Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Περιβάλλον
Σχετικά Νέα
Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Στο βάθος… κήπος!» για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών
Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» μέσω της Παιδικής Πολιτιστικής Λέσχης «ΕΚΦΡΑΣΗ» στο ...
Κατάσχεσαν 5.800 τόνους επικίνδυνων αποβλήτων ξυλείας που θα «έπεφταν» στην αγορά
Περίπου 5.800 τόνοι καμένων και βρεγμένων μοριοσανίδων και κόντρα πλακέ, ...
«Φρένο» στη μεταφορά σκουπιδιών από την Πελοπόννησο στην Αθήνα
Σταματάει η διαδικασία μεταφοράς απορριμμάτων από την Πελοπόννησο ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Στο εξωτερικό από τις αρχές Νοεμβρίου 160 τόνοι τέφρας

Στο εξωτερικό από τις αρχές Νοεμβρίου 160 τόνοι τέφρας

Λύση σε ένα χρονίζον περιβαλλοντικό πρόβλημα δίνει η διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), αφού ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς στο εξωτερικό των παλαιών τεφρών του Αποτεφρωτήρα Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός υπέγραψε τη σχετική σύμβαση μετά την ολοκλήρωση του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού συνολικού προϋπολογισμού 700.000 € με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του ΕΔΣΝΑ.

Οι ποσότητες των τεφρών που ανέρχονται σε 1.350 τόνους, ήδη ανασυσκευάζονται από την ανάδοχο εταιρεία και φορτώνονται σε containers με τελικό προορισμό  αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις του εξωτερικού. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα ασφαλείας.

Η πρώτη αποστολή φορτίων στο εξωτερικό – περί τους 160 τόνους- θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι συγκεκριμένες ποσότητες τεφρών είχαν παραχθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2007 και έκτοτε παρέμεναν αποθηκευμένες στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Φυλή.  Ο βασικός λόγος, για τον οποίο είχαν παραμείνει αποθηκευμένες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρξε η ανυπαρξία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στην Ελλάδα, καθιστώντας  αντιοικονομική και ιδιαίτερα ακριβή τη λύση της διασυνοριακής μεταφοράς τους στο εξωτερικό, σε αντίστοιχες μονάδες.

Ωστόσο μπροστά στο αδιέξοδο, τον Ιούλιο του 2012, ελήφθη απόφαση από την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου για τη διενέργεια διαγωνισμού, για τη διασυνοριακή μεταφορά της τέφρας ο οποίος ολοκληρώθηκε πρόσφατα μετά τον κατά νόμο προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.  

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι «Για τη διαχείριση των αποθηκευμένων από το 2002 τεφρών κατηγορηθήκαμε και στοχοποιηθήκαμε από πολλούς κι ας ήξεραν ότι αναλάβαμε τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ το 2012, δηλαδή 10 χρόνια από τότε που άρχισε να δημιουργείται το πρόβλημα. Όσο όμως εκείνοι αναλώνονταν σε εφήμερες κατηγορίες, εμείς δρομολογούσαμε λύσεις με απόλυτα διαφανή και σύννομο τρόπο. Και τα καταφέραμε. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι ένα ένα λύνουμε όλα τα προβλήματα του παρελθόντος, ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική να γίνεται με σύγχρονα και ασφαλή μέσα και κυρίως με σεβασμό στον πολίτη και στο περιβάλλον».

Σημειώνεται ότι σήμερα την ευθύνη διαχείρισης και απομάκρυνσης των παραγόμενων τεφρών έχει η ανάδοχος Κοινοπραξία που φέρει την ευθύνη λειτουργίας της Μονάδας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΔΣΝΑ από 1-1-2013 έχουν εξαχθεί σε αδειοδοτημένες μονάδες του εξωτερικού περισσότεροι από 2.000 τόνοι τέφρας.

Πληροφοριακά Στοιχεία για τον Αποτεφρωτήρα Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων

Ο ΕΔΣΝΑ λειτουργεί από το 2002 τη μόνη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα αποτέφρωσης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία σύγχρονη μονάδα αποτέφρωσης, δυναμικότητας 30 τόνων ημερησίως, η οποία είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, καθώς η αποτελεσματική λειτουργία της επιτυγχάνεται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. 

Με τη λειτουργία της ο ΕΔΣΝΑ συνέβαλε αποφασιστικά στη συμμόρφωση της χώρας μας με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έδωσε συνολική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των ΕΙΑ της Αττικής και στη διακοπή της λειτουργίας των απαρχαιωμένων κλιβάνων των υγειονομικών μονάδων, οι οποίοι αποτελούσαν σοβαρή απειλή για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα που επεξεργάζεται προέρχονται από υγειονομικές μονάδες, δημόσιες και ιδιωτικές, και η διαχείρισή τους γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της 146163/8.5.2012 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’1537) ‘’Μέτρα και όροι για τη Διαχείριση Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων’’.

Η διαδικασία της αποτέφρωσης γίνεται σε ειδικούς κλιβάνους στους 1.100 βαθμούς κελσίου. Από τη διαδικασία της αποτέφρωσης προκύπτουν δύο ειδών τέφρες.

Η τέφρα κλιβάνου (‘’υγρή’’ τέφρα ή ‘’καθιζάνουσα ‘’τέφρα) με κωδικό 19.01.12 στον ισχύοντα Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων (Ε.Κ.Α.) και η ιπτάμενη τέφρα που προέρχεται από την επεξεργασία των απαερίων της μονάδας με κωδικό Ε.Κ.Α. 19.01.13.

Οι ποσότητες που προέρχονται από την καθημερινή παραγωγική διαδικασία συσκευάζονται και αποθηκεύονται προσωρινά σύμφωνα με τα αυστηρά μέτρα και τους όρους της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας και σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της εγκατάστασης. Η μεταφορά τους στο εξωτερικό γίνεται σε μηνιαία βάση.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αρχίζει μέσα στο 2014 η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου
Εντός του έτους θα αρχίσει να λειτουργεί το Ηλεκτρονικό ...
«Πνίγονται» στην ομίχλη τα νότια προάστια (βίντεο)
Πυκνή ομίχλη έκανε την εμφάνισή της το απόγευμα της Τρίτης (18/02) σε ...
Έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία «έδιωξε» 200.000 κόσμο
Η έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Kelud της Ινδονησίας προξένησε μια ...
«Σπατάλη Τροφίμων»-Στα σκουπίδια τόνοι φαγητού!
1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγουν παγκοσμίως στα σκουπίδια. 868 εκατομμύρια ...
Σχεδόν 5 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών συλλέχθηκαν στον φετινό Μαραθώνιο
Με αφορμή τη φετινή διεξαγωγή του 31ου Κλασικού Μαραθωνίου που ...
Τόνοι νεκρών ψαριών στη λίμνη Ισμαρίδα
Ένα αποκρουστικό θέαμα παρατηρείται στη λίμνη Ισμαρίδα καθώς 10 τόνοι ...
Συνάντηση Υπουργού Περιβάλλοντος με τον Περιφερειάρχη Αττικής
Η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, η ψήφιση νέου ...
Διέρρευσαν 300 τόνοι ραδιενεργού νερού στη Φουκοσίμα
Συναγερμός έχει σημάνει στη Φουκοσίμα, καθώς περίπου 300 τόνοι ...
16χρονη ανακάλυψε οικολογικό μονωτικό υλικό χρησιμοποιώντας μπανάνες
Μια 16χρονη Τουρκάλα μαθήτρια, η Ελίφ Μπιλγκίν, ανακάλυψε ότι τα άμυλα ...