρα δε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έλαβε ως «κληρονομιά» δάνειο της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ από την υπό εκκαθάριση ATEbank, δηλώνει θετική ως προς το ενδεχόμενο επιμήκυνσης ή αναδιάρθρωσης του δανείου, κατηγορηματικά αρνητική, ωστόσο, ως προς οποιοδήποτε «κούρεμα», που αποτελούσε μέχρι πρότινος και το ζητούμενο των «μνηστήρων».

Υπενθυμίζεται πως το "xrimaobline" σε παλαιότερο δημοσίευμά του είχε επισημάνει πως μπροστά σε ένα νέο «ναυάγιο» ενός ακόμη διαγωνισμού η διοίκηση της ΕΒΖ θα έχει μόνο μία λύση: τη συρρίκνωση της εταιρείας, βάζοντας «λουκέτο» στο εργοστάσιο στις Σέρρες ή ακόμα και σε αυτό της Ορεστιάδας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βέβαιη η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις από το ΥΠΟΙΚ
Βέβαιο θεωρείται πλέον ότι το υπουργείο Οικονομικών θα παρατείνει την ...
Δίμηνη παράταση στην υποβολή προσφορών για έρευνες σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης
 Δίμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής προσφορών για την έρευνα και ...
Κύπρου: Από κόσκινο οι δεσμευτικές προσφορές για την ΑΜΚ
Ενώπιον του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου τίθεται σήμερα ο κατάλογος των ...
Έκλεισε το βιβλίο προσφορών του ΟΤΕ- Στο 3,5% το κουπόνι
Με επιτυχία ολοκλήρωσε ο ΟΤΕ τη διαδικασία βιβλίου προσφορών (bookbuilding) ...
Εγκρίθηκε το τελικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων
Εγκρίθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ το τελικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης των ...
Έρχεται παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ως τις 25 Ιουλίου(;)
Να παρατείνει την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εξετάζει ...
Κλείνει το μεσημέρι το βιβλίο προσφορών για το ομολογιακό της ΔΕΗ
Κλείνει σήμερα το μεσημέρι και συγκεκριμένα στις 13.00 (ώρα Αγγλίας) το ...
ΤΑΙΠΕΔ: Παρατείνει το διαγωνισμό για τα τρία Ξενία
Παράταση μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ στην κατάθεση των ...
Παράταση μίας εβδομάδας για τον ΟΠΑΠ
Παράταση μίας εβδομάδας έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ στους ...